Насловна Друштво Црна Гора: Да ли ће руски туристи доћи?

Црна Гора: Да ли ће руски туристи доћи?

0
ПОДИЈЕЛИ

Овогодишња туристичка сезона у Црној Гори, због мањег броја руских гостију, под великим је знаком питања.

petrovac

Нарочито страхују власници приватних кућа и апартмана, чија се понуда мјери десетинама хиљада кревета у лијепим објектима од Игала до ријеке Бојане.

Главобољу доноси руско тржиште које је посљедњих година било највеће и најважније. Руски туроператори још нису потписали ниједан уговор о фиксном закупу приватног смјештаја.

Поређења ради, протеклих година су у ово вријеме капарисали већину приватних објеката и то на дужи рок, од чак 120 дана. Ако је досад са приватницима и било неких уговора, они се своде на једва 60 дана фиксног закупа за љето 2015.

Готово је извјесно да Руси овог љета неће бити први на „топ-листи“ посјетилаца у Црној Гори, већ ће махом долазити индивидуално, мало и повремено.

Разлога за незаинтересованост руских агенција током зимских мјесеци је више. Криза у Украјини не јењава. Руска рубља је толико пала да им је љетовање у Црној Гори далеко скупље, а у Русији се увелико води кампања да туристи из ове земље одмор проводе у својој држави.

Оно што се у Црној Гори мало помиње, а што такође чини да се Руси све више хладе када је у питању јужна обала, јесте (не)очекивано увођење санкција Русији од стране црногорских власти.

У црногорском туристичком удружењу кажу да је ситуација тешка, да су прогнозе незахвалне, али је извјесно да црногорски туризам може лако да склизне у минус, али је могућ и позитиван резултат.

Треба, наиме, тражити „резервне зоне“, али никако не занемаривати руско тржиште. Цијене су најважнији фактор, истичу у ЦТУ. Скупо је и Русима и гостима из западне Европе, који узгред траже и добре хотеле којих још немамо у довољној мјери. Уз мање цијене треба и подићи квалитет.

Први велики тестови пред сезону већ су услиједили. На великом, међународном сајму, који је одржан ове недјеље у Берлину, међу 180.000 посјетилаца било је солидно интересовање за Црну Гору. Нешто јаче од лањског. Но, премала је туристичка армија.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here