Насловна Друштво Црвени метеоаларм на снази и наредних дана

Црвени метеоаларм на снази и наредних дана

0
ПОДИЈЕЛИ

Метеоролози су јуче прогласаили црвени метеоаларм, а он ће остати на снази и наредних дана, јер је Црну Гору погодио врели талас који је донио енормно високе температуре. Мјеста за бригу нема, поручују, из Директората за ванредне ситуације и тврде да су спремни да одговоре на све изазове.

crvenimeteo

Високе температуре прије свега носе ризик од пожара. Осим у случају да ватрена стихија захвати неку огромну површину и „добије помоћ“ вјетра па „измакне“ контроли, црногорски спасиоци ће је обуздати.

Директор Директората за ванредне ситуације Мирсад Мулић каже за Побједу да се управо због таквих непредвидљивих ситуација, када „природа преузме“ контролу, никада не може са стопостотном сигурношћу тврдити да ће одговор људских и материјалних капацитета у датом тренутку бити одговарајући.

Стога увијек постоји простор за унапређење постојећег система заштите и спашавањa„, истиче он.

Спремни и људи и техника

У службама заштите и спашавања, при Директорату, укупно је 582 службеника, од којих је 530 у сталном радном односу, а 52 се ангажују у зависности од стања на терену, односно од пожарне опасности током сезоне.

„У употреби је 179 ватрогасних возила. Ту је и јединица за гашење пожара из ваздуха, односно Авио-хеликоптерска јединица МУП-а која има хеликоптере за извиђање пожара и превоз професионалних спасилаца. Располажмо и са два авиона типа ,,дромадер“ и два авиона типа „АТ-802А фире босс“ за гашење пожара из ваздуха. Баш они су претходних дана гасили пожаре углавном у централном и јужном подручју Црне Горе казао је Мулић. Дио система су и добровољна ватрогасна друштва, која имају дугу традицију, у општинама Тиват (Кртоли) и Котор (Пераст). Ватрогасно друштво Кртоли има 35, а Пераст 32 добровољца са по четири возила просјечне старости више од 25 година. У општини Пљевља формирано је добровољно ватрогасно друштво НВУ „Љубишње“. Покренути су и поступци за оснивање добровољних ватрогасних друштава у Подгорици, затим у општини Никшић Велимље, Грахово и Вилуси. У Петњици је формирана НВО „Рука спаса“, којој је једна од дјелатности и заштита и спашавања„, истакао је Мулић.

Извор: Побједа

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here