Насловна Друштво „Ћирилица, наше писмо“ – скуп против дискриминације ћириличног писма (ВИДЕО)

„Ћирилица, наше писмо“ – скуп против дискриминације ћириличног писма (ВИДЕО)

20
ПОДИЈЕЛИ

Протестни скуп, у организацији Демократског фронта, поводом дискриминације ћириличног писма у Црној Гори, одржава се данас у Подгорици.

Скуп је почео у 12.00 часова испред зграде Министарства просвјете у Подгорици, а мото скупа је „Ћирилица, наше писмо“.

Функционер Нове српске демократије Будимир Алексић казао је у најави протеста да се протест организује због бруталне дискриминације ћириличног писма. Он је истакао да се многи ученици и њихови родитељи ових дана суочавају са немогућношћу да добију свједочанства и остала школска документа на ћирилици.

„Све се ради да се избјегне законска и уставна једнакост ћирилице и латинице“, истакао је он и додао да је Нова српска демократија упутила захтјев министру просвјете Дамиру Шеховићу да изда препоруке директорима школа да омогући ученицима свједочанства на ћирилици.

На скупу учествују представници политичких странака које припадају Демократском фронту, културних и научних установа, невладиних организација које тај проблем осјећају као свој. Позив за скуп упућен је свим политичким странкама и невладиним организацијама које су за слободу, равноправност и поштовање људских и грађанских права.

Српски Соко из Херцег Новог: И Фрањо Јосиф је ћирилицом потписивао указе

„Давне 1870. године аустроугарски цар Фрањо Јосиф потписао је указ о оснивању бококоторско-дубровачке епархије својеручно ћирилицом. У тој Аустро-Угарској било је нормално да свједочанство буде штампано ћирилицом“, навели су представници Српског Сокола из Херцег Новог на данашњем скупу „Ћирилица наше писмо“.

Они су оцијенили да због горенаведеног не виде разлог да се и данас у Црној Гори свједочанства не штампају ћирилицом.

„Бока је дочекала да се у двадесет и првом вијеку поноси правима која је имала у деветнаестом, и то под туђином“, казали су из соколског друштва, питајући се у наставку зар мото ЕУ није „уједињени у различитости“ и зар Устав Црне Горе не подразумијева равноправност оба писма.

„Ако једном католичком цару није сметало да стави свој потпис ћирилицом, не видимо зашто би то сметало неком у држави чија је државотворна баштина и цјелокупна историјска грађа написана на ћирилици„, закључују соколи из Новог.

Ћирилица – најнапредније што овај народ има

„Ћирилица није никакво црквено слово. Она је нешто најнапредније што овај народ има“, поручио је на почетку Божидар Чармак, предсједник НВО „Матица Бока“.

Марија Лалатовић, једна од никшићких професора који су прије више од десет година отпуштени због одбране српског језика казала је да је ћирилица једино аутентично у нашој културној баштини.

„Све остало је фалсификат. Хоћемо ли бити унуци наших предака, хоћемо ли се препознати? Док нас буде било, биће и ћирилице“, додала је.

Члан ДНП-а Милун Зоговић поручио је окупљенима: „Џаба им је све јер се у Црној Гори говори српски, а ћирилица се покушава представити као застарјела ствар. Министарство просвјете у овоме има посебну улогу, јер је за штампање свједочанстава потребно посебна сагласност родитеља што је отворена дискриминација.“

Присутнима се на скуппу обратио српски пјесник Ранко Јововић, који је рекао да иако окупљених нема много, њему један вриједи као хиљаду.

„Док не оде ова власт, биће непрестана борба за наше, али тешко се са њима борити јер су они ниски борци“, поручио је Јововић.

Алексић: Мислили смо да ће Шеховић који долази из мањинског народа имати више слуха

Функционер Нове српске демократије Будимир Алексић истакао је да је тужно што су дјеца предмет дискриминације.

Он је поручио да је дискриминација писма велики проблем који треба да се ријеши демократским средствима.

„Тужно је да се дискриминишу дјеца. Ово је фашизам, јер је право на слободну употребу језика и писма неотуђиво право. Мислили смо да ће Шеховић који долази из мањинског народа имати више слуха за овај проблем, али је наставио као своји претходници. Ово је фашизам јер је право на слободну употребу језика и писма неотуђиво право. Мислили смо да ће Шеховић који долази из мањинског народа имати више слуха за овај проблем али је наставио као своји претходници. Ипак, стиже вријеме демократије, слободе и правде”, поручио је Алексић.

Са скупа на састанак с министром Шеховићем

Након говора на протестном окупљању, трочлана делегација отишла је на састанак са министром просвјете Дамиром Шеховићем.

Како је наведено, један од захтјева биће да Министарство има таблу на ћириличном и латиничном писму.

ПОДИЈЕЛИ

20 КОМЕНТАРИ

   • 0
    0

    Овдје су дошли непоткупљени интелектуалци јер руља била етнички Титогорци или Срби и не разумију суштину проблема, нити маса може тек тако да разумије. Проблем је што ту нису дошли Растодер, Андријашевић и сл.и што и сами пишу искључиво латинциом…

    • 0
     0

     Da li je Mileta Pavicevic, kao intelektualac tvoga senzibiliteta, izdao nesto do danas?
     Mada ti I drustvo ti sa jabane ni ne znate tog Dracanina.

  • 0
   0

   Није ћирилица ствар ДФ-а, него и твоја буздоване! Не изјашњавају се о ћирилици ни Масја ни Пасја. А сви се позивају на неко трајање и традицију од бар 500 година. Који су то лажни патриоте и који је то тобоже народ којима и вране памет и памћење попију за трен.Не смије нико од ДПС-оваца, Либерала, УРАша, Социал(нацонал) демократа да брани своје вјековно писмо. “Ђе“ господар, ту и они. Господар и непразно корито су им сва светиња.

   • 0
    0

    Pa ko kome brani da piše ćirilicom ?
    Uče li đeca u prvi razred osnovne škole prvo pismo ćirilicu ?
    Tek u drugi razred osnovne škole naša đeca uče latinicu !
    Kako onda može ćirilica biti diskriminisana ?
    Valjda mislite da treba policajci da ćeraju čeljad da koriste ćirilicu , što li ?
    Problem je nastao kada ste ćirilicu prozvali srpskom , pa su mnogi odustali od nje , takođe pojava kompjutera i interneta koji su počeli masovno da se koriste , jednostavno latinica je praktičnija .
    Crnogorski narod je vjekovima koristio ćirilicu , kao i mnogi drugi nama bliski narodi bugari , makedonci , srbi , rusi…pa treba naći način da se ćirilica sačuva.

 1. 0
  0

  DF bije bitku za narod a dobar dio naroda najobicnije kukavice, ne smiju ni svjedocanstva da traze na svom pismu. Tipicni spijunski crnogorski tj poltronski mentalitet

  • 0
   0

   То је наша србска традиција,сервис тј сербис ,Серби,Сарби..СЕР је госпар баш јер служи системима-као војна служба и сл. Тако да не чуди да се стари Срби највише однароде да би се за неке привилегије додворили новим господарима. Мало је истинских Светосаваца који служе тој идеологији,и то је проблем и СПЦ која неће да схвати значај тога него и они служе новцу,криминал и неће да се образују…зато тако и пролазимо.

 2. 0
  0

  Možete da radite što hoćete, vrijeđate i napadate koliko hoćete dok su vam Jočićka, Emilo Labudović i još poneki u prvim redovima za odbranu ćirilice, sve više će ljudi pisati latinicom. To vam je isto kao sa NATO-om. Kada čovjek vidi ko je u prvim redovima, jednostavno mora biti na drugoj strani. Razmislite o tome !

 3. 0
  0

  Вала сте пре…ли са трањом и сличним поштапалицама, смислите нешто друго.
  Био бот ДПС-а или бот дфа , бот је бот. Плићаци.

 4. 0
  0

  Sta im bi sad da brane cirilicu,Progoni je Milo brutalno 3-4 godine a oni se sad toboze sjetili da je brane…sto je ne branise kad su rtcg mijenjali pismo u nazivu, sto je ne branise kad preimenovase Pobjedu, Sto je ne branise kad su mijenjali sve drzavne obrazce ukljucujuci i svjedocanstva…nije im bilo aktuelno u tom momentu…
  Izvinite, skoro svi toboze Srbi na ovom skupu ali ja vas ne smatram mojim predstavnicima, ja sam Srbin, meni Je Istina jedini put a vama?

  • 0
   0

   Bela, prdnjavo!
   Jesam li te ja cim uvrijedio?Mani se politike I iznesi neki argument ako imas protiv ovoga sto gore napisah.Jesam li sta slagao? Gdje su bile toboze Srpske junacine kad je trebalo braniti Srpsku cirilicu (ima I montenegrinska) prije 3 godine kad su poceli da je ukidaju….CUTALI SU,SRAM IH BILO…oni nijesu moji predstavnici ja ih nemam u CG,jer sam Srbin a ovi su Srbi samo Deklarativno.Samo zbog para I privilegija…Jeli tako Bela Prdnjavo? U

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here