Насловна Друштво Црногорске цигарете под контролом терориста

Црногорске цигарете под контролом терориста

1
ПОДИЈЕЛИ

Шверцоване цигарете из Црне Горе транспортују се бродовима и купцима са подручја под контролом либијских исламистичких терористичких организација блиских Ал Каиди и Исламској држави, пише „Дојче веле“.

Либија је, према наводима црногорског Завода за статистику (МОНСТАТ), и поред ратног стања у тој земљи, највећи увозник дуванских производа из Црне Горе. Само у 2013, 2014. и 2015. години, из Црне Горе у ту земљу извезено је чак 3.408.090 килограма цигарета. Црна Гора додуше извози дуванске производе у још 12 земаља. Али када се сабере извоз цигарета из Црне Горе у свих тих 12 земаља, добије се бројка која није ни приближна количини која се извезе у Либију.

Црногорска Управа царина више месеци је одбијала захтеве за слободан приступ подацима о извозу цигарета из луке Бар у Либију. Када су коначно стигли, исфилрирани подаци указивали су на пошиљке цигарета у либијске луке Тобрук, Мисурата и Бенгази. У већем делу царинских докумената нема података о бренду транспортованих цигарета, иако су ти подаци морали бити наведени.

У документацији се може видети да најмање четири компаније регистроване у либијској луци Бенгази годинама купују цигарете преко Црне Горе. Ради се о компанијама – „Ал Манара Kомпани“, „Ал Ватаниа Компани“, „Ел Јабул Компани“ и „Умал Бехар Шипинг“.

luka bar

Либијска лука под контролом радикалних исламиста

Док је луком Тобрук управљала међународно призната влада Либије премијера Абдулаха ал-Тинија, лука у Бенгазију, према прошлогодишњим извештајима лондонског „Гардијана“ била је у рукама радикалне исламистичке групе „Ансар ал-Шеријат“. Та терористичка група се у једном извештају Стејт дипартмента сумњичи да су њени припадници 2012. године организовали напад на америчке дипломате у Бенгазију.

Из амбасаде Србије у либијском Триполију су у телефонском разговору потврдили да је „лука у Бенгазију до скоро бил у рукама радикалних исламиста“ – тачније, до фебруара ове године. И извори из либијске обавештајне службе блиске међународно признатој влади у Тобруку потврђују да се велике количине цигарета пребацују из црногорске луке Бар и једне италијанске луке према лукама у Бенгазију, Мисурати и Триполију у деловима које контролишу радикални исламисти. Према документацији црногорске Управе царина, од 2013. до 2015. године највише пошиљки цигарета из луке Бар упућено је управо у луке Бенгази и Мисурата.

Блискоисточна продајна мрежа

Осим на либијско тржиште цигарете се, према тврдњама извора, испоручују у Египат, Алжир, Тунис, Либан и Сирију. У неколико наврата полиција је хватала кријумчаре и пленила цигарете. О неким запленама су извештавали и медији.

Либијски извор из обавештајне службе тврди и да се илегалном препродајом цигарета не баве само кријумчари већ и разне милитантне и терористичке групе које се на тај начин и финансирају.

Према тим наводима готово је немогуће спречити кријумчарење због анархије која влада у Либији, где се, осим две владе у Триполију и Тобруку, за власт бори и више од 1.200 различитих милитантних и исламистичких група.

Шверцерске пошиљке и фирма из Уједињених Арапских Емирата

Цариници су доставили податке у којима се може видети да је приликом сваког транспорта у 2013. години у лукама Бенгази, Мисурата, али и у Торбрук крцатељ цигарета у луци Бар била фирма „Либертy Фзе“” из Уједињених Арапских Емирата (УАЕ). Компанија „Либертy Фзе“ је годинама уговором пословно повезана са Дуванским комбинатом у Подгорици у стечају (ДКП), којим је до фебруара ове године управљала држава Црна Гора.

Сада бивши извршни директор ДКП-а Славољуб Вукашиновић у неколико наврата је у црногорским медијима истицао да његова компанија са фирмом „Либертy Фзе“ има уговор који им омогућава легалну производњу цигарета египатског бренда „клеопатра“ и да нема шверца.

На питање да ли је упознат са чињеницом да цигарете из Црне Горе завршавају у рукама либијских терористичких група повезаних са Исламском државом, Вукашиновић је казао да „би било најбоље да из Црне Горе пошаље једну добро опремљену јединицу која ће контролисати да се цигарете или било која роба која је упућена из државе не продаје терористичким групама“. Потом је додао: „Да ли заиста мислите да групе о којима говорите чекају товар из Црне Горе да задовоље своју жељу за никотином или за екстра профитом? А можда пошиљке цигарета из осталог дијела свијета, терористичке групе заобилазе? Или, можда су сукоби у Либији и изазвани и подстакнути товарима који долазе из Црне Горе? И све тако редом могли би се спрдати на рачун Вашег питања“.

Црногорска „клеопатра“

С друге стране, пошиљке цигарета за које Вукашиновић тврди да су легалне често су биле плењене у иностранству. Управо су цигарете „клеопатра“ из ДКП-а неколико пута у последњих пет година заплењене у Грчкој, због сумњи да је реч о шверцу. Грчки истражни органи су крајем марта прошле године зауставили брод „Генц 3“, са 146,5 тона цигарета тог бренда. Брод је испловио из Луке Бар. Цигарете су биле вредне готово 20 милиона евра. Из Управе царина тада је званично одговорено да је цигарете ДКП послао у луку Тобрук у Либији. И тада је крцатељ била фирма „Либертy Фзе“.

Према подацима грчког портала „tharrosnews.gr“, због те заплене огласиле су се и египатске власти, које су проследиле документ у коме је наведено да су цигарете „клеопатра“ из Црне Горе лажне и да се ради о имитацији. Египатски бренд неколико година производио се у ДКП-у, којим од фебруара газдује арапска компанија „БМЈ Индустриес ФЗ – ЛЛЦ“ из Уједињених Арапских Емирата.

cigarete

Представник те арапске фирме и човек који сада управља ДКП-ом је Баранин Исат Бољевић, дугогодишњи пријатељ Срећка Кестнера, шверцера цигарета осуђеног у Немачкој. На паклицама цигарета „клеопатра“ произведеним у подгоричком ДКП-у стоји ознака да су произведене у Египту.

Из Египта је још 2012. године најављена тужба због фалсификовања тог бренда. До данас нема података да је та тужба икада поднета.

Нејасни уговори – добри пријатељи

Новинари су током истраживања успели да дођу и до уговора ДКП-а са компанијом „Либерти Фзе“. Интересантно је да у том уговору нема ни речи о томе да ће црногорска фирма за потребе компаније из УАЕ производити цигарете „клеопатра“.

У извештају који је у септембру 2013. године из ДКП-а стигао у црногорски парламент може се видети да је ДКП цигарете „клеопатра“ у великим количинама почео да извози од 2012. године. У документима Управе царина достављеним крајем априла ове године може се видети да је просечно по пошиљци у Либију транспортовано по десетак контејнера цигарета. У доњем десном углу царинских пријава укрцаја цигарета, може се видети и печат барске фирме „Оптимум Компани“, чији је један од власника Радивоје Орландић, некадашњи јавни функционер и одборник скупштине Општине Бар.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here