Насловна Друштво Фестивал књиге у знаку Путинова три тома

Фестивал књиге у знаку Путинова три тома

0
ПОДИЈЕЛИ

Московски Црвени трг овог јутра претворио се у једну велику, несвакидашњу књижару. Од Цркве Василија Блаженог до Историјског музеја поређани су штандови са књигама и читаонице, позвани су бројни писци, преводиоци, издавачи, глумци, пјевачи… Очекује се и долазак премијера Дмитрија Медведева, који ће, како је најављено, донијети своју омиљену књигу.

Црвени трг ће тако у наредна три дана објединити све оне који воле књигу и читање. А таквих је у Русији много. Само прошле године за вријеме Фестивала књиге овај догађај је посјетило више од 200.000 људи, а продато је преко пола милиона књига.

Ове године на фестивалу књиге „Црвени трг“ учествоваће око 400 руских издавача, укључујући 50 регионалних, и биће представљено око 100 хиљада књига.

Ипак, највише пажње је изазвала књига у три тома са говорима и наступима руског предсједника Владимира Путина, под називом „Директно“.

Још се не зна коју ће своју омиљену књигу донијети Медведев. Раније су медији писали да руски премијер воли руске класике, на првом месту Чехова, Буњина и Достојевског.

Сам Медведев је раније изјављивао да воли да чита и да обично чита неколико књига истовремено. Међу књигама које је читао у том тренутку била су дела Кључевског, Ремаркове и Пелевина.

Главни московски трг ће током фестивалских дана бити подијељен на неколико тематских цјелина — „Дјечја и образована литература“, „Е-књиге“, „Москва — град књига“ итд. Међу најновијим издањима наћи ће се и половне књиге и антиквитети.

На тргу ће бити постављена и сцена на којој ће се смјењивати глумци и музичари, а биће одржаване и поетске вечери.

С обзиром на однос државе према култури, у Русији се често одржавају разни културни догађаји и они су, по правилу, масовно посјећени. Циљ овог фестивала на Црвеном тргу је да се популарише читање.

Једно од истраживања је показало да у Русији, земљи од око 146 милиона становника, књиге не чита или скоро не чита око 21 одсто Руса. Већина њих воли историјске романе или детективске приче.

Класике и савремене књиге Руси воле готово подједнако, али дају предност домаћим писцима.

Искључиво стране писце чита тек девет одсто људи.

Оно што свако примијети када први пут дође у Москву јесте да Руси читају готово свуда, па и у метроу. Читају дјеца, млади, стари… Читају сви.

Неки су задубљени у класична штампана издања, али је све више оних који читају електронске књиге.

У оквиру фестивала биће одржана и акција „Читати — то је модерно“. Савјетник руског предсједника за културу Владимир Толстој каже да у Русији заиста много младих чита књиге.

„Да. То је модерно. То је ствар престижа и што је најважније — огромно задовољство, једно од најдоступнијих које човек може себи да приушти“, додао је Толстој.

Одговарајући на питање да ли он, као савјетник предсједника, може Путину да посаветује да прочита неку књигу, Толстој је одговорио:

„Не. Наш председник је самосталан. Али, ако би упитао, наравно да би му посавјетовао“.

Фестивал књиге „Црвени трг“ одржава се по други пут и Московљани вјерују да ће прерасти у традицију.

Русија ће 6. јуна прославити и Дан руског језика, који се традиционално обиљежава на дан рођења великог руског пјесника Александра Пушкина.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here