Насловна Насловна „CNN“ бијесан: Трамп окреће спољну политику САД-а наглавачке

„CNN“ бијесан: Трамп окреће спољну политику САД-а наглавачке

3
ПОДИЈЕЛИ

Новоизабрани амерички председник Доналд Трамп још није ни постао предсједник, а већ „окреће наглавачке“ спољну политику САД по питању двије земље које представљају највећи изазов америчкој моћи – Кине и Русије, оцјењује телевизија „CNN“.

За разлику од администрације свог претходника Барака Обаме, Трамп се приближава Москви а подиже тензије са Кином, наводи америčка телевизија.

За само пет недjеља, новоизабрани амерички предсjедник Доналд Трамп је свијету показао оно што су Американци већ добро знали – да је непредвидљив, да не игра по уобичајеним правилима и да ће имати курс који карактерише индивидуализам„, наводи та телевизија.

То, како се оцјењује, нигдје није тако очигледно као у развоју политике према Русији и Кини која се помаља из успутних коментара и твитова новоизабраног предсједника као и из потенцијално контроверзног избора свог државног секретара.

Америчка телевизија наводи  да је Обамин тим након првобитног покушаја да ресетује односе са Русијом постепено заузео непријатељски став према Кремљу када је Путин поново постао предсједник а нарочито послије припајања Крима 2014. године.

Насупрот томе, Обама је покушао да негује деликатни однос са Кином са што мање конфронтација, користећи протоколарне формулације какве постоје већ 40 година.

Та политика је, како додаје америчка телевизија, стављена на пробу све отворенијим настојањем предсједника Си Ђинпинга да се наметне на међународном плану и претензијама у Јужном Кинеском мору, али је за резултат имала и у споразуму о климатским промијенама склопљеном у Паризу.

Међутим, Трамп је намјерно заоштрио односе са Кином, доводећи у питање чврсте принципе који су водили односе САД са Пекингом, а изгледа је спреман и да користи политику „једне Кине“ као полугу.

И док подиже тензије са Кином Трамп показује све знаке приближавања америчке спољне политике Москви„, наводи америчка телевизија.

Додаје се да је Трамп за државног секретара именовао директора Ексон мобајла Рекса Тилерсона који Путина сматра за пријатеља.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Rotšildovi, Rokfelerovi i Soroševi „propagandni psi rata“ su bijesni jer njihove planetarne laži i izmišljotine na osnovu kojih bi kasnije NATO pokrenuo svoju zločinačku mašineriju protiv suverenih država i vlada više neće imati takvu „ubitačnost“ i uticaj!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here