Насловна Друштво Чисте мине „Милосрдног анђела“

Чисте мине „Милосрдног анђела“

0
ПОДИЈЕЛИ

Околина старопазовачког села Војка, засут опасним распрскавајућим касетним бомбама у вријеме бомбардовања НАТО, сада траже припадници Центра за разминиравање Србије, а уз помоћ Норвешке и уз финансије САД. Наредних дана детаљним прегледом обухваћена је површина од око 300.000 квадратних метара, а читава акција трајаће до 7. априла.

mine_120711

“ Само прошле године, приликом контроле терена, пронађена су 22 остатка касетне бомбе“, подсјећа Бранислав Јовановић, директор Центра за разминирање.

“ Могуће је да пронађемо праве бомбе, које представљају скривену опасност по грађане.“

Са главом у торби нашли су се ратари који обрађују оранице око села. Они годинама сију и раде на њивама, а да нијесу свјесни коликој се опасности излажу. Сами могу да „одлете у ваздух“, уколико је бомба неексплодирана и случајно је активирају.

„Тек сада смо уплашени. Ови деминери су се вратили, што значи да опасности још има. Они што су обиљежавали, нису нас толико били уплашили“, признаје паор Никола Инђић, који посједује оранице тик уз село и сада већ постаје забринут. – Док не будем сигуран, у њиву више не улазим. Тек када они заврше посао, крећем у обраду.

НАТО авијација је просула у неколико наврата касетне бомбе у близини села. И то на локацију на којој је некада био помоћни војни аеродром. Вјероватно користећи старе мапе, НАТО авиони су бомбардовали тај простор.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here