Насловна Друштво Ћирилица ,,враћена“ у Статут Вуковара

Ћирилица ,,враћена“ у Статут Вуковара

0
ПОДИЈЕЛИ

cirilicaХрватско министарство управе саопштило је јуче да је обуставило примену спорног члана Статута града Вуковара, којим је почетком месеца подручје града изузето од примене Закона о употреби језика и писма националних мањина, односно од примене двојезичности хрватског и спрског језика и писма (ћирилице).

У саопштењу се наводи да је такву одлуку надлежно министарство донело у поступку надзора законитости општег акта, а покренутог на захтев Већа српске националне мањине града Вуковара о усклађености с Уставним законом о правима националних мањина, јавила је агенција Хина.

Спорним чланом 22 Статута било је дефинисано да се подручје града у целости изузима од примене одредаба Закона о употреби језика и писма националних мањина у Републици Хрватској, и члана 12 Уставног закона о правима националних мањина.

За остале одредбе Статута града, укључујући одредбу да се Вуковар проглашава за град од посебног пијетета према жртвама Домовинског рата, утврђено је да су обе у складу са хрватским уставом и законом.

Хрватско министарство управе одлуку је упутило Влади у Загребу која има рок од 30 дана да упути Уставном суду захтев за оцену сагласности с Уставом и законом спорне одредбе Статута Вуковара.

Статут Вуковара измењен је почетком новембра гласовима одборника Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и Хрватске странке права „Анте Старчевић“ (ХСП АС), који су измене и предложили.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here