Насловна Политика Црна Гора отворила два нова преговарачка поглавља

Црна Гора отворила два нова преговарачка поглавља

0
ПОДИЈЕЛИ

На данашњој Међувладиној конференцији између Црне Горе и Европске уније, одржаној у Бриселу, отворена су два нова преговарачка поглавља са Црном Гором: поглавље 16 о пореској политици и поглавље 30 о вањским односима.

brisel

Након отварања ова два нова поглавља, укупан број поглавља које је Црна Гора отворила износи 18 (од 33 преговарачка), од којих су два привремено затворена.

Поздрављајући отварање ова два поглавља, Кристијан Данијелсон, Генерални директор за сусједство и преговоре о проширењу казао је да је данашња Међувладина конференција јасан знак да преговори о приступању Црне Горе са Европском унијом напредују – као и цјелокупан процес проширења.

Када је у питању поглавље 16 – Пореска политика –  Данијелсон је истакао да ће „усклађивање са ЕУ правилима у области директног и индиректног опорезивања помоћи Црној Гори да побољша свој национални порески систем.“

Данијелсон је додао да ће то помоћи у спречавању утаје пореза и избјегавања пореза. Он је нагласио да отварање поглавља, ипак, не значи да је посао завршен. Црна Гора и даље мора да ради на томе да њени административни капацитети и техничка инфраструктура буду у стању да примјењују европско законодавство и да размјењују информације са државама чланицама.

У вези са поглављем 30 – Вањски односи – које се односи на трговинску, хуманитарну и развојну политику ЕУ,  Данијелсон је рекао да ће будући рад на овом пољу бити фокусиран на побољшању административних капацитета, те да ће Црна Гора морати да осигура да су сви билатерални трговински споразуми које је потписала, компатибилни са ЕУ законодавством.

Што се тиче наредних корака у процесу приступања, напредак ће зависити од успјеха Црне Горе у испуњавању мјерила за отварање и затварање поглавља, која је успоставила ЕУ, као и од напретка у испуњавању привремених мјерила у поглављима која се тичу владавине права.

Државе чланице морају обезбиједити неопходне капацитете за спровођење и примјену, укључујући и везе са одговарајућим компјутеризованим ЕУ пореским системом. Извјештај о скринингу за поглавље 16 је доступан овдје.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here