Насловна Политика Чуркин: УН игнорише заслуге Русије у борби против ДАЕШ-а

Чуркин: УН игнорише заслуге Русије у борби против ДАЕШ-а

0
ПОДИЈЕЛИ

УН намерно игнорише заслуге држава које не улазе у међународну коалицију у борби против терористичке групе ДАЕШ у Сирији, изјавио је стални представник Русије у Уједињеним Нацијама Виталиј Чуркин.
Амерички државни секретар Џон Кери и руски министар спољних послова Сергеј Лавров пре састанка у Бечу.

Говорећи на заседању Савета безбедности УН Чуркин је истакао да се у извештају који је раније поднео генерални секретар УН о претњама везаним за ДАЕШ указује да су војни порази терориста директно везани са дејствима неких међународних коалиционих снага.

„Добија се утисак да се намерно даје предност само улози коалиције коју предводи САД, а акције других држава, које су често ефикасније, намерно игноришу“, нагласио је Чуркин. Такав приступ уопште не доприноси формирању глобалне антитерористичке коалиције.

„Не може се не признати да је велика штета потенцијалу ДАЕШ-а у Сирији нанета акцијама ваздушно-космичких снага Русије. Сматрамо да је такође неприхватљиво прећуткивање о операцијама оружаних снага Сирије који се несебично, у првим редовима, супротстављају терористичким претњама. Невероватно је да се у извештају ни речи не помиње о улози ваздушних снага Русије у ослобађању Палмире од терориста и успостављању мира уз помоћ руских војника и стручњака, укључујући и разминирање ове историјске тврђаве“, додао је Чуркин.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here