Насловна Насловна Црногорци би да их туђа пушка брани, а туђа торбица храни

Црногорци би да их туђа пушка брани, а туђа торбица храни

11
ПОДИЈЕЛИ

amfilohije

Ето њима њихове чиргилице, али нека оставе нама писмо Светог Саве, Светог Петра Цетињског, Светог чудотворца Петра Петровића Његоша и азбуку Вука Караџића, поручио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије синоћ са Светосавске академије, одржане у препуној дворани Парк у Херцег Новом.

Он је оцијенио да своју културу, азбуку и писмо после неколико вјекова могу стварати само сирова, необликована, некултурна племена.

Ако се јави неко племе у Африци па нека ствара, али бити Бушманин у земљи Светог Саве, Светог Петра Цетињског, и после толико вјекова обликовања свог духовног, културног и историјског бића започињати нешто из почетка, то је већ нека друга прича. У овом народу, па чак ако се зове и црногорски, нема ниједног топонима који није запечаћен именом Светог Саве“, казао је митрополит Амфилохије.

Ако то, како је навео, избришеш онда си избрисао и тај народ.

Хоћемо сада у Европу. Гдје смо до сада били? У Тунгузији? Као да нијесмо ми Балканци дали име тој Европи. Ту је Хум. Ту је хеленски народ. Наши духовни родитељи. Отац Свети Сава. Све је то израсло на јерусалимском, цариградском и светосавском простору. Сада хоћемо да идемо у заједницу европских народа. Све је то лијепо, али ови млади Црногорци хтјели би да их туђа пушка брани, а туђа торбица храни. Бојим се да се тиме одричете нас старих, правих Црногораца, оних који су знали да нас ништа не може одбранити но наша пушка и нема хљеба од туђина ако сам не зарадиш и њиме нахраниш своју дјецу. То је наук Светог Саве, то је наук Светог Петра Цетињског, то је наук који смо ми примили од времена Ћирила и Методија“ рекао је митрополит Амфилохије.

Он је казао да у Црној Гори и Србији, нажалост, преовладава латинично писмо, које је печат западног народа, што је за поштовање, али „није за поштовање да ми који смо обликовали ћириличним писмом да кажемо да то нијесмо ми”.

Светог Саву називају окупатором. Пишемо и другим писмом, почели смо да исповиједамо неке друге вјере. Није чудо да се ствара и друга нација, језик, вјера и дрква. Наши политичари, кумровачки ђаци, мало им је било све, већ и цркву стварају. Знају да је без цркве све што раде површно, несигурно и нестабилно. Црква се не ствара на трговима и у лабораторијама. Црква се створила голготом, распећем. Она се чува и одржава кроз вјекове у тај живот који је за нас пробудио Свети Сава. Природно је да се уклапамо у европске токове, али то не треба да радимо као просјаци и неко племе које се тек сада јавља у историји“, казао је митрополит Амфилохије.

11 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Odavno nista istinitije ne procitah.
  Hvala za ove rijeci Mitropolitu.
  Jadogorce treba stalno podsjecati ko su sto su i kakvi su.
  Istina je ljekovita. Dako krenu da se oporavljaju.

 2. 0
  0

  No kršina i siromašna Crna Gora ne haje ni za Nemanje ni za Murate ni za Bunaparte; oni svi biše i preminuše, a Crna Gora ostade dovijeka i strašnoga suda, u svojoj volji i slobodi; a to ti je u slavi“.

  Petar II Petrović Njegoš – S. Milutinoviću

 3. 0
  0

  Следимо нашег митрополита Амфилохија – може нам свима само добро бити! Понекад више нема повјерења ни у самог себе, поколебам се, али када њега чујем – врати ми се снага и воља да истрајем на путу којим нас он води – Светосавском путу.

 4. 0
  0

  Crna Gora je dobila ime po savezu(vjerovatno bracnom) Crnojevica koji su dosli iz vatikana i Gorasa=Gorstaka koji su bili odje.Zato je Sveti Petar i sastavio Gorasima Vijenac(Gorski vijenac)koji je tek Njegos uspio da posalje na stampanje u Bec po kako je istorija pokazala austrijskom agentu Vuku Karadzicu.Istorija pokazuje da je i Biblija prilikom stampanja cenzurisana a ne Gorski Vijenac,i zato postoji zabluda kod nasih ljudi.Gorasima je smjer svake crkve sjever=jug,a ne istok zapad,zapad istok.Najstarija crkva na Cetinje ,Vlaska crkva je u smjeru sjever jug.Rodonacelnik dinastije Petrovic,Danilo na Orlov krs je u smjer sjever jug.Sveti Petar u Cetinjski manastir je u smjer sjever jug.Gorasi su se krstili na sljedeci nacin, Sam Svojom Svijescu Stvaram(zato je 4s na glavu)Razum Radom Rado Radja Bije Biva Brani Ovo Odje Oro(dje je srce,zato je kod nas Crnogoraca svi u oro).Kad se spoje ova cetiri slova dobije se SRBO.SRBO nije nacija nego titula.Koga su zvali SRBO taj je bio junak junaka.Ima kod Ulcinja mjesto u koje je bilo 365 crkvi koliko je dana u godini.Sve su bile u smjeru sjever jug.Kad su dosli Nemanjici na temelje dvije od njih naprave crkve i obrnu ih u smjer istok zapad.Ima bi vam jos pricat no i ovo je dovoljno ko ima mozga.Zivjela Sloboda

  • 0
   0

   Čuš čuš,..ma jel’ti to, Boga ti, nova istorija raspopa Dedaja? E svasta sam slusa’ ali ovo me bas fino nasmija. Hahahaha, srbo. A dje vi je ta nacija o kojoj prdinjas toliko, ima ve taman toliko koliko i Arnauta pa mi pade na’om da niste mozda nesto u rodu sa njima.

 5. 0
  0

  „Najstarija crkva na Cetinje ,Vlaska crkva je u smjeru sjever jug.Rodonacelnik dinastije Petrovic,Danilo na Orlov krs je u smjer sjever jug.Sveti Petar u Cetinjski manastir je u smjer sjever jug“

  Cista laz! Ko god hoce moze da uzme kompas i topografsku kartu, ode na lice mjesta i provjeri. Ne vidim svrhu ove price za koju je lako dokazati da je dezinformacija.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here