Насловна Поглед Чомски: Судбина Балкана зависи од сукоба Русије и Запада

Чомски: Судбина Балкана зависи од сукоба Русије и Запада

0
ПОДИЈЕЛИ

noam-comski2

Чувени свјетски антиглобалиста Ноам Чомски оцијенио је да ће судбина балканских земаља зависити од исхода сукоба Русије и Запада, као и опстанка Европске уније.

Чомски је, у интеревјуу за „Нин“, навео да су обе стране у украјинском сукобу свјесне опасности даље ескалације и изразио наду да ће наћи начина да смање напетост.

Упитан како види будућност ЕУ, он је одговорио: „Европски пројекат се свакако налази у опасности, али има и одређене врлине захваљујући којима ће можда и превазићи тренутне тињајуће кризе.“

Професор Масачусетског института за технологију оцијенио је да неолибералне политике штедње током рецесије, које спроводе Њемачка и финансијске институције, дају катастрофалне резултате, посебно у мање развијеним земљама.

Према његовим ријечима, губитак вјере у главне политичке партије и саму ЕУ није изненађење.

Левичарске партије у Грчкој и Шпанији, Сириза и Подемос, близу су стицања конкретне политичке моћи, а њихова политика заснива се на супротстављању неолибералној офанзиви, која је заправо облик жучног касног рата који води крупни капитал„, рекао је Чомски.

На питање да ли сматра да ће Балкан ући у ЕУ, он је одговорио:

Не зна се ни да ли ће ЕУ опстати, а резултат тренутног конфликта између Русије и Запада једнако је предвидив. Судбина Балкана ће зависити управо од развоја ових неизвесних догађаја.“

Говорећи о америчком рату против Исламске државе, Чомски је оцијенио да је политика Вашингтона према тој екстремистичкој групи некохерентна.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here