Насловна Друштво Ћирилица у Вуковару и даље страда

Ћирилица у Вуковару и даље страда

0
ПОДИЈЕЛИ

vukovar-cirilica-103Двојезичну таблу на згради Полицијске станице Вуковар јуче је разбио један 41-годишњи мјештанин, који је одмах приведен, сазнаје Танјуг.

Портпарол вуковарско-сријемске Полицијске управе Домагој Џигумовић изјавио је да је приведени мушкарац био под дејством алкохола и да је таблу разбио дрвеним предметом.

Како је пренијела агенција Хина, инцидент се догодио у поподневним сатима.

То је други пут да је разбијена двојезична табла на згради Полицијске станице Вуковар. Први пут је разбијена чим је постављена на ту зграду, подсјетила је Хина.

Раније данас, противници ћирилице окупљени око „Стожера (штаба) за одбрану хрватског Вуковара“ најавили су да ће 17. новембра почети да прикупљају потписе за расписивање рефередума на којем би се грађани изјаснили да ли су за то да се равноправна службена употреба језика и писма остварује на подручју гдје припадници поједине националне мањине чине најмање половину становништва.

Објашњавајући промјене које би настале у законодавству уколико би већина бирача на референдуму заокружила „за“, представница тог штаба Сњежана Патко навела је да би се предложеном измјеном промјенио законски услов да припадници националне мањине треба да чине трећину становништва града или општине како би остварили право на употребу језика и писма, односно цензус би био подигнут на 50 одсто.

Прикупљање потписа за расписивање референдума трајаће до 1. децембра.

На питање да ли се одсутало од иницијативе за проглашење Вуковара мјестом посебног пријетета, што је најављивано као једно од могућих референдумских питања, члан штаба Владо Иљкић је одговорио да ће штаб до тог статуса Вуковара „покушати да дође кроз Сабор, када се за то стекну услови“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here