Насловна Политика Ципрас: За Брегзит нису криви Британци, већ лидери ЕУ

Ципрас: За Брегзит нису криви Британци, већ лидери ЕУ

0
ПОДИЈЕЛИ

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је у суботу да не криви грађане Британије зато што су на референдуму у четвртак гласали за излазак из Европске уније, већ да криви лидере тог блока.

Ципрас је у обраћању члановима централног комитета своје странке Сириза рекао да је резултат британског референдума последица „хроничних недостатака“ европских лидера и њиховог инсистирања на мерама штедње, које су подстакле јачање популизма и национализма.

„Колико год нас растужила одлука Британаца, то је одлука која мора да се поштује. Не смемо да окривљујемо Британце. Границе су биле отворене за мере штедње, али затворене за људе“, истакао је Ципрас, чија је побуна против политике Европске уније прошле године довела тај блок у дубоку кризу.

Ципрас је на челу Сиризе двапут победио на изборима у Грчкој, као и на референдуму прошле године, којим је желео да оконча вишегодишњу примену мера штедње, наметнуте Грчкој од стране ЕУ због неодрживог грчког дуга.

Чланице еврозоне су, међутим, натерале Ципраса да прихвати нове услове у замену за нови пакет помоћ и наставак чланства у зони евра.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here