Насловна Поглед Црногорски Албанци на раскрсници: између цивилизације и митског поноса

Црногорски Албанци на раскрсници: између цивилизације и митског поноса

0
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Јасна Кривокапићева

У овом тренутку Црна Гора објективно ушла у листу држава који поштују европске вредности. Приступање НАТО-у, преговори о приступању ЕУ, мултинационални парламент и влада у којој су представници националних мањина добили важне министарске функције – све ово представља слику Црне Горе као пуноправне европске земље, а не фрагмента Другог Света.

Албанска мањина, која чини око 5% становништва земље, живи у јужним регионима земље, коју терористи тзв. „Албанске националне армије“ проглашавају територијом „Велике Албаније“. Треба нагласити да Албанци у Црној Гори су у потпуности укључени у цивилно друштво као пуноправни грађани ове државе. Међутим, пропаганда националиста не обраћа пажњу на то, обећавајући слатки живот у оквиру „Велике Албаније“, очишћеног од „окупатора“ из хришћана. У границама ове формације државе, само за скитнице пронађено место, представници других народа би требало депортовати или убијати.

Таква религиозно-националистичка реторика уопште није у комбинацији са европским вредностима које је влада Црне Горе изразила. Подгорица, бар током туристичке сезоне, може сваком од својих грађана понудити посао, као и високи по стандардима Балкана животни вриједност, образовање и медицину.

С друге стране, пропагандисти албанских милитаната носе идеје о грађанском рату, економској нестабилности, незапослености и трговине сканком.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here