Насловна Издвојено Црну Гору чека македонски сценарио?

Црну Гору чека македонски сценарио?

2
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Милорад Вукашиновић

Да ли је пријем Црне Горе у НАТО истинско заокруживање „црногорске независности“ или је реч о отварању процеса који умногоме подсећа на актуелни македонски сценарио федерализације државе по етничком критеријуму? Ако је судити по изјавама званичника из Подгорице, једини проблем је руско присуство на Западном Балкану којим се „подстичу деструктивне пронационалистичке снаге које имају за циљ да зауставе црногорску евроатлантску перспективу, али и сличну перспективу осталих земаља у региону“.

Занимљиво је да су не тако давно, управо из евроатлантске перспективе, односи Русије и Црне Горе изгледали сасвим другачије. Тако је лондонски „Економист2 30. априла 2005. године, дакле годину дана пре референдума у Црној Гори, објавио сажету анализу под насловом „Најбољи словенски пријатељи2. У тексту се поред историјских веза Русије и Црне Горе, подробно анализира тадашња сарадња црногорских власти са руским олигарсима, посебно Олегом Дерипаском, контроверзним власником „Русала“.

protest Albanaca u Tuzima

Све је кулминирало куповином Комбината алуминијума у Подгорици, чиме је према процени „Економиста“, руски капитал у то време постао власник 60 одсто црногорске привреде и 80 одсто црногорског извоза. Упоредо са привредним везама, у Русији је непосредно пред референдум, у прилог црногорској независности, деловао утицајни лоби предвођен Јуријем Лушковом, тадашњим градоначелником Москве. Русија је, уосталом, међу првима признала исход по много чему спорног референдума у Црној Гори.

Мада су у протеклом периоду власти у Црној Гори водиле отворено антисрпску и у исто време изразито проалбанску политику (признавање „независности Косова“), нема никакве сумње, да баш као данас Македонију, ускоро и Црну Гору чека отварање албанског питања, на чему годинама здушно раде албански лобисти у САД.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Нека слободно узму ове што су истог менталитета, исто атеистичко опредељење ( изјава Харадинаја) и занемарљиво различите заставе. Биће као два ока у глави.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here