Насловна Политика Црква може одузети орден Крушу

Црква може одузети орден Крушу

3
ПОДИЈЕЛИ

krušo

Могућност одузимања Ордена Светога Саве постоји у Српској православној цркви (СПЦ), а да би до тога дошло морају бити испуњена два услова да је огрешење одликованог лица везано за СПЦ и изрицање црквене казне због тог огрешења, саопштено је „Дану“ из Митрополије црногорско-приморске.

Поводом позива Демократске народне паргије да епископ захумско-херцеговачки Григорије покрене процедуру одузимања ордена оснивачу Грађанске листе Избор у Херцег Новом Душану Радовићу Крушу, из Митрополије су казали да се црквено-судски поступци не могу покретати јавним позивима преко медија.

 Протојереј-ставрофор и координатор правног савјета МЦП Велибор Џомић казао је за „Дан“ да је Свети архијерејрски сабор СПЦ 1986. године донио Уредбу о ордену Светог Саве, која је и данас на снази.

protojerej-velibor-dzomic

“У члану 7, став 2 те уредбе прописано је да се „у случају да се лице одликовано Орденом Светога Саве у току доцнијег живота огријеши о Српску православну цркву, па буде кажњено било којом црквеном казном због тога, одлука о додјељивању ордена анулира”. Дакле, могућност одузимања Ордена Светога Саве постоји у Српској православној цркви. Међутим, морају бити испуњена два услова: огрешење одликованог лица о Српску православну цркву и изрицање црквене казне због тог огрешења. Црквену казну у овим и другим случајевима искључиво може да изрекне Црквени суд у складу са канонима, Уставом СПЦ и правилима и поступком за црквене судове СПЦ”, објаснио је Џомић.

Да би некоме, како је појаснио, био одузет Орден Светог Саве, неопходно је да се пред надлежним Црквеним судом покрене поступак у коме би се прво утврдила кривица, тј. огрешење одликованог лица о СПЦ, а потом би се изрекла црквена казна.

Терет доказивања у оваквим поступцима је на тужиоцу, а црквено-судски поступак могу да покрећу само православни хришћани. Рок за покретање црквено-судског поступка траје пет година. Тек након правоснажности црквено-судске пресуде могуће је покренути други поступак за одузимање Ордена Светога Саве. Ту казну једино може да изрекне Свети архијерејски синод, који је надлежан и за додјелу и за одузимање ордена”, казао је он, додајући да зна да је било неколико таквих случаја.

Историчар и професор Будимир Алексић оцијенио је да није у духу светосавске традиције, светосавља и хришћанства да се формирају било какви односи и коалиције са странкама и организацијама које „негирају дух хришћанства и светосавља“.

budimir_aleksic2

Запазио сам да је Радовић као политичар у предизборној кампањи користио латиницу, што је у потпуности супротно духу светосавља и светосавског наслеђа. Врло је необично и апсурдно да неко ко носи Орден Светог Саве користи туђе писмо, а не светосавско и ћирило-методијевско, на којем је Свети Сава темељио своју светосавску, српску, духовну културу. Није у духу светосавске традиције, свегосавља и хришћанства да се праве неке политичке и било какве коалиције и односи са странкама и организацијама које негирају дух хришћанства и светосавља“, оцијенио је Алексић за „Дан“.

Нико ко дјелује у духу светосавља, како упозорава Алексић, не би требало да има посла са онима који раде на рушењу цркве.

ДПС и СДП су црквено-рушилачке партије и неко ко дјелује и живи у духу светосавља, односно српског православља, аутентичног хришћанства, не би требало да прави посао, коалицију, нити да има ишта озбиљно са странкама и организацијама које раде на рушењу цркве Христове“, казао је Алексић.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Џомићу, умјесто што одговараш на идиотизме Зећка поете и његове фантом-партије, одговори нам шта Ректор Богословије и свештеник СПЦ ради на порталу Вијести? Нуди ли се то Гојко да упадне на упражњено мјесто у ЦПЦ настало одласком Жике Смедеревца? То мене занима, а Крушу треба дати још један орден након онога што је урадио. Човјек изашао на прве изборе и дошао на власт, вјечити опозиционари излазе на изборе 20 година и сваке изгубише!

 2. 0
  0

  Изгледа да је Крушо веома талентован за преваре. Орден Светог Саве му је послужио да стекне повјерење код бирача и више му неће бити потребан, после његовог срамног поступка. Он као такав очигледно не цијени високо одликовање од Цркве, не уважава ни светитеља Саву, јер је на страни оних што желе да светог Саву прогнају из Црне Горе. Зато би требао сам да се сјети и врати орден.
  Њему ће Мираш ионако прикачити неку чакалицу, па нек носи и звони по Херцег Новом.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here