Насловна Насловна Цркве с два олтара – симбол слоге или насиља? (ВИДЕО)

Цркве с два олтара – симбол слоге или насиља? (ВИДЕО)

9
ПОДИЈЕЛИ

Ко и зашто фалсификује истину о црквама с два олтара на подручју данашњег Сутомора? Чији је интерес да се насилно уношење католичких олтара у православне храмове Свете Петке и Свете Текле, представи као симбол међувјерског склада међу старосједиоцима некадашњег Спича?

Зар није довољно што се међувјерски склад и толеранција, свједоче кроз бракове, кумства и пријатељства локалних православаца и католика? Коме је потребна вјештачка афирмација вриједности вјерске толеранције кроз подметачине из периода ауторгарске и млетачке окупације?

Да ли ова тенденција, представља покушај брисања немањићке прошлости спичанског краја и приказивање фабриковане „реалности“ Сутомора?

Одговоре на ова питања погледaјте у прилогу ТВ ИН4С.

9 КОМЕНТАРИ

  • 0
   0

   Један од промотера двоолтарства у нашим црквама био је Иван Тонко Мрнавић у доба Св. Василија, који (Св. Василије) нигде није дозвољавао овакву праксу скврнављења православних храмова. Ево шта каже еп. Никодим Милаш: Мрнавић 1623. године именован од римске Колегије пропаганде агентом за словенске земље са посебном задаћом, да се стара одвратити православне Словене од своје вјере и обратити их Риму. Између тих Словена најпречи су Мрнавићу били православни Срби, већ и по томе, што се и он тобоже сматрао по поријеклу Србином и потомком Немањића, и што су му православни Срби најближи били главном мјесту његова Да би се осветио православним Шибенчанима, који су се онако оштро опирали унијаћењу или боље католичењу, смисли Мрнавић учинити им највећу пакост, која их je у душу морала дирнути, смисли наиме подвргнути им цркву њихову Успенија Богоматере власти шибеничког бискупа и да се подигне у тој цркви латински један олтар, на коме би латински свештеник могао латинску мису служити. Видио je шта се урадило и радило са црквом св. Илије у Задру, na je το исто настојао да се уради и са шибеничком православном црквом.дјеловања.

 1. 0
  0

  prisustvujemo orvelovskom prekrajanju istorije. Čula sa za ovih 20 godina nekoliko verzija. Hoćemo li na kraju znati što se stvarno dešavalo i ko smo? jer, već su mnogi zbunjeni

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here