Насловна Поглед „Црна Гора је прва српска држава“…!?

„Црна Гора је прва српска држава“…!?

40
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Горан Киковић, историчар

Говорити о националном идентитету Црногораца данас није захвално али је неопходно потребно. Не због тога што се о историји Црне Горе мало зна, већ зато што, док анализирамо ово питање, имамо двије алтернативе. Прва је говорити истину. Друга је безумно и без размишљања прихватити догму владајућег режима у Црној Гори данас и њихово фалсификовање историје. Ми ћемо овдје ипак говорити истину, јер циљ овог текста јесте – историјском истином против фалсификата, па је зато потребно објаснити и дефинисати истину, а побити фалсификате аргументима.

glas-crnogoraca

Крајем 2016. Године десио се у Подгорици један случај ученика седмог разреда Рада Рачића, иначе нашег Васојевића. Дијалог је текао овако:

– Рачићу, реци ми нешто о настанку Црне Горе? – питао је наставник.

Црна Гора је прва српска држава која се прије звала…

Тада је наставник прекинуо ученика и повикао:

– Стани, стани, стани, ђе то пише у књизи?

Раде је тада одговорио наставнику:

Не пише ниђе, наставниче, то сам у кући научио, то сви знају.

На то му је наставник рекао:

– Сједи, ево ти један!

krstas-barjak

Када сам ја учио историју у основној школи писало је „Црну Гору су населила српска племена од седмог до деветог вијека…“ сада то не пише него кажу: Словенска племена… Црна Гора је у својој историји доживљавана и називана „српском Спартом“, „Пијемонтом српског народа и српске круне“, „драгим камењем“, „буктињом српске слободе“ (…) Тако су је сликали најумнији и највиђенији Срби, попут Лазе Лазаревића, Алексе Шантића, Сима Матавуља, Бранка Радичевића и других. Та и таква Црна Гора, земља Светога Петра Цетињског и Светога Василија Острошког, земља чојства и јунаштва, храбрости и поштења, данас у највећој мјери живи само у сјећањима, књигама и причама.

Таква Црна Гора, достојанствена и достојна поштовања, часна и поштена је престала да постоји након доласка комунистичког режима на власт 1945. године. Тада долази до покретања тзв. Црногорског питања, а нова нација је рођена 01.05.1945. након објављивања текста „О Црногорском националном питању“ у листу Борба, аутора књижевника и политичара Милована Ђиласа.

Тим чином су комунисти само наставили оно што су започеле црногорске усташе Секула Дрљевић и Савић Марковић Штедимлија. Од тада до данашњег дана, у континуитету, у Црној Гори траје акција убијања душе и националне свијести Црногораца. Тада су то радили комунисти, а данас њихови идеолошки сљедбеници, који се, додуше, јесу преобукли у нова одијела и замијенили пароле, али је суштина остала иста. А суштина се састоји у расрбљивању, стварању лажне нације, брисању колективног памћења и свијести. Начин рада је остао исти. Разорити народ у моралном, духовном и националном смислу, изазивајући расколе и подјеле у становништву, спроводити атеизацију и аморализацију. Како је међу важним акцијама након Другог светског рата, новонастали режим прво кренуо у уништавање Српске православне цркве, као чувара националне свијести, тако се и данас у њиховој борби највише напада Црква. Јер циљ је јасан – прво уништити народ у духовном смислу. А од духовног до биолошког убиства није велики размак.

stara-crna-gora-06

Срби су у Црној Гори данас, умјесто да су државотворни народ, у јавном дискурсу (или боље рећи сервису партија на власти) често су проглашавани као подстрекачи вишедеценијског раздора, проповједници примитивизма и великосрпске милитанте политике у Црној Гори. И све то зарад јединог неодустајног задатка – коначног створања нове, црногорске нације, која нема баш ничег заједничког са српством. Такво фалсификовање историје науке, наравно, одбацује, али прихвата владајућа елита у Црној Гори, која те лажне историјске податке промовише кроз разне псеудорелигијске, паракултурне и квазинаучне организације. Такве организације, као што су НВО Црногорска православна црква, Дукљанска академија наука и умјетности, Матица црногорска (…) заправо су само разни услужни сервиси за различите потребе доминантног режима.

Та самопроглашена интелектуална елита Црне Горе, ти исцјељители наводног „историјског сљепила“, настављају да његују „повијесни“ коријен Црне Горе. Иако су ти људи чувари дукљанске части и образа, у том прљавом послу не бирају средства и не презају чак ни од испирања мозга најмлађима. Још од малих ногу дјеца се у школама уче да не говоре српским, већ матерњим језиком, одскора названим црногорским језиком, док се даље током школовања, нарочито из предмета историје, полако надахњују домољубивом мржњом према национално неосвијештеним дједовима.

Такво фалсификовање националног идентитета и касапљење историје заиста не познаје границе. То доказује и недавно откриће црногорског језика, што је борцима против „геноцидног Светосавља“ дало још већи полет и снагу. Међутим, без обзира на њихову снагу, финансијску или политичку моћ коју тренутно имају, оно што они немају су истинити аргументи. Чињенице раде против њих.

Stara Crna Gora 08

Оно што њима смета јесте чињеница да су се на Општецрногорском збору 1742. године, на коме су присуствовали сви пунољетни Црногорци, написали писмо руској царици у коме се престављају као „синови Цркве Источне, који живе на српским земљама – Црној Гори, Приморју и Скендерији“. Они затварају очи пред податком да се Владика Данило Петровић потписивао као „Владика цетињски, војеводич српској земљи“.

Лажни научници који тврде да је српство Црногорцима наметнуто од стране Србије, не знају или не желе да знају да је први српски национални програм настао управо на Цетињу, а написао га је Свети Петар Цетињски, који се позива на формирање Славено-српског царства, које би укључивало Црну Гору, Брда, Херцеговину, дјелове Далмације и Босне, а који би се након коначног ослобођења Србије ујединило у једну српску државу.

Тај исти владика пред борбе на Мартинићима и Крусима говори да у „нама српско срце куца и српска крв тече“, а Црногорце назива „српским витезовима који нису вични своју постојбину остављати“. И низ других примјера. Зато је управу Раде Рачић Црна Гора је прва српска држава…

40 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Istina je tvrdoglava i neumoljiva. Da nije tako kako propagiraju novokomponovani Milovi Crnogorci ili bolje reci montenegrini govore mnoge istorijske cinjenice.
  Ko je vladao Srbijom? Odakle su porijeklom Karadjordje Petrovic, Milos Obrenovic i mnogi drugi znameniti i visoko kotirani u Srbiji? Nije se iz Srbije preseljavalo u Crnu nego je bilo obrnuto. Sada je na sceni druga situacija, a znamo i zasto. Tako su narucili nalogodavci, a domace sluge nasi namjesnici zarad svog opstanka ispunjavaju sve zelje.
  Otprilike mi nemamo snage da se tome odupremo i promijenimo dok to neko drugi ne ucini. Cekamo. Dali cemo da docekamo?

 2. 0
  0

  CRNA GORA I CRNOGORCI VAN NASEGA MILOGA SRPSTVA IMAJU SAMO SRAMOTU,IZDAJU I KONVERTIRSTVO!ISLAMIZACIJU,GUVERNADURSTVO,KOMUNJARSTVO I DANAS JEVROATLANSKE INTEGRACIJE SA DJAVOLOM.U PAMET SE CRNOGORCI !VRATIMO SE NASEM MILOM SRPSTVU JER BEZ NJEGA NAS NECE BITI!!!

 3. 0
  0

  U pismu predsjedniku SAD g. Vilsonu 7. januara 1919. godine, kada je saznao da je nelegalno i nelegitimno detronizovan u Crnoj Gori, kralj Nikola, između ostalog, piše: „…Jučer je u jednoj od glavnih varoši crnogorskih proglašeno moje zbacivanje s prijestola pomoću srpskih bomba i novaca, koji je prosut u narod umirući od gladi. Tako je ujedinjenje moje države sa Srbijom odlučeno zloupotrebom srpskih vojnika i to u trenutku kad je 9.000 crnogorskih prvaka, od kojih 2.000 oficira, bilo u austrijskim koncentracionim logorima i kad je njihov kralj od Saveznika bio zadržan u Francuskoj … Makako da su bili bestidni (Srbi) ja sam bio prvi da im pružim ruku, objavljujući prvi Austriji rat, premda sam bio uvjeren, da izazivanje potiče s njihove strane ubistvom u Sarajevu i od njihove Crne Ruke. Zločinštvo izvršeno nad prestolonašljednikom i njegovom ženom bilo je uzrok, zašto svijet danas oplakuje deset miliona žrtava. Strašna pomisao, da ta zemlja neće da uvidi počinjeni zločin za koji je ona odgovorna pred čovječanstvom isto kao i Viljem“.
  Toliko o „srpstvu Crne Gore“ , srećna nova godina !

  • 0
   0

   Можеш да се погледаш у zrcalo хиљаду пута и увек ћеш видети моралну наказу и духовну беду и готово сигурно никад нећеш схватити сву бесмисленост својег постојања. Ти си сам себи сувишан, а камо ли неком другом или, не дај Боже, другима.
   Смисао постојања и твоје и црногорске „нације“ престаје оног тренутка кад нестане Срба и српства. Радећи против Срба радите на сосптвеном уништењу. Биће: „Јао мени, до Бога милога, ђе погубих од себе бољега!“
   Сва је срећа па нити један јунак мојковачке битке није био као ти. Тад је још било части и морала. Ти јунаци остају заувек. Они и дан данас бране од таквих као ти. И браниће. Док је Рачића и осталих који памте.

  • 0
   0

   Dje si novace?! Poceo si da zboris kurvatski. „juicer“??? WTF dude?! Bolje ti je da budes konobar no da izigravas istoricara. Bar bi od tebe bilo neke koristi. Odjelo si vec nabavio. Dobar korak u korektan pravac.

 4. 0
  0

  Bravo Kikovicu,zboris kao Vasojevic,mada su i ovi Račići isto tvoja loza i junačka kuca.
  Kadri za pušku i za svaku cestitu rabotu!
  Ova loza Račića je opasna bila kroz istoriju,to svi znaju.
  Puniša je iz te kuće..

 5. 0
  0

  Strašna pomisao, da ta zemlja neće da uvidi počinjeni zločin za koji je ona odgovorna pred čovječanstvom isto kao i Viljem“.

  Toliko o „srpstvu Crne Gore“ , srećna nova godina !

  stoces moj Mise Srbi su kroz istoriju uvjek bili takvi,Srbi zbacili Srbina,najmanje ih je bilo iz Srbije ,nego Mi odavde i starne sile pobjednice ,koje dansa vi Montengrini prizivate u pomoc,eto vidis koliko si zaostao skoro jedan vijek!
  za novu naciju potrebne su vam i ovi saveznic,pa se potrudite mi od nasega ne odustajemo,to da imas na umu,nasa ga je poslednaj.Zivio ti meni i u novoj koliko i u staroj!

 6. 0
  0

  E „UMNI“MASA ,TVOJ ZACEMENTIRANI MOZAK NIKAKO DA SHVATI STA SU DINASTICKE BORBE I LICNI INTERESI POJEDINACA, MA BILI CAREVI,KRALJEVI ILI KAO TI NIKO I NISTA I JOS MANJE OD TOGA.KADA BI BAR MALO POZNAVAO ISTORIJU DOSAO BI DO SPOZNANJA DA INTERESI VLADALACA NIJESU UVIJEK PODUDARNI SA INERESIMA NARODA.KRALJ NIKOLA U CITIRANOM TEKSTU NI RIJECJU NE POKUSAVA DA NEGIRA SRPSTVO U SVOJIM KORIJENIMA.PETROVICI SU IZVORNO SRBI IZ BOSNE ,SIGURNO TI JE TO NEKO REKAO.KRALJ NIKOLA JE SANJAO O OBNOVI VELIKOG DUSANOVOG CARSTVA I PRETENDOVAO DA BUDE NA CELU TE TVOREVINE.HIMNA KOJA JE BILA NJEGOVO DJELO „ONAMO,NAMO“BILA JE SLUZBENA HIMNA CRNE GORE.A NE TREBA TAKO DALEKO ICI U ISTORIJU ,VRATIMO FILM U DEVEDESETE NA KOJIMA JE 27 GODISNJA VLADAVINA U CRNOJ GORI ZASNOVANA NA ODBRANI SRPSTVA ,ODBRANI KOSOVA.DANASNJA VLAST VLADA NA TEKOVINAMA TZ.“ANTIBIROKRATSKE REVOLUCIJE“KOJA JE U OSNOVNOJ IDEJI IMALA ZASTITU BRACE SRBA NA KOSOVU I METOHIJI.TA TVOJA KAMARILA JE DOSLA NA VLAST NA MUCI SRPSKOG NARODA I BILI NAJVECI SRBI ,SRBI NAD SRBIMA DA BI SE OKRENULI ZA 180 STEPENI ODREKLI SE SRBA I SRPSTVA I PRIZNALI TZ REPUBLIKU KOSOVO!STA KAZES NA OVO MAKANJO,NIJE TI POTREBNO ICI U ISTORIJU SAMO POGLEDAJ OKOLO SEBE AKO IMAS OCI,A OD TAKVIH KAO TI OCEKIVATI DA PROGLEDA JE SIZIFOV POSAO.OSTAJ U VJECNOM MRAKU LAZI,MRZNJE I KONVERTIRSTVA,NIJESI PRVI ALI NI ZADNJI.AMIN!

  • 0
   0

   Vladika Vasilije veli ovako :

   „Crnogorci od svojih saveznika Srba turskih podanika, bjehu ostavljeni“!

   • 0
    0

    I danas su nama crnogorcima (srbima u cg), srbi natovski podanici (vuciceva srbija) okrenuli ledja. jedina razlika danas je sto su vlast i crne gore i srbije podanicke. U proslosti crna gora nikad nije bila podanicka, do dolaska Josip Broza, vaseg idola.

    • 0
     0

     @ SRBIN

     Tako se to pravilno i istinito kaze : Crnogorac, Srbin iz Crne Gore!!!
     Punim ustima, cista srca!

  • 0
   0

   Ne znam odakle vam to da su Petrovici iz Bosne. Ima toliko dezinformacija i razne propagande, a svaka budala i bitanga se naziva naucnikom. Koji je to izvor? Hvala unapred.

   • 0
    0

    Gnjezdo, visoko u Planini utociste, svakom smo slobodnom covjeku bili! Od uskocke granice, krvave Krajine, Hercegovine, Morlackog zabrdja Dalmacije, sjeverne i srednje Arbanije, i Bosne, svakako i Bosne!
    I sto nama to smeta, slobodnima!?
    Srbin se Srbinu raduje, zar ne!
    Sto se istorijskih izvora tice, kako je to od najmanje vaznosti za nas, Petrovici su nesumnjivo naselili iz srednje Bosne!
    Kao i svi mi odnekud dosli.

 7. 0
  0

  Ево како је велики владика Његош писао министру наше матице Србије Илији Гарашанину:

  „Ми се ни у чем не пуштамо без Вашега согласија, а с Вашим согласијем свагда смо готови. Ви најбоље прилике видите, Ви сте највећи пријатељ српскога народа, а друго је све трице и кучине. Та и новци не могу све учинити, дајбуди ђе се опште несреће и срамоте тиче. Највиши је аманет и светиња наша после имена Душанова име Карађорђијево. Ко је овоме имену противник тај није Србин, но губави изрод српски.

  Ваш највећи почитатељ
  и покорни слуга
  владика црногорски
  П. П. ЊЕГОШ (11/11/1850)“

  Његош је сматрао Србију матичном државом Срба из ЦГ, није баљезгао о двије српске државе и сличне будалаштине.

 8. 0
  0

  To samo nas moze da zapadne : lazno identitetsko pitanje, kao pitanje svih laznih pitanja u laznoj drzavi Crnoj Gori!
  Kao u najgorem politickom vodvilju, zanocili smo u svojoj, srpskoj drzavi CG, a osvanuli u jednoj sasvim drugoj, tudjoj i Srbinu neprijateljskoj, koja je sebe proglasila starijom od nas i preko noci odmetnula od sebe, svoje istorije i tradicije!
  Taj “ drzavotorni “ Frankestajn, sklepan s koca i konopca, Scepan Mali svih montenegrinskih niskosti, lazno se upisao u lazni sekvestar “ kleptomanske tisucljetnosti “ i proglasio bastinikom svekolike povjesti Planine! U kojoj svitalo nije od kada su pod kamovima oni koji su je na sablju zadobili, nasi predje, srpski vitezovi u Srpskoj Sparti ; koja je zatocena u praznim glavama novocrnogoraca, Katiljica, katilja sto s djavolom crnim tikve sade, bosibozuka grdnog katiljskoga, koji su potrcali u sebe nove a starije od vijeka!?
  U apsu je vjecna, sude je Katiljici, katilji je u sindzire drze, nju zasuznjenu koja doslen robiju poznala nije, u lance je svezali, kako mjesta u njoj za njih nema, kao sto nikad nije ni bilo ; kako ne biva da je ona slobodna, a oni na slobodi !
  O tome je ovdje rijec : Sloboda ili oni!!! … Ona ili oni! … Mi ili oni!
  Mi … ili sto biti ne moze!?
  A ono lazno identitetsko pitanje sa pocetka, samo je pocetak svih njihovih lazi i paralazi montenegrinskih i dukljeskih!
  Nije valjda da mi vjerujemo da lazac vjeruje u sopstvenu laz!?
  Pobolje oni znaju od nas, kolika i kakva bijase kad je rodila, sta im je sve obecavala, kako je musava rasla i odrastala, dok su njima nosevi i bankarski racuni rasli i gojili … prerasla ih bise sopstvena laz, pa sad ni oni ne znaju sta ce sa njom!
  I sa nama, sa narodom ne znaju sta ce, kako je narod visak svakoj laznoj drzavi, a manjak svakoj pravoj otadzbini.
  Zato je meni za svagda dojadilo da ih prosvetljujem, da ih svjetujem i kumim da se odreknu lazi i vrate istini.
  Kako su oni na putu bez povratka : nazad ne mogu, sve su mostove porusili, naprijed staze nema, nikud stizali!
  Zalutali u zabran sopstvenih lazi, u koji se, kao u svaku laz, lako ulazi – nikako izlazi!
  Pa cemo mi, zar, vodici da im budemo, kuci da ih vratimo, da ih spasimo!?
  Nemamo mi pametnija posla nego lascu bas da pravimo, hladnog podgrejavamo : i vi ste Srbi!
  Nijesu!!!
  Vec su oni zasli granicu, kad vec i jesu to sto tvrde da jesu.
  Bolje je nama da se spremamo, da nas dvaput ne iznenade.
  I da znate, jednom cemo mi da zamrknemo u Montenegro, a da osvanemo u srpsku, najsrpskiju Crnu Goru!
  U njihovu srpsku Crnu Goru!
  Dobro ste culi, u njihovu!
  Nece vam pomoci ni dva najbolja svjedoka da im Srbina dokazete, a kamoli boljeg nego sto ce oni biti!
  Zivi bili, pa vidjeli!
  … Vec su oni jednom bili bolji Srbi od nas.

  • 0
   0

   Svaka cast brate na tekstu. Istinu zboris, u njegosevskom stilu. To samo moze neko ko je zadojen Lovcenom i Njegosu, Kosovom i Milosu. Ovi bijednici sto su prepusteni Titovoj skoli, a kucne nisu imali su dno dna. Iz njih smrdi titoizam i sodomski dim. Gori smrad od poturickog koji je Njegos opisivao.

 9. 0
  0

  @ … SITNI ZUBU

  Malo li je sto si u svemu u pravu, pa se biva jos i zestis!
  Na koga se trosis prijatelju!?
  Cemu???
  Cuvaj snagu, trebace ti… Trebaces i sebi i nama, nazdravlje nam bila Nova, da se i mi drzavom ponovimo!

 10. 0
  0

  Ni jedan vaš predak sa ovih prostora,nije pošao u rat da brani svoj dom i svoju zemlju kao Srbin, nego sa ponosom kao Crnogorac. A vi to svim silama želite da izbrišete. Sjetite se riječi poslanika Fatića u Skupštini 1918.odg-“ Od danas nema više Crnogoraca“.

  • 0
   0

   petar bato – Само што Фатић није знао да „црногораца“ као посебног народа никад није ни било никада осим у географском смислу што је и навео у скупштини а зна се да су Фатићи и дана данас сви листом Срби Васојевићи што су били од давнина… Него што ћеш бато, није поента само читати него и разумјети оно што прочиташ…

   • 0
    0

    Ha , ha , ha , udri grime mooooj , pravo zboriš he , he , oni nijesu znali no su zborili kad krenu u juriš „za mnom ko je crnogorac“ , ka barjaktar Joko Poleksić na Bojnu njivu !

 11. 0
  0

  HVALA TI BRATE „DJIKANE“NA SVEMU STO ZBORIS IZ TVOJIH PLEMENITIH USTA!DA SI ZRAVO I ZIVO U NOVOJ GODINI I DA TVOJA ZELJA BUDE ZELJA SVIH SRBALJA OVIH GORA!!!

 12. 0
  0

  Naravno da su išli u boj kao crnogorci,tada se to pitanje nije ni postavljalo,znao si da ako si crnogorac automatski bio srbin!
  Najveći san kralja Nikole je bio da bude vladar svih srba,pročitao sam negde da su Petrović porijeklom iz okoline Zenice, ne znam,moguće je ali pitam se dali ovih par ljudi na ovome portalu koji preferiraju ovu dukljansku fantaziju zaista veruju u ovo što pišu ili su ovdje po zadatku?

  • 0
   0

   Jes Đerkoviću , bili su crnogorci nacionalno a srbi vjerski zbog vjekovne pripadnosti MCP Pećkoj Patrijaršiji , a od okupacije 1918 se srpstvo nameće kao nacionalna pripadnost , možda i ranije zbog srbovanja kralja Nikole .
   Nadao se kralj Nikola da ce zaśesti na tron u sred Beograda , ali ga srbi srušiše i proceraše , tek se onda śetio crnogorstva .
   Zato ste se vi posrbili 1997-2012 , pa je procenat srba u Cg narastao sa 9% na 28,5% .
   Duklja-Zeta-Crna Gora !!

 13. 0
  0

  Masja,upravo ovo što ste napisali je silovanje istorije,kako neko može okupirali samoga sebe?Moje porijeklo u Crnoj Gori je vjekovima unazad i lako je dokazivo,neću reći da i u mom bratstvu nema vaših istomišljenika (možda vi to bolje znate)ja ih ne poznajem,bilo je i velikih komunista i to priznajem ali moga djeda su isti ti komunisti streljali,a da je bio srbin,bio je,kao i njegov otac i otac njegovog oca i sve tako…,tako da mi nije jasno kako to mislite da smo se mi posrbili 1997-2012 čak ne shvatam zašto baš tada a ne prije ili poslije,ne dragi Masja, ja sam to što sam bio oduvijek,evo već vjekovima opstajem svoj na svome,srbin u svojoj srpskoj zemlji!

  • 0
   0

   Nijesam rekao bukvalno na Vas lično , mislio sam na jedan sociološki fenomen koji se desio od 1992 do 2002 , a nastavio 2012 , naime broj nacionalnih srba je sa 9% skočio na 30% ?
   Toliko se čeljadi ovđe doselilo nije , niti su mogli biološki da se toliko razmnože , dakle u pitanju je jedan politički proces pa se ljudi pišu različito nacionalno od svojih očeva , đedova …taj se sociološki fenomen u narodu zove posrbljavanje , a ljudi koji su promjenili naciju posrbice .
   A što se tiče 1918 , jasna je naredba Ž.Mišića svojoj srpskoj vojsci u Crnoj Gori :
   „Da se na teritoriji koju je naša vojska OKUPIRALA , spriječi svaka agitacija , ma od koga dolazila , najoštrije svim sredstvima“ !
   To se i dogodilo , „najostrije svim sredstvima“ .

 14. 0
  0

  Расрбили се, па се посрбили. Сви ти историјски циклуси, тешко им је ухватити трага…

  Дакле, почетком 20. века Срба у ЦГ је било 90%, али то нису били Срби у етничком, већ у верском смислу, те су многи, уништавајући веру, мислили да ће уништити и Српство. У многоме су и успели јер сад, почетком 21. столећа, Срба у ЦГ има само 30%. Ако ствари поставимо шире, број Срба у ЦГ није нарастао, него значајно опао током само једног столећа.

  Али, ја мислим да није ни опао ни нарастао, него се само пробрао. Гле чуда, данашњи Срби у ЦГ су верни Цркви, а они који нису Срби, морају да праве интелектуалне акробације и камче своју културу од рестлова историје.

  Држите се Цркве, браћо, крсних слава и Пећке патријаршије и нећете пропасти, као што нису ни ваши преци. Није Митрополија робовала Пећкој патријаршији, него је чувала „егзархију“ и призивала њену обнову. Нико силом није терао цркву у Црној Гори у шире, свесрпско јединство.

  Сад кад је Пећка патријаршија и буквално (праведно, по казни Божјој) под опсадом Арнаута, а однос између Београда и Цетиња координирају остаци интернационалног ДБ-а, погодите ко је опет позван да чува идеју о повратку у царски Призрен?

  “ ‘Намо, ‘намо, за брда она…“

  • 0
   0

   „Srbi u Crnoj Gori su vjerni crkvi“ ??
   A mi smo bezboznici ?
   Na osnovu čega izvedoste taj zaključak , to nije tačno , u crkve idu svi pravoslavci , većina slavi slavu , krsti đecu , ili mislite kad se neko posrbi da je bliži Bogu šta li ?
   Ono što je tačno je da se MCP više bavila propovjedanjem srpstva nego jevanđelja , to se zove etnofiletizam i zabranjen je u pravoslavnom hrišćanstvu , crkva bi trebala biti nadnacionalna , ali ova naša MCP je samo srpska , ništa tamo crnogorsko nema !
   Zato je dio pravoslavnih crnogoraca i skeptičan prema Mitropoliji , zato je Amfilohiju onako na Cetinje kako mu je .
   I šta bi sad sa Kosovom Dujovicu , da crnogorci ginu za njega ?
   Može svašta biti , ali ne vjerujem da ce crnogorci više ginuti za tuđe interese , a vi kako hoćete .

 15. 0
  0

  Машја/Шора/Шале/Мишја, знао сам ја да у теби спава један велики Србин,који само чека погодан тренутак да се разбуди 🙂
  Ипак признајеш да сте некоћ били Срби,али интерес је преовладао па сте сад тренутно Црногорци.Аргументи су признаћеш,ипак на нашој страни,а гусле и глас предака одјечу прејако.Знаш ти добро да су ти сви преци били Срби.Пусти Дукљу,давно је она била,то је густа магла за коју ионако нема опипљивих доказа.Али признај да се ни теби не свиђа ова ујдурма од стране Бошњака да се наш велики Његош прогласи геноцидним писцем а Горски Вијенац да се пореди са Мајн Кампфом.Има ли часног Црногорца који то може да прихвати ?Убрзо ће Турци да се врате на ове просторе ,тај процес је у току,видиш и сам што исламисти чине по бијелом свијету.А има их 100 милиона !А ви ђе ћете а са киме ћете ?Сираци тужни без игђе икога ?Или у Хрвате у католике, или назад у Србе православце,руске савезнике,нећете имат пуно избора.Знаш добро да се са Русима не ваља качит, а англосаксонци којима сте задњицу продали на вас гледају исто као на Србе, као на мале Русе па ће вас убрзо препродат…Врћите се у своје јато јадни не били,ми ћемо ионако све да вам опростимо,опростили смо и пуно горима од вас…

  • 0
   0

   Daj nam jedan valjan podatak da nas kroz našu istoriju pomože ta Srpska vojska i učestvova u vojevanjima naših predaka. Ja ga ne nađoh, a da su Crnogorci pomagali Srbe naći ćeš. Mnogi su tamo glave dali i krv prolili. Ovamo je vojska Srpska sa našim ljudima koji uzeše vlast , ubijali Crnogorce,palili kuće i nejač-djecu i starce…ovo nije magla i izmišljena priča -već gorka istina. Koliko je samo čestitih Crnogoraca moralo napustiti Crnu Goru(među njima je i moj đed- otac mi je rođen u Francuskoj i očeva sestra.Ne pričam napamet, niti se držim mitova!!!

   • 0
    0

    Обзиром да је зетски одред црногорске војске неуспјешно опсједао Скадар и лошим командовањем Николиног сина претрпио страховите губитке,врховна команда српске војске је послала помоћ од 30.000 војника, један топовски пук и 4 авиона да помогну да црногорска војска заузме Скадар што се и десило.Командовао је војвода Петар Бојовић.Под притиском великих сила прије свега Аустрије и Британије српска војска се послије пада Скадра повлачи а убрзо и црногорска.На том Скадру је тешко рањен и мој ђед који је за ратне заслуге од Николе добио највиша одликовања и земљу у Метохији.До смрти му је био одан а био је Србин.Јел ваљан податак о помоћи српске војске ?
    Што се тиче Божићне побуне,коју ви уздижете као некакав устанак(и то само око Цетиња)што су тражили то су и добили.Не оправдавам репресију,али је рецимо комита Саво Распоповић напао воз који је саобраћао од Бара до Вирпазара и из чиста мира убио неколико војника на одслужењу војног рока.Класичан тероризам.Како је војска Краљевине требала да одговори?Да их мало почупа за уши ?!

  • 0
   0

   Đe si Miśa legendo , moram priznati da ti bolje ide pečenje krmetine nego pisanje , što radi srbadija Barska , jeste li slavili ovu novu 31.12 ili ćete onu kako je vi zovete srpsku novu godinu .
   I viđi care , ja nijesam niđe napisao da su „crnogorci bili srbi“ , to nije tacno , mi nikada srbi nijesmo nacionalno bili , a jesmo bili „srpske vjere“ jer smo pravoslavlje dobili od srba i MCP je bila dio Pećke Patrijaršije .
   Ali tebi je to svejedno jer i ne znaš da nacija nije vjerska kategorija već državno istorijska .

   • 0
    0

    Ђе си Машја легендо.Ја сам заклао свињу од једно 150 кг и направих пршуте и кобасице.Радо бих те позвао да их пробаш кад прође овај пост, али не знам да ли ти као модеран и еманципован Монтенегрин једеш то више ?Виде ли те Бошњаци и Арнаути да конзумираш свињске специјалитете,ускратиће ти подршку влади па нећеш имат с ким да гласаш против најближе браће, нас Срба.Ех,не вади се са српском вјером,ипак под притиском аргумената и ти признајеш да су ти се стари писали као Срби.Ти то наравно правдаш њиховим „необразовањем и заблудом“ али су ипак били Срби.Иако необразовани ,наши стари су добро знали ко је вјера а ко невјера.За националност нису знали али су добро знали што је вјера.Не каже залуд наш велики владика за потурице: „…Погани изроди,што ће турска вјера међу вама “ ?!
    Вјера=Народ

    • 0
     0

     Surova ti argumentacija, Milose!
     Kako Mas’a od nje trpi dusevne bolove, jadan!
     I da znas, direkto si odgovoran za njegovo mentalno zdravlje!
     Jos se i sprdas sa njim, zar! Sa covjekom koji ne zna ni ko je, ni sto je.
     A nesto svakako jeste. Valjda je i Mas’a nesto, sto godj da je!?

 16. 0
  0

  I još nešto da kažem,pošto se u ovom gornjem tekstu nisam potpisao, svi ovi u koje se vi zaklinjete,mislim na cijeli DPS sa Milom na čelu su prošli taj put,to misteriozno čišćenje od srbina ka novocrnogorcu tako da mi i taj podatak ma koliko bjedan bio daje za pravo, ja mogu biti samo ono što su bili moji stari,za vas dragi Masja zaista neznam,to već vi sami morate rasčistiti sami sa sobom,zapamtite,bez naših predaka nebi bilo ni nas.

  • 0
   0

   Tako je Đerkoviću , bićemo što su nam stari bili , bićemo crnogorci , vratiće se ovo 20% političkih srba iz inata naciji svoga oca i đeda , baš kao što su ovi iz DPS-a viđeli kuda ih vodi srpstvo , pa se vratili crnogorstvu .
   Crne Gore nema bez crnogoraca , ili što je zborio kralj Nikola posle srpske okupacije 1918 :
   „Crna Gora je crnogoraca , tako je bilo , tako će i biti „!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here