Насловна Издвојено Чобељић Бошковићу: Шта ћемо са Вашим пробним радом, премијер Вас је оцијенио...

Чобељић Бошковићу: Шта ћемо са Вашим пробним радом, премијер Вас је оцијенио нулом

1
ПОДИЈЕЛИ

Ваша тврдња како отпуштате војнике у циљу подизања борбене готовости је нешто што ће се, вјерујем, убудуће проучавати на војним академијама земаља НАТО, стоји у реаговању предсједника СОВЦГ Ненада Чобељића поводом конференције за новине министра одбране Предрага Бошковића одржане јуче у вези отпуштања 30 војника из Војске Црне Горе. Он је напоменуо да је Бошковић тражио да се оцијени пробни рад војника и упитао шта да раде са оцјеном о његовом пробном раду, који је премијер оцијенио са нулом те упитао да ли то значи да свако може бити министар одбране.

„Едукације ради, Министре, не постоје ‘мањински синдикати’ већ репрезентативни и нерепрезентативни, ‘бијели’ -штите интересе запослених и ‘жути’ – формирани да опструишу интересе запослених. Убудуће нас сврставајте у неку од ових категорија. ‘Мањински синдикат’ како сте назвали СОВЦГ има 507 чланова а тај ваш ‘већински’ има 513 чланова, ово поређења ради. Интересантно је можда јавности да се тај ваш ‘већински синдикат’ није огласио због отпуштања толиког броја војника. Можда међу отпуштеним војницима нема чланова тог ‘већинског синдиката’? ‘Мањинским синдикатом’ сте нас назвали и на сједници Скупштине Црне Горе када се разматрао Закон о Војсци, што само показује вашу орјентисаност ка дискриминацији и омаловажавању а са циљем да прикријете Вашу самовољу,“ нагласио је Чобељић и истакао:

„Помињете пробни рад ‘да би се утврдило колико је ко способан да буде дио система одбране’ кријући истовремено резултате тог пробног рада за отпуштене војнике и оне које сте задржали. Ми управо и једино инсистирамо на резултатима тог пробног рада. Ми управо тврдимо да сте отпустили војнике са бољим резултатима а задржали оне са слабијим резултатима, и због тога сумњамо у вашу компетентност да оцјењујете нечији пробни рад укључујући и чињеницу да за то по закону уопште нисте надлежни, истовремено сте игнорисали оцјене тог пробног рада које су војницима дали претпостављени им официри.

Шта ћемо Министре за ваш пробни рад, који је од стране Предсједника Владе, за други квартал ове године, како су пренијели медији, оцијењен оцјеном ‘0’ (нула). Да ли сте поднијели оставку? Да ли да закључимо да министар одбране може да буде било ко или је можда Предсједник Владе прихватио ваш систем вредновања квалитета од нуле – најбољи ка петици – најгори квалитет рада?“

Политичар у Црној Гори има право да обмањује, дискриминише и крши законе – ви то свесрдно користите

„Ваша тврдња како отпуштате војнике у циљу подизања борбене готовости је нешто што ће се, вјерујем, убудуће проучавати на војним академијама земаља НАТО. Сигурно ће Вас позвати за предавача а можда вас позову и за министра одбране НАТО. Ви сте војни геније. Још када им напоменете да је у питању отпуштање најбољих војника, одушевиће се,“ нагласио је предсједник СОВЦГ и додао:

„Тврдња да ни у једној војсци на свијету никоме није загарантовано да ће послије годину дана остати у служби у војсци, да тако уређујете Војску по стандардима записаним у стратегији одбране итд. је прича за неуке и представља вријеђање црногорске јавности. Можда то радите из незнања али вас то не оправдава.

Политичар у Црној Гори има право да износи неистине, да обмањује, да дискриминише, крши законе, да тргује, да не одговара и др. – то су ваша неотуђива права и ви их свесрдно користите. Да није тако ви би сте окупили команданте и командире војника које отпуштате, такође и те војнике, па позвали медије да чују истину управо од њих и да се ова прича заврши. Урадите то.“

Специјални тужилац да јавно изнесе резултате истраге

Чобељић је подсјетио министра Бошковића да је СОВЦГ позвао Специјалног државног тужиоца да утврди чињенице и истину у интересу правде и праведности, у интересу части и угледа Војске, у интересу морала и повјерења у систем командовања, у интересу свих грађана и грађанки Црне Горе.

„Нека то уради и по питању овог преса, изнесених тврдњи и недоласка војника на њега,“ напоменуо је он и нагласио:

„Да би се агонија отпуштених војника и њихових породица, али и свих нас, прекинула апелујем да Специјални државни тужилац јавно изнесе резултате истраге и предузетих радњи у овом случају, иначе се јасно ставља на страну слабијег, на страну онога који је супростављен закону.

Ви министре као да сте лиценцирали право на ширење неистина тврдите да сте посвећени договору а све сте урадили да ни до разговора не дође. Тврдите да радите на подизању угледа Војске а урушавате га, да сте посвећени подизању стандарда у ствари радите супротно, јер све што је до сада урађено у том погледу урађено је напорима и под притиском СОВЦГ.“

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here