Насловна Друштво Црна Гора: Само 40 одсто дјеце похађа предшколско образовање

Црна Гора: Само 40 одсто дјеце похађа предшколско образовање

0
ПОДИЈЕЛИ

У Црној Гори око 40 одсто дјеце похађа предшколско образовање, саопштио је шеф представништва УНИЦЕФ-а, Бенџамин Перкс, наводећи да је десет пута мања вјероватноћа да у вртиће иде дијете из Рожаја него из Будве.

obrazovanje

Он је данас, отварајући четврту конференцију посвећену унапрјеђењу квалитета образовања – Квалитет образовања – рано и предшколско образовање за сву дјецу у Црној Гори, казао да се 85 одсто мозга и већи дио чула, говора и вокабулара развија прије пете године.

„Студија УНИЦЕФ-а показала је да, од 22 хиљаде дјеце у Црној Гори, узраста од три до шест година, 53 одсто упише, а само око 40 одсто похађа предшколску установу“, казао је он.

Перкс је оцијенио да су бројни разлози због којих је „потребно радити на хитном проширењу тог обухвата“.

„Резултати тестирања Пиза показују да петнаестогодишњаци у Црној Гори који нијесу похађали предшколско образовање заостају годину за својим вршњацима из математике, читања и природних наука“, објаснио је Перкс.

Он је указао и на социјалну кохезију оцијенивши да је десет пута мања вјероватноћа да дијете ће рођено у Рожајама,похађати предшколско образовање него оно у Будви, а на сличну неједнакост, како је навео, наилази се и у поређењу богате и сиромашне дјеце.

„Неједнакост тих размјера не може се никада премостити и она објашњава разлике у резултатима на наведеном тестирању“, поручио је Перкс наводећи да то може довести до промовисања међугенерацијског круга сиромаштва и неједнакости.

Како је навео Перкс, чланице Европске уније(ЕУ) су, током деценија послије рата, значајно повећале обухват и квалитет предшколоског образовања.

Према његовим ријечима, то је, довело и до пораста коефицијента интелигенције за 15 по генерацији.

„Улагање у рано дјетињство даје највећи подухват за дугорочни економски, социјални и демократски развој и представља трајно насљеђе за садашњу и будуће генерације у Црној Гори“, закључио је Перкс. Министар просвјете, Предраг Бошковић казао је да је циљ подићи квалитет и обухват предшколског образовања.

Boskovic Predrag

„Циљ за 2015. годину смо постигли и престигли, али коначан циљ није постигнут док сва дјеца не буду укључена у систем предшколског образовања“, поручио је он.

Како је навео Бошковић, потребно је подизати квалитеа инфраструктуре за те сврхе објаснивши да то значи отварање нових предшколских установа у васпитно образовном систему Црне Горе.

Он је подсјетио да је у септембру прошле године отворено пет таквих установа и најавио да ће у наредном периоду, у договору са банком Савјета Европе, отворити још седам.

„Наш циљ је да 2020. године практично 95 одсто дјеце буде уписано у систем предшколског образовања“, поручио је Бошковић.

Према његовим ријечима, Будва је већ достигла тај проценат, тачније 94 одсто дјеце похађа предшколско образовање, док у Рожајама, како је додао, само десет одсто дјеце похађа то образовање. То образовање, како је објаснио, битно је због смањења криминалитета, бољег образовања касније и ствара веће шансе и предуслов за успјех у каријери.

„Колико год се чини далеко циљ од 95 одсто дјеце у 2020. години које похађа предшколско образовање, сигуран сам да ми то можемо остварити“, закључио је Бошковић

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here