Насловна Поглед Црна Гора, пардон Монте Карло

Црна Гора, пардон Монте Карло

2
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Драгана Мијушковић

Прође и први мјесец дана од како је изабрана Влада изборног повјерења. За ових тридесекат дана од кад су некада тешки опозиционара, а сада министри сјели у своје столице „лијепим“ дешавањима никад краја. Прво не фали нам пуцњаве у сред туристичке сезоне, рат кланова широм Котора, Бара и Будве наводи нас да помислимо да смо у сред Палерма или Бејрута. Овај сценарио се преплашеним страним туристима презентује као снимање сцена за дугометражни филм.

За то вријеме нови министар унутрашњих послова Даниловић наставља са својим обећањима, озбиљно мрштећи вјеђе испод наочара. Могуће, неко ко је управо пао са Марса и повјерује у његову причу. Тај неко назовимо га НН лице повјерује да је ово Монте Карло ( по ријечима Премијера), и тако шетајући улицама од Херцег Новог, па даље црногорским приморјем види раскопане улице, разно смеће које су олује донијеле ових дана, а никог да очисти. Од овог силног ужаса ожедни, али нигдје воде, такође несташица струје и он у мраку помисли да је црногорска власт изгубила везу са стварности, а да је народ ретардиран и малоуман.

dom revolucije

(Црногорска верзија дворца породице Грималди)

Да драма буде већа Столтенберг нам поручује да ће Црна Гора кад постане пуноправна чланица НАТО-а, на одбрану морати да издваја 2 % БДП и то ни мање ни више него наредних 10 година. Па, од чега господине генерални секретару? Хоћемо ли новац дати од оних 57 милиона еура што ће фалити за исплату социјалних надокнада, или ћете лично ви потражити плаћање ПДВ од 476 фирми? Живим да видим како ће се то ријешити. Несумњиво власт оваква каква је, а сад ојачана лажном опозицијом, наћи ће средстава да се плаћа НАТО. Узеће од уста незадовољних радника, рецимо од ових 500 бокситаша који су као технолошки вишак послати кући прије 6,7 година и сад су ни на небу ни на земљи, тражећи само оно што им по закону припада.

boksiti

Гдје се крије проблем, зашто не бирамо Владу која ће да ради за добробит свих грађана? Зашто не направимо поређење, рецимо са избором зубара? Никада нећемо отићи код зубара ако знамо да ће да нам нашкоди зубима тј. здрављу, а како то онда бирамо Владу која нам урушава и душевно и духовно здравље?

Као слободна грађанка Црне Горе питам нову Владу: Зашто настављате да радите нешто што није у корист свих, а и сами видите да то није за опште добро?

Морамо се суочити са могућности да одлука да се уради нешто добро је на оном дијелу опозиције и грађана који то заједнички могу урадити. Незнање или непросвијетљеност масе испоставља се као морални проблем, јер онда њеном судбином управљају они који јој не мисле добро.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here