Насловна Друштво Црни петак: Са берзи „избрисано“ више од 2.000 милијарди долара

Црни петак: Са берзи „избрисано“ више од 2.000 милијарди долара

0
ПОДИЈЕЛИ

На свјетским берзама јуче је избрисано више од 2.000 милијарди долара вриједности дионица, због одлуке Британије о изласку из Европске уније изазвала пад индекса на европским тржиштима између 5 и 10 одсто, а оштро је пао и Вол Стрит.

На берзи у Њујорку на самом почетку трговања Доw Јонес и С&П 500 индекс пали су више од 2 одсто, а Насдаq индекс више од 3,5 одсто, чиме је настављен негативни тренд који на свјетским берзама влада од раног јутра, када су резултати референдума показали да је већина Британаца гласала за излазак из Уније.

Око 16 сати лондонски ФТСЕ, франкфуртски ДАX и паришки ЦАЦ индекс били су у минусу између 3,7 и 8 одсто. У Италији и Шпанији берзански индекси пали су и више од 10 одсто. Само на европским берзама изгубљено је око 1.000 милијарди долара тржишне вриједности дионица, а под највећим је притиском европски банкарски сектор.

У том сектору цијене дионица су у просјеку пале 15 одсто, што би могао да буде највећи дневни пад у историји. Цијене дионица британских банака Ллоyдс, Роyал Банк оф Сцотланд и Барцлаyс потонуле између 19 и 21 одсто. У сектору осигурања цијене дионица су, пак, пале за 10,3, а у аутомобилском сектору за 8,7 одсто.

„Одлука Британаца о напуштању Уније вјероватно ће резултирати рецесијом у Британији“, казао је Ричард Бакстон, директор у Олд Мутуал Глобал Инвесторс.

Под притиском су и цијене нафте и других сировина, јер би излазак Британије из ЕУ-а могао штети расту глобалне економије. На америчком тржишту цијена барела је потонула за 3 долара, на 47,10 долара, док је на лондонском тржишту барел појефтинио 6 одсто, на 48,10 долара.

С друге стране, снажно је порасла – око 5 одсто – цијена злата, које се сматра сигурним уточиштем за капитал у несигурна времена, а из истог разлога ојачале су и неке валуте као што су јапанска и швајцарска.

Након што су централне банке Г7 највећих економија свијета поручиле да ће убризгати довољно средстава на финансијска тржишта како би се ситуација смирила, фунта је нешто ублажила губитке. Око 16 сати њен течај износио је 1,3660 долара, што значи да је на губитку била око осам одсто.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here