Насловна Поглед Ћирилица протјерана и из Централног регистра привредних субјеката

Ћирилица протјерана и из Централног регистра привредних субјеката

13
ПОДИЈЕЛИ

Власти Црне Горе забраниле регистрацију привредних друштава ћирилицом.

Да је у Црној Гори на снази невиђени прогон свега што би на било који начин могло имати српски предзнак види се и по чињеници да ћириличним писмом није могуће регистровати предузеће у Централном регистру привредних субјеката Црне Горе.

Наиме, како је саопштено из ове организационе јединице Пореске управе Црне Горе, регистрацију је једино могуће извршити на латиничном писму и поред чињеници да Устав Црне Горе гарантује једнакост два писма. У Централном регистру нам нијесу казали ко је такву одлуку донио, као и да ли се на тај начин крше права оних становника Црне Горе који пишу ћириличним писмом.

Таква одлука у првом реду је окренута против српског народа, а иста је донијета у моменту када нови премијер Црне Горе Душко Марковић наводно жали што у његовом кабинету нема Срба. Наравно, одлука је донијета у највећој могућој тишини, јер се наставља са политиком тихог прогона српског народа. Такав прогон не спроводи ни Хашим Тачи, који за разлику од Душка Марковића у свом кабинету има представнике српског народа, али ни други антисрби, већ искључиво представници црногорског режима, коме због ситних интереса служе бројни бивши Срби, како у јужним дјеловима Црне Горе, тако и они у Пљевљима.

„У употреби је латинични систем и није могуће регистрацију обавити на ћириличном писму“, речено нам је у Централном регистру привредних субјеката. На наше питање да ли привредници смију да истичу на својим предузећима табле са ћириличним натписима, одговорено нам је да се предузећа морају писати свуда као у регистру.

„Име предузећа се свуда пише на исти начин како је унешено у Централни регистар“, казали су нам у Централном регистру привредних субјеката.

Од појединих привредника смо дознали да је претходних година била пракса да се регистрација на ћириличном писму може извршити уз допунску молбу и плаћање додатних такси, али да сада није могуће уопште извршити регистрацију на ћириличном писму.

У таквим околностима привредници који се региструју последњих мјесеци име свога предузећа могу написати искључиво на латиничном писму, без обзира које писмо користе и које писмо доживљавају као своје.

Уставом Црне Горе зајамчена је равноправност ћириличног и латиничног писма. То значи да сви нижи акти, закони, подзаконски и други прописи морају бити усклађени са Уставом и обезбједити примјену уставне норме. Било да је у питању уређење одређене процедуре или најпростијег правног односа равноправност писама не смије бити нарушена, односно сваки дискриминаторски однос био би противуставан.

nikola-rovcanin

Оно што је Уставом зајамчено, нижим актом не може бити укинуто. Ово право мора бити обезбијеђено од стране свих државних органа. То се односи дакле на слободну употребе оба писма од стране грађанина, до захтјева грађанина као носиоца суверенитета да у поступку остваривања својих права и правних интереса код државних органа изрази које писмо жели, па и конкретно приликом регистрације фирме“, казао нам је одборник ДФ у пљеваљском локалном парламенту Никола Ровчанин, уз напомену да је у питању дискриминација оног дјела становништва које се изјашњава да говори српским језиком и које користи ћирилично писмо.

Ровчанин каже да се дискриминација врши на простору читаве Црне Горе, али да је најтеже у оним срединама гдје су Срби већинско становништво, какав је случај са пљеваљском општином.

„Иако право упућује на равноправност, историја и традиција упућују на ћирилицу која је наше аутохтоно писмо и за коју је везано цјелокупно историјско наслеђе почев од Мирослављевог јеванђеља, Октоиха и тако даље. Латиница је против права, историје и традиције немоћна да на такав подмукао начин преовлада, без обзира ко је и колико форсирао. Дакле, ћирилица, па тек након тога латиница“, казао је Ровчанин.

Последњих година у Црној Гори све је мање натписа на ћириличном писму, а како стоје ствари ћирилице практично неће ни бити у наредном периоду, макар када су у питању натписи на привредним субјектима.

Извор: ПВ Свитање

13 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Sta drugo ocekivati od drzave gdje vlada diktatura i nasilje nad politickim neistomisljenicima.I naravno gdje je vecina naroda jedni obicni poslusnici i sluge ove vlasti.

 2. 0
  0

  Najgore je kad covjek protjera sebe iz sebe!
  Kad iz glave iseli, pa u nju primi podstanara.
  … Dukljeskog, latinicnog primi.
  Ustasu primi u sebe.
  Svasto primi, kad je sebe procerao!

 3. 0
  0

  Kad ćete jednom naučiti da su kod nas oba pisma ravnopravna i da je stvar slobodnog izbora svakog pojedinca koje će pismo koristiti. Koliko znam, u školi se prvo uči ćirilica. Npr. na računaru ne dolaze ćirilični fontovi i moraš da uložiš dodatni napor da ih instaliraš.
  To što četnici i popovi insistiraju na upotrebi ćirilice, samo škodi upotrebi tog pisma. Svi koji ne podnose četnike i popove,a takvih je u CG većina, automatski imaju averziju prema upotrebi ćirilice jer je povezuju sa vama. To je prosta i cijela istina, a ne radi se o nekakvoj zavjeri.

    • 0
     0

     Vjerovatno ne mogu da ih unesu u neku računarsku bazu jer nema ćiriličnih fontova. Oracle pravi te baze i nije predvidio ćirilicu, a mi i Rusi smo nešto slabi u pravljenju tih baza pa moramo da koristimo tuđe. A ostalo je sve izmišljeno. Ja ne vidim tu nepravdu prema vama nego priliku za biznis. Neki dobar programer koji riješi te probleme namlatiće se para.

 4. 0
  0

  Неписменима и неуким на смета ћирилица, данас. Сутра, сметаће им било какво знање. Зато што их писменост, граматика и знање подсећа на то колике су они незналице. Само напред, премијеру! Данас укини ћирилицу, а сутра укини велика слова, прекосутра можеш и падеже! Па ионако је све то права енигма за твоје партијске другове! ДПС – непријатељи писмености!

 5. 0
  0

  Oni ljude ukidaju, g. Djukicu – a kamoli pismena cirilicna!
  Sebe su ukinuli, ko da nikad bili nijesu, sto su jednom bili.
  Sve je njima u novinu : ljudi, istorija, ime narodno, crkva, jezik … I on … I sve drugo sto sjeca da su jednom, ne tako davno, jednom bili drugi …
  Sebe oni zauvijek brisu iz sebe, a kamoli slova!
  Mrsko je njima, sve je njima mrsko, sto su iz sebe procerali.
  … Teze je njima, ih, koliko im je teze, nego nama.
  Sretni smo mi sa nama.
  Nesrecni su oni bez sebe … Jos i bez nas!
  Sami na svijetu cijelom, kako mi, kako vi, g. Djukicu brata imate, i amo i tamo.
  … Tesko je njima, mnogo je tesko njima, samima.
  Samima!

 6. 0
  0

  Moze vala i Pazin da bira, da bude sto godj hoce!
  I on Crnogorac, taman kao i svi drugi koji to nijesu … bivsi Srbi.
  Nije valjda samo njemu zabranjeno da se lazno predstavlja Crnogorcem.
  Da je i on kobajagi iz one cetri crnogorske, najsrpskije nahije.
  Nece on da bude gori Srbin, tj. lazni Crnogorac iz, ne daj Boze, Podgorice, Bara, Budve, Kotora, Pljevlja, Berana, Mojkovca … kako sve to nikad nije bilo istorijska, najsrpskija Crna Gora u one cetri nahije.
  Pa smo mi otud Srbi, a oni odovud Crnogorci!?
  Moze vala i Pazin da bude sto je njemu milo, da bude od kuj godj hoce, kad mogu Milo i druzina.
  Nije lud da bude Srbin, kako je to skodljivo i nepristupacno …
  Vec nama Crnogorcima iz one cetri srpske nahije, gore u onu najljepsu Planinu, nasu srpsku Crnu Goru.
  Kako je jedino nama lako i pristupacno da budemo SRBI!
  Jos nam i prija.
  To prirodno stanje, da Srbin iz Crne Gore, one najcrnogorskije srpske Crne Gore, bude SRBIN!
  Eto njima MNE, eto im i izmastana Duklja pride, kako to bas nista ne znaci.
  Nidje i nikome. Vec u njihovim ludijem glavama i onako … kako nego virtualno.
  … Zaigrali se, grdno se zanjeli, a sjutra, koliko sjutra, zapamtite, noge ce lomiti da se upisu u Srbe.
  Bas kao onomad – ne u bilo koje, vec u velike Srbe – kad su ono isli da plijene ovce u Konavle. Kad su isli u rat za ovce, pa nas brukali.
  Opet ce oni jednom u Srbe.
  Ziveti se nece od njih.
  Ih, kakvi ce oni sjutra, koliko sutridan, biti Srbi.
  Najveci na svijet Srbi.
  Nista mi!
  … Jos ce nas Crnogorcima zvati. : … Oni ozgo, Crnogorci.
  Ako im tada pazljivo zagledate u lica, videcete grimasu, gadjenja grimasu na njiovim velikosrpskijem licima, kad nas budu oslovljavali Crnogorcem!
  Pogledajte kad vrijeme bude.
  Ne iznenadite!
  Sjetite da smo odavna znali da ce bas tako da bude : oni opet Srbi, a mi jopet Crnogorci.
  Na vrtjesci ludoj, glave njiove.
  Moze se i Pazinu, dakle, da bude to sto mu je bolje u racunu. Moze se i njemu da sjutra opet imigrira u Srbina.
  Sve se njemu, sve se njima, avetnima, moze.
  Lakse je njima, nego da pate.
  Nije to sviklo, ko ovo mi.
  Pa opet, nista nama ne fali kad smo Srbi, Crnogorci.
  Uvijek Srbi!
  Najlakse je nama.
  Oduvjek najlakse.
  To njih najvise i boli, sto je nama lako, najlakse biti Srbinom.
  … A Pazin? Nije on poludjeo da bude sto jeste.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here