Насловна Друштво Црно тржиште: Терористи оружје набављају из бивших република Југославије

Црно тржиште: Терористи оружје набављају из бивших република Југославије

0
ПОДИЈЕЛИ

На опасност од оружја, које би се користило у криминалним обрачунима, али и могућим терористичким нападима, које на на улице западаноевропских градова стиже са подручја земаља бивше Југославије, разне западноевропске институције упозоравају већ пуне две деценије.

oruzje

Због ратовања у СФРЈ готове све земље бивше Југославије су биле велики увозници оружја. Међутим, престанком ратних сукоба ситуација се променила па су те истие државе остале са вишком војне опреме, али и са доста „лаког“ наоружања које је остало у кућним арсеналима.

На тај начин земље попут Хрватске, БиХ и Србије су постале прави мали резервоари оружја у самом срцу Европе.

Западноевропски безбедносни аналитичари, који се баве том проблематиком од уласка Хрватске у ЕУ, су почели да се прибојавају да ће отварање граница резултирати правом поплавом илегалног наоружања на улицама западноевропских градова.

Оно што их је посебно плашило, и што их још увек плаши, јесте могућност кријумчарења војног наоружања и експлозивних средстава који се не могу купити легално у ЕУ, а чији би ефект у обрачунима уличних банди или терористичким нападима био јако разоран.

Конкретно, реч је о аутоматским пушкама, ручним бомбама, ракетним минобацачима и сличном оружију.

Након крвавог догађаја у Паризу овај проблем је поново постао актуелан јер је утврђено да део наоружања које су користили терористи потиче са подручја бивше СФРЈ.

У том контексту треба сагледати и недавне две заплене наоружања у Вараждину и Сплиту. Док се за пошиљку из Вараждина још увек не зна коначно одредиште (иако је полиција изјавила како је могуће да је било намењена терористима) у јавност је процурела информација да је пошиљка из Сплита (у којој су наводно били и ракетни минобацачи) била намењена мотоциклистичкој банди са подручја Холандије и Белгије.

Међутим, треба рећи да су често такве криминалне групе само посредници у продаји оружја и да на крају оно ипак завршава у рукама терориста.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here