Насловна Поглед Чланарина за чланице алијансе НАТО

Чланарина за чланице алијансе НАТО

1
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Борис Степанов

Пентагон и Бела кућа замалопа ултимативно од свих чланица алијансе НАТО захтевају да се одбрамбени трошкови повећају на 2% националног БДП-а.

Пентагон и Бела кућа замалопа ултимативно од свих чланица алијансе НАТО захтевају да се одбрамбени трошкови повећају на 2% националног БДП-а.

Сада САД на заједничку одбрану троше више него 21 чланица Алијансе заједно. НАТО има 28 чланица. За повећање трошкова највише се тражи од покретача Европске уније – Немачке. Берлину се испоставља рачун на 31 милијарду, истина – за следећих 10 година. Произилази да из буџета годишње треба да се извуче још нове 3 милијарде долара.

Од Италије, ради извршења обавеза према НАТО-у, штаб из Брисела захтева 20 милијарди, а од Шпаније – 15 милијарди. Мале Холандија и Белгија у заједничку касу НАТО-а треба да убаце: прва – 7,5 милијарди, а друга 5,5 милијарди долара. За Краљевину Белгију то је 10% федералног буџета. Французи су већ дошли до црте: 1,85% БДП-а. Да би је прескочили треба им укупно само 4,6 милијарди долара.

Наравно да НАТО опстаје само преко САД, али Вашингтон хоће део својих финансијских трошкова да пребаци на Европљане. Поштено говорећи – алијанса одавно никоме у Европи не треба, она није у стању да реши стварне изазове савремености, у првом реду – борбу против тероризма. Али за величање Американаца и важност САД-а проширује се антируска кампања, од Европљана се упорно траже све већи износи за одбрану и тако се омогућује да се Алијанса како-тако одржава на површини, да не тоне.

Јачање конфронтације са Русијом је добро припремљена акција, она је свакодневна и води се преко свих нивоа војног руководства Пентагона – од министра одбране САД Ештона Картера и председника Уједињеног комитета свих начелника штабова америчких оружаних снага – генерала Џозефа Данфорда до новог врховног команданта Уједињених оружаних снага НАТО-а у Европи, генерала Кертиса Скапаротија.

Сада Вашингтон троши на Пентагон годишње 600 милијарди долара. САД имају најснажнију армију на свету, али – и то им је мало. Обама и његови саветници би хтели да имају још више трошкова за своје војне институције. „Уколико се буџет армије не буде повећавао, као и њена бројност, у том случају америчке јединице ризикују да ће заостати у ширини и ватреном домету“ – тако размишљају саветници Обаме и генерали из Пентагона.

Исту ту мисао они упорно понављају генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу, а он – све у круг – министрима одбране и премијерима земаља Алијансе. „Новац за НАТО“ – то је данашња главна парола Американаца. 2% БДП-а земаља Алијансе и – то је то! Једном речју: паре на сто, иначе – беж’те што даље од нас.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Уколико баксузни режим montenegra успе у својој дрској подвали и све нас жедне и без референдума преведе у NATO, то значи и да ћемо и ми издвајати 2% БНП за Пакт. Ако је истина то што на свом сајту тврди Привредна комора (а требало би), БНП Црне Горе је 2015. године био 4.580.000.000 $. Од тога, 2% је 91.600.000 $. Ако је тачно да ЦГ има 620.000 становника (то је номинално а у стварности је једва пола милиона, ми остали смо дугорочно „у шетњи“, односно живимо и радимо изван МНЕ), то значи, номинално, да сваки грађанин ЦГ ће морати да издвоји на име чланарине годишње по 147,74 $ за NATO. Сваки, равноправно,од тек рођене бебепа до стогодишњег старца! По четворочланој породици, то вам је номинално цирка 600 $! С тим што ми, који живимо и радимо ван ЦГ (и тамо плаћамо порез), платићемо наш допринос само плаћајући порез на непокретну имовину (ако је имамо уписану на своје име), тако да, реално, чланарина за NATO излази на око 200 $ по глави стално настањеног страновника годишње, или, око 176 Евра, ако вам, је тако лакше. На крају, грађани Црне Горе, који заиста живе и раде у montenegru, уз минималну припомоћ нас који живимо вани, плаћаће, за четворочлану породицу, око 700 евра за NATO, сваке године! У то не улази замена оружја, „по NATO стандардима“, јер ће то бити плаћано зајмовима, које ће нам „великодушно“ дати, али ћемо камате плаћати ми, односно они од нас, који живе и раде у МНЕ, а ми „извањци“ ћемо томе само мало помоћи. На то иду сви други трошкови, типа трошкови транспорта оружја и трупа, трошкови гошћења делегација и трупа, трошак за крш и лом који направе по МНЕ успут војници пакта итд., али шта мари, кад је бал-нек је бал! На жалост, највећа ставка у NATO је „данак у крви“, који ћемо плаћати животима младића који ће ићи да се бију (и гину) за Пакт, широм Планете!

    Ја ово написах само онако, да не буде сутра – „јао, нисмо знали“! Ништа није за џабе, као што знамо, па ни NATO! Па ви, обични поданици Господара и даље „мудро“ ћутите и не замерајте се!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here