Насловна Поглед Црна Гора и Хрватска по нотама НДХ: Србима одузимају основна права

Црна Гора и Хрватска по нотама НДХ: Србима одузимају основна права

4
ПОДИЈЕЛИ

Није тајна да положај српске мањине у земљама региона није сјајан. Руку на срце, свијетли примјери односа према националним мањинама ретко доспијевају до ширег аудиторијума, јер медији углавном преносе тамну страну третмана наших сународника у земљама бивше СФРЈ.

Међу последњим примјерима су ломљења ћириличних табли у Вуковару, као и избацивање ћирилице из званичне документације школа у Црној Гори.

Политички представници Срба у Хрватској и Црној Гори изнова упозоравају да се Србима континуирано одузимају основна права, попут писма и језика, да су дискриминисани, изложени говору мржње, па чак и насиљу. У Црној Гори је чак и прослава Светог Саве у српским школама проблематична.

Црна Гора – једина земља у Европи у којој су реформисани комунисти и даље на власти – посебан је случа,ј јер тамошњи режим у циљу опстанка на власти ради на пројекту стварања нове нације, и то на негацији свега што има везе са Србијом. Прво је измијењен језик, па је измијењено писмо, потом су српски писци ’протјерани‘ из школске лектире. У међувремену, ђаци који тврде да је Црна Гора српска држава кажњавају се јединицом у дневнику. На основу тога, следећи логичан корак јесте забрана прославе Светог Саве“, каже Милан Динић, потпредсједник Напредног клуба, једине српске невладине организације која издаје годишњи извјештај о правима српске мањине у окружењу.

slika za cirilicuДраган Поповић из Центра за практичну политику за Спутњик каже да статус Срба у окружењу зависи од тога у којој се држави налазе.

У државама са којима Србија има нерашчишћене рачуне из прошлости, попут ратова, постоји та врста проблема која оптерећује, а наравно политичке елите у свим балканским државама врло радо користе национализам или да би дошле до власти или да би власт задржали. Ако хоћете да користите национализам, основна је ствар да нађете непријатеља, а најлакши начин је да се нађе онај непријатељ са којим већ постоји историјат сукоба. Зато, нажалост, није необично да у Хрватској то буду Срби, јер су то класични непријатељи за националистичку Хрватску, као што би то овде били Албанци или Бошњаци“, објашњава Поповић.

Срби у региону се годинама налазе на удару влада у државама насталим након распада СФРЈ, каже Динић, зато што је негативан став према Србима фактор интеграције и изградње националног идентитета новонасталих држава.

То је посебно очито у Хрватској, Босни и Херцеговини и Црној Гори. Док Амнести интернешенел и Стејт департмент у извјештајима о Србији не наводе дискриминацију над мањинама сусједних држава, анализе мањинских права у земљама бивше Југославије, поготово Хрватске, апострофирају систематску дискриминацију над Србима“, објашњава он и додаје:

„У Хрватској је проблем ако су у новогодишњим пакетићима за дјецу чоколадице из Србије, влада има ’изазове‘ да уклони таблу такозваним домобранима јер је ’осјетљиво питање‘ иако на њој стоји усташки поздрав ’за Дом спремни‘, а послије низа перипетија, уставно и законско право Срба да имају ћириличну таблу у Вуковару свело се на то да табла постоји, да је чува полиција и да је прелепљена хрватским заставама“.

milo i njegosКада је ријеч о положају Срба у Црној Гори, Драган Поповић каже да је са том државом у питању друга врста проблема него са Хрватском.

Никада, на срећу, није дошло до рата са Црном Гором, иако смо неколико пута били на ивици, и то би заиста било тешко замислити, али већ двије деценије присутан је замрзнути конфликт гдје црногорски национализам свој положај мора да гради на супротстављању неком српском национализму или на супротстављању Србима. Наравно, не треба заборавити ни да је српски национализам у Црној Гори увијек био врло јак и није утицао само на ЦГ већ се и ’извозио‘ у друге државе. У цијелој бившој Југославији, нажалост, политичке елите у малим државама које једва да су суверене свој положај граде тако што искоришћавају национализам и покушавају да нађу најпогоднијег непријатеља у датом тренутку“, сматра Поповић.

Како наводи, права националних мањина у Србији су, гледано из перспективе закона, доста добро заштићена, јер су законска рјешења која је Србија усвојила прилично у складу са стандардима Савета Европе. Међутим, проблем је њихова примјена.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Срби у Црној Гори нису мањина. Само нема ко да нас представља. Од свих права ми имамо могућност издавања докумената ћириличним писмом и плате посланика које гласају Срби.
  У новој влади нема нити једног Србина и то је добро. Не би ваљало да је макар један у таквој влади, сличној оној у НДХ-АЗИЈИ. Проценат Срба у државним органима је испод 3%. Представници партија које гласају Срби брину бригу око броја мандата и само прелазе из странке у странку.
  Зато је неопходно што хитније поставити РЕШАВАЊЕ СРПСКОГ ПИТАЊА у Црној Гори.
  СРПСКИ службени, процентуална заступљеност у органима државне управе, конститутивност, школовање на српском без условљавања са измишљеним језицима, одговорност оних који су спроводили дискриминацију и тихи геноцид над Србима у Црној нам Гори, други ТВ канал, повратак Његошеве капеле, а маузолеј да пребаце у Загреб, одакле дувају ови ветрови и отворено се ствара ЦРВЕНА ХРВАТСКА.

 2. 0
  0

  Нека хвала, ту је велика гужва , а и нисам заинтересован. Интересује ме да наша дјеца могу да се школују на српском по посебном програму. Против сам да наша дјеца уче лажи, о наводној окупацији Србије, а ни ријечи о Балдаћију и лирама, лажи да Црнојевићи имали латинични грб, да НВО може да се представља као црква, као и сијасет других фалсификата. Да се преко ноћи насилно уведе неки нови језик итд.
  Против сам судско полицијског терора кроз који је прошло више хиљада српских младића, као и ликвидација. Шта је са полицијским сачекушама без ознака и рањавање противника. Залажем се за враћање конститутивности српском народу и др. Такође сам за двојно држављанство са Републиком Српском.
  Ја не видим да су наши посланици остварили било које право за српски народ у Црној Гори. Нормално је и да размишљам, наравно ако и то није проблем. Или ћемо само говорити , главу горе народе, не може се итд, а ништа не мијењати нити тражити.
  Је ли срамота гдје се налази данас Црна Гора и како се спроводи апартхејда над Србима, чији су преци створили исту? Ако је све у реду, онда …

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here