Насловна Друштво Црна Гора мора да врати Суторину

Црна Гора мора да врати Суторину

0
ПОДИЈЕЛИ

Вијеће Конгреса бошњачких интелектуалацаје упозорило је на неколико чињеница које сматрају битним за повратак Суторине Босни и Херцеговини. Подсјетили су на неке битне датуме из историје БиХ.

sutorina1

Из Вијећа подсјећају да је Берлински конгрес утврдио и међународно признао границу БиХ. На тај начин утврђена је територија државе Босне и Херцеговине. Рјешење питања Босне и Херцеговине Конгрес је предао Аустроугарској монархији у јулу мјесецу 1878. године и од тада је Аустроугарска добила право да БиХ окупира и њоме управља.

Напомињу и да је 1. новембра 1918. године Аустроугарски владар Босном и Херцеговином вратио је, како наводе, свој операт и предао га Народном вијећу Босне и Херцеговине. Одлуком Народног вијећа и Босна и Херцеговина је ушла у састав Краљевине СХС и државна територија са међународно признатом границом унијела је у исту. Распадом заједничке државе БиХ није вратила своје власништво над Суторином, која је остала у, како наводе, несавјесном власништву Црне Горе.

Додају да су све унутрашње промјене у заједничкој држави вршене противправно, јер су вршене од ненадлежних институција и органа.

„По међународном праву, темељна права (народ, територија и режим) спадају у суверенитет народа, а народ бира своје посланике који врше власт у име народа. Према томе, Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине је једино надлежна да доноси одлуке о Суторини, а она од Берлинског конгреса до данас није донијела нити једну одлуку“, наводи се у документу Вијећа Конгреса бошњачких интелектуалаца.

Наводе да је чињеница да Црна Гора држи Суторину као несавјесан власник.

Суторина као власништво Босне и Херцеговине – припада Босни и Херцеговини, па би Црна Гора требало да је врати њеном власнику Босни и Херцеговини без икаквих обраћања међународним судовима, губљења времена и плаћања трошкова. У случају да Црна Гора то не прихвата да добровољно поврати дио територије БиХ Суторину, коју сада држи у несавјесном власништву, Босна и Херцеговина се мора обратити Међународом суду, јер Босна и Херцеговина има све доказе да је она власник тог дијела њеног територија. Истина је, да је примјерак операта који је предао Аустроугарски управитељ Народном вијећу Босне и Херцеговине нестао. Зато се државно Правобранилаштво мора обратити амбасадама у Сарајеву и то Републике Аустрије и Републике Њемачке и замолити за правну помоћ, да му се достави овјерени дупликати операта о Босни и Херцеговини“, стоји у саопштењу.

Након што Црна Гора достави Босни и Херцеговини ратификацију Уговора о повратку Суторине Босни и Херцеговини, Босна и Херцеговина ће као добар сусјед и пријатељ црногорског народа потписати Уговор о међународно признатој граници између Босне и Херцеговине и Црне Горе, напомињу из Вијећа Конгреса бошњачких интелектуалаца.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here