Насловна Друштво Црногорским медицинарима комарци преносе ХИВ, који се спречава вакцином

Црногорским медицинарима комарци преносе ХИВ, који се спречава вакцином

0
ПОДИЈЕЛИ

Скоро чевртина испитаних здравствених радника (22,2 одсто) сматра да вирус ХИВ-а преноси комарац, а (17,1 одсто) не зна да ли је то тачно.

doktori

Чак 78,8 одсто испитаних сматра да постоји дјелотворна вакцина против ХИВ-а

Резултати истраживања, који су објављени у извјештају Института за јавно здравље „Студија знања, ставова и понашња у вези са ХИВ/ АИДС међу здравственим радницима”, показују да међу медицинским радницима постоји конфузија и незнање када је преношење ХИВ/АИДС-а у питању.

Већина здравствених радника, пише Дан, признала је да су њихова знања у вези са ХИВ/АИДС-ом недовољна, при чему велики број њих није имао прилику да учествује едукацијама из наведених области.

Од 813 здравствених радника обухваћених истраживањм, само 18 процената њихових колега зна која се све опрема користи за заштиту од преношења ХИВ-а на раду. Анализа резултата показала је да је тачност одговора здравствених радника о преношењу ХИВ-а била само 7,1 одсто.

У просјеку, највећи број тачних одговора дали су физиотерапеути, доктори медицине, а најмање стоматолози и бабице упозоравају епидемиолози.

Истраживање је показало да чак 78,8 одсто испитаних сматра да постоји дјелотворна вакцина против ХИВ-а.

У извјештају се показало да медицински радници не знају ни које се још заразне болести најчешће јављају код пацијената који имају ХИВ/АИДС.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here