Насловна Насловна Црна Гора без амбасадора у БиХ због Суторине

Црна Гора без амбасадора у БиХ због Суторине

4
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић одлучио је да одложи потписивање указа Милану Лакићу о постављењу за амбасадора Црне Горе у БиХ због спора око Суторине, саопштено је из Вујановићевог кабинета.

Filip-Vujanović

Вујановић је то урадио након разговора са премијером Милом Ђукановићем и предсједником Скупштине Ранком Кривокапићем.

Вујановић је о својој одлуци обавијестио предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића.

Прије доношења одлуке о одлагању потписа амбасадорског указа, Вујановић је, како је саопштено, обавио телефонски разговор са Иванићем који му је предложио да разговара са чланом предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем.

У разговору са Изетбеговићем предсједник Црне Горе је сазнао да он сада није спреман да својим позитивним ставом допринесе окончању процедуре потписивања Уговора о државној граници између Црне Горе и БиХ. “Истовремено да ће он бити за то да се овај Уговор поново размотри јер то сматра својом обавезом преиспитивања аргументације коју је један број јавних личности саопштио, а он, на састанку са њиховим представницима, примио на знање”, наводи се из Вујановићевог кабинета.

Вујановић је подсјетио да је уговор о државној граници између Црне Горе и БиХ у свим детаљима усаглашен у мају 2014., да је парафиран од стране представника Црне Горе и три представника три конститутивна народа у БиХ, те да су Влада Црне Горе и Вијеће министара БиХ да ли са гласност на овај уговор.

“У новембру је уговор достављен Предсједништву БиХ чија сагласност подразумијева једногласност сва три члана Предсједништва БиХ. Дакле, за Црну Гору је ово дефинитивно завршено питање и у оквиру њених органа Црна Гора га више неће отварати“, навео је Вујановић. Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ јуче је задужио Уставноправну комисију да до 27. фебруара одржи јавну расправу о Су торини. Читаву причу покренуо је посланик СДП Денис Бећировић.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  “У новембру је уговор достављен Предсједништву БиХ чија сагласност подразумијева једногласност сва три члана Предсједништва БиХ. Дакле, за Црну Гору је ово дефинитивно завршено питање и у оквиру њених органа Црна Гора га више неће отварати“, навео је Вујановић.
  Како „Дан“ преноси, из кабинета Филипа Вујановића је саопштено:“Бивша СРЈ је признала независну БиХ, а БиХ је признала независну Црну Гору. И једно и друго признање је у постојећим границама утврђеним арбитражним ставом Бадинтерове комисије која је за основу граница независних држава бивше Југославије утврдила границе бивших рапублика бивше Југославије“.
  Како је Вујановић неспорно искусан правник ,интересује ме чему фрка о овоме „дефинитивно завршеном питању“ и важи ли став Бадинтерове комисије и у случају Превлаке.
  Шта се ово дешава са званичном политиком добросусједтва Вујановића Ђукановића и Кривокапића. Те застава Велике Албаније на згради Владе Албаније, те накнадни проблем са Суторином, те прича око потребе утврђивања међусобних граница Црне Горе и тзв. Косова, те стари проблем око Превлаке. Јели то реални продукат наопаког вођења званичне политике или се проблеми око граница потенцирају како би се добила подршка грађана за „спасоносни“ НАТО. Или је по мало и једно и друго?

 2. 0
  0

  Некад је Црна Гора била много већа.
  Прво нам је Тито промијенио границе, затим су нам Хрвати узели Превлаку, Шиптари Косово, Албанија тражи наше територије, Санџак има захтјеве…
  Јадна Црна Горо, шта ће од тебе остати!

 3. 0
  0

  Slušam danas na tv PINK – prve familije i tv Vijesti – druge familije kako dva Novaka (Adžić i Kilibarda) „rešavaju“ problem Sutorine. Crna Goro spasa ti nema.

 4. 0
  0

  Pa i treba tako dukljanima..! Od kad su se odrekli srpstva i krenuli da budu „nesto drugo“ a sa dr. str. drzava do njih RS je strateski veoma uska na tom podrucju otprilike uza no Izrael… i da nema more bez zaledjine- gdje to ima? 🙂
  Skroz podrzavam zahteve ugl. muslimanske (ali i srpske) strane iz BiH preko ambasadora u Cg, Djordja Latinovica koji traze da im se
  dadne ono sto im je uvek i po istorijskim zemljopisima pripadalo..
  Tako da cete odfiknut to taj dio sebe Montenegrineri!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here