Насловна Друштво Црна Гора: Куповна моћ скоро три пута мања од европског просјека

Црна Гора: Куповна моћ скоро три пута мања од европског просјека

0
ПОДИЈЕЛИ

euro_2241006bПросјечна годишња куповна моћ у Црној Гори износи 4,54 хиљаде ЕУР по становнику, што је скоро три пута мање од европског просјека.

Црна Гора је, према куповној моћи на 32. мјесту од укупно 42 државе Европе, показало је истраживање компаније ГФК.

Према најновијој студији под називом Куповна моћ у Европи 2013/2014, наводи се да просјечна годишња куповна моћ по становнику у 42 европске државе износи 12,89 хиљада ЕУР.

У истраживању у које је агенција Мина-бусинесс имала увид се додаје да Црна Гора, земља кандидат за пријем у ЕУ, има тачно 50 одсто већу куповну моћ од Србије гдје она износи 3,3 хиљаде ЕУР.

Европљанима је ове године укупно на располагању било 8,62 билиона ЕУР за потрошњу и штедњу, али по куповној моћи велике су разлике и међу регионима и међу државама.

Међу 42 земље које су биле предмет истраживања, на првом мјесту је Лихтенштајн, где је годишња куповна моћ по становнику 58,84 хиљаде ЕУР, што је четири и по пута више од европског просјека. Слиједи Швајцарска са 36,35 хиљаде ЕУР, а на трећем мјесту је Норвешка са 31,7 хиљада ЕУР.

Међу првих десет земаља су и остале скандинавске земље, осим Исланда, који је на 13. мјесту.

Најближа европском просјеку је Шпанија, са 12,37 хиљада ЕУР по становнику, док њени сусједи Португалци имају годишњу куповну моћ од 10,02 хиљаде ЕУР.

Њемци располажу са 20,62 хиљаде ЕУР годишње, Пољаци заузимају 28. мјесту и имају тек половину европског просјека, 5,87 хиљада ЕУР, а Украјинци свега 2,21 хиљаду ЕУР годишње.

На дну листе је Молдавија, која са 1,28 хиљада ЕУР по становнику има тек једну десетину европског просјека.

У студији се наводи да од укупно расположивог новца, становници богатијих земаља морају да много више издвоје за станарине и друге скупље издатке, али им, поред основних издатака и даље остаје знатно више новца за потрошњу него грађанима земаља са слабијом куповном моћи.

Румунија, Мађарска, Хрватска, земље које су већ постале чланице ЕУ, имају становништво веће куповне моћи. Изузетак је Бугарска са 2,92 хиљаде ЕУР по ставновнику.

Македонија располаже са 2,7 хиљада ЕУР по становнику.

Куповна моћ у студији означава номинална расположива примања без пореза и социјалних давања и обрачунава се по становнику у еурима и у индексним поенима.

Укупну суму куповне моћи у студији ГФК становништво троши на фиксне издатке – станарина, гријање, порез, на личну потрошњу и друге издатке, попут одмора или превоза.

ГФК је једна од највећих свјетских компанија за испитивање тржишта у свијету, са 13 хиљада запослених у више од 100 земаља.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here