Насловна Друштво Црногорски спорт у „канџама“ ДПС-а

Црногорски спорт у „канџама“ ДПС-а

0
ПОДИЈЕЛИ

Спорт у Подгорици као и у осталом у Црној Гори, постао је полигон за политички маркетинг партија на власти, сматра члана предсједништва Демократске народне партије Зоран Лакушић.

zoran lakusic

Он у свом саопштењу наводи да су Спортски клубови у Подгорици експозитуре ДПС-а, који у својим страначким органима има знатан број врхунских спортиста.

Сви успјеси репрезентативних селекција, наших клубова, и појединаца се политички и маркетиншки грубо експлоатишу и промовишу као  политичке побједе  ДПС-а.  Скоро да је правило, да спортске  клубове не  воде људи који имају спортско искуство иза себе, него  функционери ДПС-а , који о спорту и са спортом немају, ама баш, благе везе. У Подгороци спортске манифестације се нажалост  претварају у политички-приватне  спортске забаве којим могу присуствовати само функционери и активисти Демократске партије социјалиста„, казао је Лакушић.

Он још додаје  да се за утакмице високог ризика улазнице не продају, него се дијеле испод руке, а полиција одређује ко смије за кога да навија. Карте се по строго  партијским критеријумима дијеле по јавним градским предузећима и установама.

И док осиромашени грађни иду по задатку на утакмице да кличу држави и господару,  ДПС-патриоте држе једну руку на срцу док се свира химна,  а другу у каси Црне Горе арчећи немилосрдно народне паре. Управо у том циљу се осјећај оданости и љубави навијача према домовини,  од стране владајуће олигархије злоупотребљава на спортским манифестацијама у циљу прикривања прњавих игара иза кулиса. Примјери из других аутократских режима кроз историју су јасно показали да је власт која захтијева и креира нарочиту оданост и подршку навијача  манипулативна и веома опасна“, истиче Лакушић.

Он сматра док је год на власт ДПС у Подгорици ће се спортски догађаји гледати са високим ризиком. Дивљање и мржња навијача која се  испољава гађањем гостију бакљама, упаљачима бубрезима  и столицама је застиђе актуелне власти, која ствара посебну ратничку атмосферу када долазе спортски клубови посебно  из Србије. Подгорица се на тај начин у претходном периоду јавности представила у најгорем могућем свијетлу.

Притом је изостала и званична реакција извињења од стране градоначелника Подгорице Славољуба Стијеповића,  због испада и примитивизма својих суграђана  према спортистима и гостима,  посебно из Русије и Србије. Ово наводи на сумњу да акције и изгреди који немају спортску него неку другу позадину, на спорске терене заправо долазе по наруџбини а не као спонтани испади“, казао је Лакушић.

По мишљењу Лакушића, овакви догађаји су у директној вези са владајућом нацио политиком која је пола Црне Горе прогласила непријатељима, којима је забрањен улазак на спортским догађајима. Све је ово  супротно Уставу Црне Горе и Европској Конвенцији који гарантују  права слободе кретања, слободе мисли и савјести.

„Демократска народна партија се снажно противи свакој инструментализацији и злоупотреби спорта, спортских манифестација и репрезентативних селекција у партијске, политичке или идеолошке сврхе. Зато ћемо се  јасно и снажно залагати     да се спроведе деполитизација и  декриминализација спорта и спортских клубова као и растерећење спортских терена и трибина од непримјерених садржаја који са спортом немају додирних тачака„, закључио је Лакушић.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here