Насловна Друштво Чобељић: Предсједник, премијер и специјални тужилац да зауставе прогон војника

Чобељић: Предсједник, премијер и специјални тужилац да зауставе прогон војника

1
ПОДИЈЕЛИ

Синдикат одбране и Војске Црне Горе (СОВЦГ) затражио је од предсједника државе, премијера и специјалног државног тужиоца да зауставе прогон војника, утврде чињенично стање и спроведу истрагу о престанка службе у Војсци за 30 војника по уговору, преноси агенција Мина.

Парадоскално, управо су војници Војске Црне Горе прве жртве НАТО окупације.

„Бићемо упорни да се свим војницима, који су без јасног разлога остали без службе, потпише уговор,“ казао је предсједник СОВЦГ, Ненад Чобељић и истакао:

„Заштитићемо не само те војнике већ и част и углед Војске, јер сматрамо да је на овај начин угрожена као и систем командовања у ВЦГ,“ казао је Чобељић на конференцији за новинаре.

Он је појаснио да је прво служба у Војсци престала за 30 војника, па за 23, а сада је у питању њих 22.

„То јасно говори да провобитни критеријуми министра одбране, које је примијенио, немају своје утемљење и да се они мијењају од војника до војника, од случаја до случаја, од потребе до потребе,“ напоменуо је Чобељић и истакао да је то довољан разлог да Специјално државно тужилаштво уради свој посао у складу са њиховим захтјевом и пријавом.

„Савјет за одбрану и безбједност, предсједник Владе и државе, треба да преузму хитне мјере да се рјешење о прекиду службе хитно стопира док се не утврди чињенично стање и виде прави разлози зашто се њима прекида служба,“ навео је Чобељић.

Он је рекао да су тврдње министра одбране да тај ресор није обавезан да по Закону о Војсци војницима продуже службу, односно да потпишу уговор, апсолутно нетачне, те подсјетио да је у 50 војника, који су у последњој генерацији примљени, уложено преко милион евра у њихово оспособљавање, зараде, напредно оспособљавање и обуке.

„Држава Црна Гора није уложила та средства да би их бацила. Држава је средства уложила у своје војнике да би они били оспособљени и да би се са њима потписао наредни уговор у трајању од три године. Обавеза је Министраства одбране да потпише уговор са тим војницима, уколико они испуњавају услове прописане законом,“ оцијенио је Чобељић.

Он је рекао да су војници разочарани критеријумима, јер не постоји разлог њиховог престанка службе.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here