Насловна Друштво Црна Гора и Космет као мафијашке државе

Црна Гора и Космет као мафијашке државе

0
ПОДИЈЕЛИ

Утицајни геополитички магазин “Лајмс” означио је Црну Гору и тзв Косово као “мафијашке државе” на мапи кризних жаришта у окружењу Италије која утичу на њу.

mapa

На мапи која илуструје текст “Италија у срцу олује” једино су Црна Гора и Космет обиљежене као мафијашке државе, док су Србија, Македонија, Албанија и Босна и Херцеговина означене као “нестабилне”.

У редакцији једне од водећих европских публикација које се баве геостратешким питањима тврде да су Црну Гору и Космет квалификовали као “мафијашке државе”, између осталог, и на основу података италијанских институција.

На питање „Вијести“ о подацима који су кориштени за израду мапе, из редакције “Лајмса” одговорили су да је она базирана на подацима из различитих извора.

“Међу њима су и подаци италијанских институција о илегалној трговини ка Италији (шверц оружја и дроге), у којима су, између осталог, балкански регион, а посебно Космет и Црна Гора, означени као важна чворишта“, тврде у редакцији италијанског магазина.

Наводи се и да је мапа објављена у више издања часописа и да се не везује посебно за неки чланак. “Вијестима” није одговорено на питање да ли оцјену да су тзв Косово и Црна Гора “мафијашке државе” сматрају и даље актуелном. На мапи су означени и криминални токови, од којих један из Турске и Грчке прелази преко Косова и Црне Горе и завршава се на сјеверу Италије, док је Београд означен као неуралгична тачка трафикинга који почиње из Москве и Украјине.

У једној од ранијих анализа “Лајмса” Црна Гора је означена као земља под утицајем Русије
Црна Гора је као мафијашка држава, прије двије године означена и у анализи часописа америчког Савјета за спољне послове (ЦФР) “Форин аферс”. Тада су уз Црну Гору као „мафијашке државе“ означене и Бугарска, Украјина, Гвинеја Бисао, Мјанмар и Венецуела. У анализи америчког часописа тада је оцијењено да су се у цијелом свијету криминалци увукли у владе до незапамћених нивоа, те да се дешавају ситуације у којима “умјесто да разбијају криминалне групе, владе преузимају њихове послове”.

Уз појашњење о подацима на основу којих је Црна Гора наведена као “мафијашка држава” из редакције “Лајмса” је доставиљена и копија издања из новембра 2013. у којем је Црна Гора означена као држава под руским утицајем. На тој мапи је Црна Гора означена као зона руског утицаја и дејства руске мафије, а исти статус имале су и Србија, Украјина, Бјелорусија и Јерменија.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here