Насловна Издвојено Чувари (не)споменика

Чувари (не)споменика

11
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Дражен Живковић

Европска Црна Гора, тачније Подгорица, од скоро чланица НАТО пакта, богатија је за још једно занимање. Мали број одабраних, има ту част да по занимању буде ни мање ни више него – чувар споменика Мирка Петровића, на неодређено вријеме.

Да није жалосно, било би смијешно, али у овој мрачној недођији све што се коси са здравим разумом је одавно дозвољено и пожељно. Некаква „војска“, а нијесу гарда или перјаници, чак немају ни црногорско обиљежје, нити истетовиране Секулине стихове на јуначким грудима, опасани сузавцима и бибер спрејом надгледа Мирка.

На шта је спао војвода да га чувају ДПС кадровици обучени у механичарске комбинезоне. Прича се и да ове што стражаре споменик, прије одласка на посао, надлежни у служби провјеравају по три пута, да ли им је баба или тетка из Куча. Ако јесте – одмах их дисквалификују и не дозвољавају им да се примакну (не)споменику. Неке су водили и на полиграф. Зли језици кажу да их је неколико пало на том тесту. Морали су и крв да дају на ДНК анализу, да случајно неко кучко крвно зрнце не залута, па да настрада обелиск.

Признајем, наслушао сам се и нагледао свакаквих марифетлука, али овако ординарну глупост да неко чува споменик, нијесам могао ни да претпоставим ни у најлуђим сновима. И то споменик јунаку и угледном грађанину Црне Горе, како запишта прије неку ноћ Предраг Бијели орао Бошковић. Е, кула нам мајка, кад нам јунаке чувају, што је онда преостало за обичну рају. Онда би, по тој логици, једна чета црногорске војске (ако их уопште толико и има), морала да мотри и на Чепурке. Јер, тамо је више јунака но на Тргу.

Запослили људе да стражаре (не)споменика, ваљда да им Мирко не побјегне. Или да га, знајући колико су ови из ДПС-а параноични, можда војвода Марко Миљанов не нападне. Стражарима је, увелико се прича кроз пјацу подгоричку, наређено да отворе оба ока и да нон стоп мотре на Марка. Али, ево поручујем им да се Марка не плаше. Нека врате сузавце у футроле, а пендреке за појас. Он није никада, па неће ни данас, ударати, мучки, с леђа, како је то радио Мирко Петровић у Кучима 1856. године. Марко је свуда и свагда био за понос, а Мирко је своје мјесто нашао међу злотворе и убице жена, дјеце и стараца.

И нека се чувари (не)споменика и њихови налогодавци не плаше ни даље реакције Куча. Ми смо поносно племе. Срећни смо и задовољни кад видимо како се ови што су подигли споменик, спрдају са војводом Мирком. Прво су слагали када су на постаменту написали да је споменик подигнут и отворен 13. јула 2017. године, јер је тачан датум подизања и отварања био 31. јул 2017. Затим су, што је најсрамнији могући потез, споменик отворили по мрклом мраку да нико не види, на тај начин показујући да се стиде свог поступка. Нигдје у свијету није забиљежено, осим у Подгорици, да се споменик отвара у вечерњим часовима. Тако су од тог, како су га најављивали, свечаног чина,  направили својеврсну лакрдију. Наравно, отварању није присуствовао, а ваљда је то обичај, нико од фамилије Петровић (додуше има само један потомак али ни њега није било).

И на крају да трагикомедија и спрдња ДПС-а са Мирком Петровићем буде потпуна – поставили су и чуваре да чувају и тако га понизе још више. Да су Куче питали, не би га боље понизили но што су и ми смо им захвални на томе. Ето, кад истекну уговори на неодређено овим садашњим чуварима, ангажоваћемо се да им нађемо замјену, јер греота је да се овакво брукање Мирка Петровића од стране ДПС-а не настави.

П.С. Споменик Карађорђу у центру Подгорице не мора нико да чува. Јер, тог „мрског непријатеља“ народ Подгорице чува у срцу.

11 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  MORA SE ČUVATI KAD U CG IMA I PREVIŠE IZDAJNIKA I ČETNIKA! ALI JE TU I BIĆE TU! ŽAO MI HE ŠTO ONE ČETNIČKE NEMA KO NI DA ČUVA !

 2. 0
  0

  Neslavni Malocuca Miroslav Ćosović,porijeklim iz slavnog kučkog naroda(kako taj narod zove Mitrofana Ban u memoarima,a i Nikola ih ne smatra Crnogorcima u svojim memoarima,kao što je i Mitrofana Ban iz primorskog naroda,kako sam piše a Crnogorcu ga drže za labavog Primorca) se raspisao protiv Puniše Račića i Pavla Đurišića kao ubica, a sve protiv podizanja spomenika njima a ni meni privatno,i na česta pitanja na tu temu ni da žucne o spomeniku koljaču kučke djece i žena ,samo je rekao da se Mirko s njima ne može prirediti. Iste,duple standarde manifestuje i u vezu Petra Prvog. Kada im nije pomogao Karadjordjev ustanak to mu je dokaz da ne pripada istom narodu a kada isto nije pomogao Drobnjcuma i Zećanima onda je to pametno jer tako spašava živote.O Cg kapi je isjekao sve citate prije1918.koji spominju crveno crne boje kao krv i žalost zbog Kosova,da bi dokazao kako kapa do 1918. nema krst i ocila i da bi potom zaključio da je trebalo tu kapu postaviti.na primjedbu da je ona srbska obilježja izbjegao pere se,tema su ocila.ok,ali onda je zaključak pogrešan,velukosrbske kape nije trebalo posrbljvati kad su već vezane za Kosovo samo je trebalo da se ne nose inicijali Nikole što je bio tabu nakon 1918. Eto,tako djeluju Titogorci,neće da obnove kapelu na Lovćenu a hoće spomenik Mirku,gdje mu mjesto nije. Neće Nemanjinoj obali da vrate ime iako se tako zvala prije1918.a još lažu da je nakon18.dobila to ime…

 3. 0
  0

  u Kraljevini Jugolsaviji je bilo zanimanje i naravno zaposljenje Cuvar parka,ko zna mozda se toga DPS sjetio,jer ako nijedan od njih ne ide bez pratnje i gorila zatso nebi oni to i spomeniku dodijelili,idu izbori a spomenika dosta ,kod svakoga jedan eto zaposlenja ,jos u tri smjene.
  Znamo da su jedno vrijeme Aredrom Tivat i Podgorica bili najvaznija mjesta za dobit posao,plate dobre a radnika puno,to je bio reket kojim se Ranko drzavao na vlasti,naravno da se ta kadrovska politikA isplatila ,arodromi bankratot jednako kao i Montenegroailines,koga to interesuje,nemaju novca da palte dugove kontroli letenja u Beogradu koja je da se napomene zajednicka a od strane Montengra kadar ostao isti,plata i do 5 tisuca evra.
  Kako ce ici sa spomenicima tesko je sada predvidjeti,mozda se uvede funkcija direktora za koju bi vjerovatno konkurisao neko iz rukovodstva NVO CPC,Stevo ili sbrocenik iz Kotora na cekanju da ga prime u Grkokatolike Slavko Mandic,u svakom slucaju otvaraju se radna mjesta,ako se ne otovri kancelarija Nato pakta mogao bi da tu konkurise i dr Savo Kentra koji se nesto slabo pojavljuje u zadnje vrijeme.
  Najvise zaposlenih bi trebalo ocekivati ipak na Grahovu ako se ovaj trend nastavi,tako da bi Grahovo moglo dobiti jedno stotinak radnih mjesta,a Vrhovni Perjanik bi bio u blizini Grahovca gdje palninu krasi jos jedan ovakav kolac.
  Imam jedan predlog za valst sto se mozda i prihvati,svako ko nosi Nasku kapu ima da dobije mjesecno 50 evra,jedino ako je ona sa 4S nema nadokande.
  Sve u svemu Montengro u nedostaku Jugoslavije i institucuija kao sto su bile Crvebi barjak u Kragujevcu Cankarjev dom u Ljubljani i stotinak drugih uzaludnih institucija uspjesnao nastavlja putevima revolucije i
  sa presipanjem ideja iz supljeg u praznog koje nikao da presahnu,dok je ovakvih mislilaca i privrednika nama niko ne moze nista taman i da bi ko htio.Odbranili smo se od napada Srbocetnickog Sindjelica i od Rusije e vala hocemo i spomenike odbraniti za koje narod zabolje ona stvar,a kako su to lijepo isplanirali,racunali oni svaki dan protesti da to prikazu Nato paktu kao neprijatelje Montengra i zapadnih integracija.
  Kada DPS ode a blizi se dan ,predlazem posto su spomenic neznanih junaka izasli iz mode da podignemo spomenik LOPOVU,pa kada doju „uvazene“ delegacije iz EU ili Nato pakta da ih tamo vodimo!
  Spomeik LOPOVU kao obiljezeje epohe i vladavine DPS-a!

 4. POSLIJE MLADIH ,LIJEPIH I PAMETIH UVUNJENIM DJEMPERIMA EVO NAS MLADIH ,PAMETNIH I LIJEPIH U CRVENIM MASNJAMA,OJ HA!
  0
  0

  BRAVO DRAZENE,OSINI PO KUCKI PO OVIM KOKOSARIMA STO GLUME BIJELE ORLOVE!VECE SPRDNJE I PODANIKA OD OVOG „BJELOORLASA „TRENUTNO NEMA U KARADAGU!

 5. 0
  0

  spomenik je djelo masonskih terorista i ima veze sa masonskim teroristima. neznam samo gdje je mjesto mile na toj piramidi. vjerovatno negdje na dnu jer se vjerni hrišćanski narod ne ubraja u taj njihov svijet. hrišćanske vođe potiču iz naroda baš kao i isus hrist a narod će na kraju da porazi te masonske sotoniste i teroriste

 6. 0
  0

  Какав војвода такав и споменик,ошта га чувају,њега народ воли неће га пипнут колко го..о

 7. 0
  0

  Што га дборе кад га народ „воли“ ошта га чувају,нико неће рирнут колко го..о таман ка и ови сјутра кад крепље,може бит само прославе

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here