Насловна Друштво Чланови Одбора за међународне односе: Отварање питања Суторине непотребно

Чланови Одбора за међународне односе: Отварање питања Суторине непотребно

0
ПОДИЈЕЛИ

Чланови скупштинског Одбора за међународне односе поручују да је актуелизовање затворених питања потпуно непотребно, те се надају да ће већина одлучити да одбаци такву иницијативу.sutorina1

Посланик тамошњег СДП-а Денис Бећировић затражио је да Представнички дом оцијени неприхватљивим, неутемељеним и штетним Приједлог уговора о граници између БиХ и Црне Горе који је утврдио Савјет министара БиХ почетком новембра 2014. , а према којем би Суторина требало, вољом органа БиХ, трајно да остане у саставу Црне Горе.

Предсједник Одбора за међународне односе Скупштине Црне Горе Миодраг Вуковић из ДПС-а вјерује да је посриједи, како каже, озбиљна ствар коју не треба ни политички ни државно игнорисати. Отварање питања Суторине је сматра неочекивано и непотребно.

„Ако би се кренуло на начин како се кренуло са овом иницијативом, онда не би могла да остане било која постојећа гранична линија између било којих држава бивше Југославије. Све би се могло проблематизовати и гледати из овог или оног угла, позивајући историјске чињенице у помоћ“, казао је он за радио Антена М.

Данко Шаранчић из СНП-а каже да у тој партији у потпуности подржавају територијални интегритет и суверенитет Црне Горе и да су против било каквог прекрајања граница.

„Потребно је сачекати одлуку у БиХ, а онда је сходно томе потребна реакција надлежних органа Црне Горе“, казао је Шаранчић.

Суљо Мустафић из Бошњачке странке сматра да не треба актуелизовати затворена питања.

„Ако су раније све важне адресе из БиХ имале став да је то питање готово ријешено, а и од Црне Горе су биле исте поруке онда не видим разлоге да се то поново актуелизује. Наравно, видјећемо шта ће бити у наредном периоду, али ја заиста вјерујем да ће се политиканство повући пред озбиљним државним односом двије земље чији су односи посљедњих година на узлазној путањи и мислим да ничим то не треба доводити у питање“, рекао је он.

Вуковић се ипак нада да ће све завршити на адекватан начин, али како каже, треба да будемо хладне главе и спремни и на другачији епилог.

„Желим да вјерујем да ће кроз легитимне поступке у тој државној институцији БиХ, већина ношена рационалним разлозима и интересима одлучити да ту иницијативу одбаци“, истиче он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here