Насловна Друштво Cоcа-colа отпушта скоро 1.800 радника у цијелом свијету

Cоcа-colа отпушта скоро 1.800 радника у цијелом свијету

0
ПОДИЈЕЛИ

Компанија је извијестила да је запослене почела обавјештавати о отказима у четвртак, прво у САД-у и на неколико међународних локација и да ће отпуштати у свим сегментима. Само из сједишта Cоcа Cоlе у Атланти отићи ће 500 људи.

coca cola

Cоcа- Cоlа у свијету запошљава 130.600 људи и, попут свог ривала PepsiCo, суочена је с константним падом продаје. Због улагача ипак не желе да спуштају цијене, смањиће трошкове и више улагати у маркетинг.

Да компанија не стоји као ранијих година, било је јасно када је извршни директор Мухтар Кент најавио ‘критичну 2015. годину’ и то након историјског пада продаје у трећем кварталу од 14%.

Званичници компаније су за катастрофално лоше резултате окривили веома лош маркетинг поводом и у току Свјетског првенства у фудбалу 2014. у Бразилу што је нагнало менаџмент да повиси очекиване уштеде до 2019. са једне на три милијарде $, а око трећине уштеда биће уложено у медијско представљање компаније у наредне три године.

С друге стране, највећи конкурент PepsiCo је забиљежио фантастичну годину и чак два пута повисио очекивања профита за прошлу годину и то највише због тржишта у развоју.

Coca-Cоlа ће покренути и јаче контроле маркетиншких процеса у оквиру процеса који су назвали “zero-based budgeting“, који подразумијева да ће виши директори маркетинга морати да пронађу начин како да побољшају области које немају директни утицај на продају, као што су паковања или иновације.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here