Насловна Поглед Црногорски „задивљујући“ отпор Русији

Црногорски „задивљујући“ отпор Русији

5
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Момир Булатовић

У току су новогодишњи и божићни празници. Једни славе наглашеније, други тише али је празнична атмосфера добрано видљива. Стога и колумну треба посветити лаганијим, забавним темама. По могућности, шаљивим.

Тако се сама по себи наметнула прича о спољној (на „црногорском језику“ — вањској) политици актуелне Владе Црне Горе према Русији.

Недавно је америчка амбасадорка у Црној Гори похвалила политику државе у којој службује ријечима: „отпор који Црна Гора пружа Русији задивљује сав свијет“. Америчке дипломате су одавно и на свим крајевима планете избориле право да дају свакакве изјаве. Укључујући и овако небулозне. Стога, и ова једва да представља изненађење у свеприсутној (а ничим стварно изазваној) антируској хистерији у Америци и добром дијелу западног свијета.

Ипак, пажње је вриједан изостанак било какве реакције онога што воли да се назива „званична Подгорица“. Могли су, на примјер, да оспоре ову оцјену, или да се са њом сложе, па да је „продубе“ својим анализима, тражећи допунске похвале. Не, они су одлучили да се примире. Попут пудлице коју је власник помиловао што је залајала на пролазника и која је због тога срећна, а недовољно храбра да даље кидише на њега.

У односима Црне Горе и Русије не ради се само о малој и држави највећој на свијету. Величина је увијек важна, али овдје никада није била пресудна. Током историје Царска Русија је помагала и штитила Црну Гору и најнепосредније је допринијела да се ослободилачка борба „за крст часни и слободу златну“ крунише њеним међународним признањем као суверене државе.

Црна Гора, несумњиво, не би ни постојала без заштите, помоћи и подршке Русије. Никада и ни на који начин Русија није наштетила Црној Гори. Упркос томе, тренутно званична Црна Гора увела је санкције Русији, приступила НАТО-у који Русију третира као непријатеља и, коначно, инсценирала некакав „државни удар“ који је, како тврде, припреман од стране двојице руских обавјештајаца и уз благослов Кремља.

Умјесто коментара ваља подсјетити на староподгоричку шалу.

На вратима стана се појављује човјек и још са прага пита домаћина:

„Јесте ли Ви човјек који је јуче из набујале ријеке Мораче спасио мог сина?“

Скромно, али са поносом и задовољством, овај одговори: „Да, ја сам тај…“

„А, ђе му је капа?“, зајапурио се гост.

А та „капа“ може бити оних 125.500 евра које су наводно руски обавјештајци дали за извршење државног удара у Црној Гори. Насилнички преврат је требало да изврше времешни туристи из Србије под командом лидера Демократског фронта, најјаче црногорске опозиционе групације. Моћна и богата Русија је, дакле, за „државни удар“ намијенила новца којим се једва може купити луксузан аутомобил.

Супруга донедавног високог функционера Црне Горе, иначе правоснажно осуђеног шефа криминално-пљачкашке групе, већ десетак година на рачуну у швајцарској банци има готово четири милиона долара. Колико ли би се „државних удара“ могло извести са толиким новцем?

Или је, можда, то био прави удар на државу Црну Гору коју су њени главари опљачкали и изнијели новац на рачуне страних банака? А, да би се такав новац тамо сачувао, мора се бити против Русије. Макар и овако небулозно.

5 КОМЕНТАРИ

 1. 17
  4

  Лијепо и пуно казано.
  Но, у вези са овим парама у швајцарској банци, дође ли оно кумова супруга кума?

 2. 6
  18

  Kako je Mośo , što se rabota , bogomi si omiljen ovđe preśednik bio , no objednom obrnu ćurak naopako .
  A za ovo suđenje se ne śekiraj , eno dokaza i śedoka koliko hoćeš , spremio se poštovani gospodin Vrhovni državni Tužilac Katnić vrlo dobro , mnozina će u zatvor obršiti !
  E kako ti nijesi Preśednik pa da ih aboliraš , ka ono onda .

 3. 10
  4

  Momir je bio i ostao pošten.
  Ako neko misli da i njemu nije nedostajalo nepristojnih ponuda grdno se vara,čovjek jednostavno ima moral,za razliku od ovih nakaza(moralnih)koji su na vlasti.
  Možemo samo pomisliti kolike pritiske su pravili na njega oko Miloševića ali Momir je ostao čovjek,ne kao ove vucibatine,svaki pošten čovjek u ovoj čemernici se stidi njihovog stida,oni se i ne znaju stiditi a i kako bi kad obraza nemaju.
  Ja lično prema gospodinu M.Bulatoviću ,poslije svega što mu se dogodilo,poslije svih teških pritisaka,napada i nesreće koja bi slomila i kamen osjećam ogromno poštovanje ,posebno zbog činjenice da je ostao pošten i zbo toga ima pravo ovim ništarijama reći ko su i šta su.

 4. 1
  0

  E KUKAVNO PLEME POLUDJELO!DA RUKU KOJA NAS JE HRANILA,RUKU KOJA NAS JE BRANILA,RUKU KOJA NAS JE DIZALA I ZAGOVARALA PRED ISTIM OVIM KOJI SE DANAS PRAVE „PRIJATELJI“DANAS GAZIMO,PLJUJEMO,UJEDAMO I BLATIMO !SRAMOTA,SRAMOTA I SRAMOTA!TAJ ISTI NAROD I NJIHOV SVETI VLADAR KOJI JE BEZ KALIKULIRANJA USAO U PRVI RAT DA NAS ZASTITI I UZ POMOC ISTIH OVIH ZLOTVORA KOJI SU OKUPIRALI CRNU GORU IZGUBIJO KRUNU ,GLAVU I DRZAVU!BOG SVE VIDI I SVIMA DAJE ONO STO SU ZASLUZILI PA DANASNJI ZLOTVORI KOJI VLADAJU OVIM KRSOM MORACE JEDNOG DANA DA SE SUOCE SA BOGOM I NARODOM!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here