Насловна Насловна „Чисте руке“: СДП за гласове нудио држављанство, посао и новац

„Чисте руке“: СДП за гласове нудио држављанство, посао и новац

9
ПОДИЈЕЛИ

SDP-03

Документација подгоричког одбора Социјалдемократске партије показује да је та странка злоупотребљавала државне ресерсе, у првом реду средства Фонда рада и Министарства унутрашњих послова, да би куповала гласове на парламентарним изборима одржаним на јесен 2012. године.

Аутентичност поменуте документације, коју „Дан” ексклузивно објављује, потврђена нам је из више извора у СДП-у.

Списак на којем се налазе имена 65 лица (који нема печат странке, што и није необично с обзиром на природу документа) саставили су функционери подгоричког СДП-а, који предводи Вујица Лазовић, а углавном се односи на одобрене захтјеве према Фонду рада, али и на додјелу црногорског држављанства и проналажење радних мјеста за бираче те странке. У одређеним случајевима, бирачима је омогућено и одобрење за стално настањење.

sdp 1

Кривични законик Црне Горе у члану 186 предвиђа казну затвора „за све који силом, пријетњом или на други противправан начин принуде другог или на њега утичу да на изборима или на референдуму врши или не врши право гласања или да гласа за или против одређеног кандидата, изборне листе, односно предлога”.

Мјесец дана пред изборе, 42 бирача партије чији је лидер Ранко Кривокапић добила су отпремнине у појединачном износу од 1.926 евра, у чему су посредовали функционери СДП-а Рашко Коњевић и Срђа Мугоша.

Исплате преко Фонда рада

На списку се виде редни број захтјева, одбор коме припада бирач чији захтјев треба ријешити, његово име и презиме, да ли је члан странке, којој институцији се захтјев упућује, датум пријема, који функционер је преузео захтјев, ко је задужен да га спроведе у дјело, као и какав је статус захтјева, то јест је ли процесуиран или не.

Захтјеве бирача СДП-а рјешавали су Мугоша и Коњевић, којима су жеље гласача предочавали страначки функционери Миња Ражнатовић, Владан Гачевић, Горан Мирановић, Менсуд Грбовић, Мусаја Пепић, Далиборка Мугоша, Зоран Чуљковић, Милован Лекић, Бојан Бакић, Нусрет Цановић, Рафет Рујовић, Тања Мараш, Хајрудин Кочан, Мишко Јовановић, Тихомир Радиновић, Маја Секулић Гвозденовић, Ивона Арчон, Милош Вукчевић, Олга Калуђеровић, Милорад Матовић и Зоран Вуковић. Дио захтјева директно су доносили бирачи, а на неколико мјеста је евидентирано да је захтјеве донио Рашко Коњевић.

У афери „Снимак”, коју је „Дан” отворио 2013.године, објелодањено је како је ДПС, дугогодишњи коалициони партнер СДП-а, користио Фонд рада да би исплате биле усмјерене према њиховом чланству. Фонд рада исплаћује потраживања по основу рада бивших запослених који су остали без посла услед стечаја или технолошких промјена.

kongres sdp

Документ који сада објављујемо показује да истовјетне методе користи и СДП. Највећи дио захтјева бирача те странке према Фонду рада упућен је у септембру 2012. године, дакле непосредно пред парламентарне изборе који су одржани 14. октобра те године. У рубрици статус за највећи дио примљених захтјева наводи се да су процесуирани.

За бирача Драгана Рондовића, за кога је наведено да је из подгоричког насеља Толоши, пише да захтијева посао на радном мјесту електричар у ЈП Аеродроми. Та је фирма, на чијем челу је кадар СДП-а Милован Ђуричковић, често је у јавности помињана као мека за запошљавање функционера Социјалдемократске партије и њихових сродника и пријатеља.

Занимљив је и случај Михаила Воротовића, из подгоричког насеља Стара варош, коме је Рашко Коњевић требало да заврши враћање возачке дозволе, која му је одузета због пребрзе вожње. И Јасмин Шаботић са Забјела, по струци саобраћајни техничар, тражи посао преко СДП-а, док је бирачу Милану Орозу, такође са Забјела, требало обезбиједити стицање црногорског држављанства.

Јасно куповање гласова

Интересантно је да је од референдума 2006. године до данас ресор унутрашњих послова, који се бави питањем држављанства, у рукама кадрова СДП-а. Пред изборе 2012. године, на челу МУП-а био је потпредсједник те странке Иван Брајовић.

Евидентиран је и захтјев Слободанке Вукмировић из Старе вароши, која такође тражи посао, а за рјешавање њеног захтјева био је задужен Коњевић. Она, како се наводи у напоменама, тражи посао за кћерку која је продавач. И бирач Александар Поповић, према документацији подгоричког СДП-а, тражи одобрење за стално настањење, а статус тог захтјева је „чека”. Исти захтјев су поднијели и Нада Поповић, Мирослав Поповић и Вукашин Поповић.

Под редним бројем 15 наведен је захтјев Милије Војиновића, који је он предао лично, а послао га је Дејан Мујевић.

ССС ауто-механичар, конкурисао у „Волију” за возача, наводи се у документу СДП-а, а у рубрици статус наводи се да се „чека”.

sdp prelazna

Захтјеви функционерима СДП-а који су потом прослеђивани Фонду рада достављани су од почетка септембра до 5.октобра 2012. године, десетак дана пред одржавање избора на којима је коалиција ДПС-СДП остварила тијесну побједу.

Афера „Снимак” је доказала да су извршене тешке злоупотребе од стране ДПС-а, али тужилаштво, упркос захтјевима Европске уније и Савјета Европе, то још није расвијетлило.

Портпарол СДП-а Мирко Станић јуче није одговорио на питање „Дана“ да ли та странка користи средства из Фонда рада и друге сличне методе да би током избора куповала гласове.

Он нам је рекао да је заузет због одржавња општинске конвенције цетињског СДП-а и најавио да ће у име партије данас саопштити званичан став поводом тог питања.

9 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Овој „поштеној и демократској“ странци је ДФ нудио колаицију, и премијерско мјесто.

  • 0
   0

   Е јес богами, Даниловић упирао из све снаге да се постигну „стандарди“ како би били прихватљиви СДП. И обећавао да је то завршено само да се устанемо на химну. Клео се у Ранка Кривокапића и његово пријатељство.

 2. 0
  0

  Портпарол СДП-а Мирко Станић јуче није одговорио на питање „Дана“ да ли та странк

  а на које питање он може одговорити?

 3. 0
  0

  Olosi od olosa. Za smrdljive glasove fukare daju drzavljanstvo, a uzimaju ga onima ciji su korjeni u CG stotinama godina unazad i ciji su preci zivote davali za istu bez nadoknade.
  Sram ih i stid bilo. Svastocinje.

 4. 0
  0

  Da je zakona i vladavine prava, ovi iz SDP bi odavno bili u Spužu. Ali, važno je da je Konjević protjerao Džomića, koji je bio najveća opasnost po bezbjednost Crne Gore. Nejasno je samo kako je Džomić u međuvremenu podmetnuo onu bombu u Bloku pet, ali je jasno da je on tajanstveni gledalac sa zapadne tribine koji je gađao ruskog igrača u leđa. Da nema video snimka, pokazalo bi se da je Džomić ubacio baklju na teren.

 5. 0
  0

  Dzomica nije protjerao konjevic vec nas gospodar djukanovic koji se sve pita i odlucuje.Misko stari dukljanine ajde zajedno sa sekulom nebojsom i ostalom rehmetli druzinom na portal analitiku tamo vi je mjesto.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here