Насловна Издвојено Ћутале сте!

Ћутале сте!

24
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Ива Павловић

Фасцинирана сам чињеницом да су се жене, под изговором нарастајућег фашизма скоро преко ноћи ујединиле и кренуле да протестују широм Америке и Европе уз егзалтирано одобравање мејнстрим медија.

Просто је невјероватно колико су добро организоване. Човјек би помислио да њихове једнообразне капице и пароле тренутак надахнућа и слоге. Да су њихови доласци на протесте добровољни а не организовани луксузним аутобусима. Но идемо редом.

Повод за те протесте је инаугурација 45 предсједника САД Доналда Трампа. Он је, као, имао неке сексистичке изјаве током кампање, те је њих то толико душевно забољело, да су онако притиснуте силним траумама морале да изађу на улицу и гласно изразе незадовољство.

Ништа спорно у томе. Уосталом, изражавање незадовољства јесте њихово право. Много већи проблем је питање: Ђе сте биле и што сте чињеле до сада? Када је ИСИЛ отимао жене и подвргавао их невиђеној тортури? Гдје сте биле и зашто вас нико није чуо да дигнете глас против тираније над женама у Саудијској Арабији? Ах да. Тамо су нафтна поља и у конфликту сте интереса са великодушним донаторима.

zene-ratnici-isil

Пошто припаднице тзв. феминистичког покрета у Црној Гори дају своју свесрдну подршку вама које сте ћутале годинама, ово пишем и њима. Гласно и отворено им кажем да се права жена крше свакодневно у Црној Гори. Да су раднице у супермаркетима третиране као модерне ропкиње, али не верујем да ће иједна од вас са неким шареним транспарентом кренути према Волију или Лаковићу. Ни једна од вас неће подићи глас да се поштује тај један слободни дан у недељи, а пошто имате осјећаја за туђу муку таман колико и моја баба за физику – не вјерујем да ће иједна од вас гласно рећи бојкотујмо рад супермаркета недјељом.

Ћутите и то срамно ћутите када САЈ малтретира жене, оне друге жене које су скупиле храбрости да изађу на протесте. Ћутите када год неком можете да се замјерите. Јер ви сте тако ‘неутралне’.

SAJ-Martinovic-prebijanje

Е па имајте на уму једну ствар. Док ваше саборкиње протестују против политичких рјешења која им ето баш сада не одговарају, дотле оне стварне жене које не живе од грантова већ од плата са разлогом постављају питање када ће моћи да очекују боље плате, већу сигурност на улицама, боље образовање, боље здравство, већу шансу за неки посао – не заборавите да велики број тих радница има факултетску диплому али да нема превише избора.

Јер лијепо је протестовати и одобравати туђе незадовољство у некој далекој Америци. Али не дај Боже да вас видим како протестујете против ове и овакве Владе, склепане на једвите јаде, уз помоћ бруталне крађе и трагикомичног „државног“ удара. Не сумњам да је за вас велико разочарење што Хилари није у Овалном кабинету, а када смо већ код тога – да ли се ико сјећа да је нека феминистичка организација дигла глас против сексуалних испада Била Клинтона, њеног мужа? Ни ја.

Простора за борбу на овој планети за права жена има колико хоћете. Против дјечијих уговорених бракова, клиторалне кастрације, право на образовање, против рестриктивног брачног и насљедног законодавства- али то би захтјевало мало мање лагодан живот и мало више посвећености.

И зато још једном понављам – ћутале сте и дискутовале о родно неутралним тоалетима, и баш због тога ово вам се и дешава. И није ми жао. Напротив. Драго ми је да се напокон назире крај једне ере која је свијет довела на руб колапса.

24 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Cutace takve i dalje pa makar im i majke silovali, samo dok dobiju „doping“ ili „aber“ iz centrale dje su se „zavjetovale“. One su gore od brojlera, butke rastu, mozga nema.

 2. 0
  0

  Beavo iva.Protest protiv vrijeđanja žena vodi Hilari.Njoj je Monika bila ispomoć,a ne konkurencija.To je svetska žena kojoj ljubomora nije mogla poremetiti želju da ubija sirotinju širom svjeta.Tada je to bilo normalno.Niko da kaže da je problem u LGBT koje se međusobno postavljaju na važna mjesta pa i nama hoće da sude preko EU administracije.

  • 0
   0

   gospođa iva je radila na tv cg i vodila dnevnik, ako se sjećaš, mogla je tamo i ostai i uzivati citajuci saopstenja depesa . za razliku od tebe ova zena im mudah

 3. 0
  0

  Sve po KALUPU MEDOJEVICA pa i ovaj TEKST koji je do PODNA lijepo napisan a od podna sasvim druga pjesma idelogija tako ga dozivljavam, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Да су раднице у супермаркетима третиране као модерне ропкиње, али не верујем да ће иједна од вас са неким шареним транспарентом кренути према Волију или Лаковићу. Ни једна од вас неће подићи глас да се поштује тај један слободни дан у недељи, а пошто имате осјећаја за туђу муку таман колико и моја баба за физику – не вјерујем да ће иједна од вас………………… TE NASE YZNE ne treba da izlaze -PRED VOLI I LAKOVIC koji im daje posao I HLEB , treba pred VLADU da traze IZBOR da imaju vise POSLODAVACA- ili mogucnosti SLOBODA koje VLADA UKINULA UGUSILA MALI I SREDNJI BIZNIS OTEZALA da se ne moze uci u njega za razliku OD DEVEDESETIH kada si lakse mogao poceti svoj biznis i da krenu u svoj BIZNIS. PAVLOVIC MIJESA LONCICE kao MEDOJEVIC I IVAN PERNAR,

  • 0
   0

   ,,,,,,,,,,,,,Radnici su zaštićeni od strane poslodavaca. Ne od strane sopstvenih poslodavca. Jer čovjek koji ima jednog mogućeg poslodavca nema nikakvu zaštitu. Poslodavci koji štite radnika su ljudi koji bi željeli da ga angažuju ali za koje on ne radi. Stvarna zaštita koju radnik dobija je postojanje više od jednog mogućeg poslodavca. To je ono što mu daje slobodu. To je ono što mu omogućava da dobije punu vrijednost za svoje usluge. To je konkurencija. To je slobodno tržište, u kojem imate raznovrsnost izvora zapošljavanja, koje pruža efikasnu zaštitu za radnika. Dakle, u svim oblastima, ono što štiti radnika, što štiti poslodavca, što štiti potrošača, je uvijek postojanje raznovrsnosti i alternativa.,,,,,,,,,,,,,Milton Fridman

 4. 0
  0

  Draga Iva, arapske žene imaju tradicionalan način oblačenja a žene u Saudijskoj Arabiji dodatno ne voze auta. I to je sve o “maltretiranju“ žena u toj državi. Arapski narod sebe smatra “izabranim narodom“, božijim miljenicima, višom klasom ili kako se već to kaže. Zapadne ljude gledaju samo kao poslugu. Bilo da im čistimo kuću, pazimo djecu ili smo inžinjeri ili doktori, mi smo samo njihova posluga ili kako se to malo grublje kaže njihove sluge. To je jedina istina koju ovdje malo ko zna. Pažnju, lijep život, garderobu i parfeme koje imaju arapske žene nijedna podgoričanka nije vidjela u životu. Zlato se kupuje na kilograme. Mome drugu Salehu tetka je kupila Ferari. Ali to sve njima nije toliko važno, njima je najvažnija porodica. Tako se živi u arapskim zemljama, Saudijskoj arabiji, Emiratima, Kataru. I zato je smiješno kada se jedna “sluškinja“ bori za njihovu ravnopravnost. Život kojim žene ovdje žive, svakodnevni odlasci na posao i nedostatak novca za njih je život ispod nivoa ljudskog dostojanstva.

  • 0
   0

   Комлене, стекао сам утисак да имаш искуства, којекајва, али не обавезно битна.
   Ево, драга Ива се бори, можда нема изобиље, али негде дубоко вришти за поштовањем, да јој се гласак чује.
   Драго ми је да је видим без оних бисера око врата, још да косу уреди, да сија, да јој у оку сјај назреш!
   Да је спасиш ропства и емоција, послодаваца?!
   Комлене, Комлене.

 5. 0
  0

  „Ђе сте биле и што сте чињеле“

  Молим уредништво да уведе титловање за непознате језике и дијалекте због нас читалаца који говоримо српским језиком.

 6. 0
  0

  Da li je ovo moguće? Kakav muški šovinizam! Koliko nepristojnosti i primitivizma u komentarima alfa mužjaka. Ne mogu vjerovati dokle smo došli.

 7. 0
  0

  Dobro rečeno,dok u EU uvode petosatno radno vrijeme u petodnevnoj radnoj nedelji ovdje fašizam ,nacizam,kmetstvo(svi greše kad kažu robovlasništvo,robove je neko i hranio)i sve najgore u kvazidržavi bez i malo morala osim žaba koje dižu nogu kad vide da se konj potkiva ili kako nas ameri zovu „balkanski miš“a umislio da je mačka.

 8. 0
  0

  Bravo za clanak Iva! Ta hipokrizija o kojoj govoris gajena je i njegovana poslednje 3 decenije. Kao uostalom i ovo montenegrinsko suplje filozofiranje bez argumenata. Komlena je vjerovatno UDBA slala na specijalizaciju u Saudi Arabiju pa zna iz prve ruka kako se zene tretiraju tamo. I jos mu je Saleh rekao da im je najvaznija porodica, a jos vozi i ferari. E sad, kako to ide u haremima vjerovatno je potrebno malo duze objasnjenje. Enormno bogatstvo saudi princeva pociva na korupciji od strane americkih administracija koje su „u krevetu“ sa njima vec decenijama. Vidjecemo sta ce ostati od te „civilizacije“ kad nafta izgubi ulogu primarnog energenta. To se nece tako brzo desiti, ali ce se desiti. Da vidimo kako ce onda kupovati zlato na kila.

  • 0
   0

   O čemu se govori u ovom tekstu? Šta smo učinili povodom otmica žena od strane ISIL-a, o pravima radnica u supermarketima i zašto se ne priključimo njenoj borbi protiv vlade. Ako to nije šuplja priča, ne znam šta je. Primjer iz Arabije sam naveo kao ilustraciju koliko mi ništa ne znamo o svijetu. Jednako koliko zna o Arabiji, Iva zna i o Americi ili Evropi a nije ona sama nego je većina takva.
   Haremi nijesu tako česta pojava, rezervisani su samo za vladarsku porodicu i rijetke pojedince. Ukoliko želiš da dovedeš drugu ženu, moraš da joj pružiš sve što i onoj prvoj i račun za to izađe preveliki. A ni žene ne gledaju blagonaklono na te stvari tako da je to prije izuzetak nego pravilo. Šta će raditi kada nestane nafte? Oni kažu da se to nikada neće desiti. Kad ih baš pritisneš argumentima odgovor je: “Ako se to nekada i desi nama će Alah dati nešto drugo, mi smo izabrani narod“. Oni u Ameriku ulažu svoj novac i u ovom trenutku je oko 10% SAD u saudijskom vlasništvu (iako su oni po srpskom viđenju svijeta potkupljeni). I da, najvažnija stvar u životu im je porodica.
   Ne znam da li se sjećaš, ali Arapi su bili veliki Titovi prijatelji i prijatelji one Jugoslavije. A on nije bio prijatelj sa lošim ljudima već samo sa poštenim, obespravljenim i ugnjetavanim ljudima širom svijeta. I ova priča nije hvalospjev za arape, već kritika za one koji ne znaju ništa o svijetu, a o svemu imaju svoje čvrsto, pogrešno mišljenje.

 9. 0
  0

  Istina,kako je dovoljna i sebi sama,ogoljena.A slovom opisana,ljepsa je.Nek’se cuje,nek’ se zna! Upravo je ovaj tekst najljepsi pokazatelj nase zbilje.Odusevljen literarnim umijecem autora,pozelio bih uvazenoj Ivi da nastavi da I pise I djela.

 10. 0
  0

  Ima razloga sto su cutale. Neko ih je grdno prevario kada im je rekao da je cutanje ZLATO. Sada su progovorile kada su uvidele da zlata ni od korova nema. Nikad nije kasno da se galami strasno.

 11. 0
  0

  Istina,ogoljela,sama sebi je doljna.A pisana,još ljepša,bjelodana!.Nek se čuje,nek se zna.Upravo ovaj tekst svjedoči o našoj zbilji.Jezgrovit i sadržajan,nadasve na stranu Istine.Poželio bih autoru,uvaženoj Ivi da nastavi da piše i djela,kako i dolikuje jednoj Herojini nasega vremena.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here