Насловна Насловна Ципрас: Принуђени смо да прихватимо услове кредитора

Ципрас: Принуђени смо да прихватимо услове кредитора

0
ПОДИЈЕЛИ

cipras

Грчки парламент подржао је рано јутрос приједлог закона о хитним мјерама за вођење преговора и закључивање споразума са Европским стабилизационим механизмом, јавиле су агенције.

За предложене мјере гласало је 229 посланика, 64 је било против, а шесторо уздржано.

Владајућа Сириза одобрила је Закон, захваљујући подршци проевропских опозиционих партија, док је неколико посланика владајуће коалиције, укључујући донедавног министра финансија Јаниса Варуфакиса, гласало против.

Подршку је дала већина владајуће коалиције Сиризе и Независних Грка, као и опозиционе Нове демократије, ПАСОК-а и Реке (То Потами), док су против били Комунистичка партија и десничарска Златна зора.

Посланици су о докумену гласали појединачно на пленарној сједници скупштине.

Агенције наводе и да су међу онима који су били против и министар енергетике Панајотис Лафазанис из Сиризе, замјеница министра финансија која је поднијела оставку Нађа Валавани, и први замјеник министра здравља Димитрис Стратулис, први замјеник министра одбране Костас Исихос.

Против је гласало око 30 посланика Сиризе, а неколико се уздржало, наводи РИА Новости.

Atina-protesti

Премијер Алексис Ципрас, чија се странка замало поцијепала током овог процеса, нагласио је да се не слаже с овим драконским споразумом, али да земља није имала други избор, уколико жели да остане у еврозони.

Нећемо одустати од обећања да се до краја боримо за права радника. Нема другог начина, осим да сви ми подијелимо терет ове одговорности„, рекао је Ципрас у парламенту.

Међу мјерама о којима су се грчки посланици изјашњавали су: подизање пореза на додату вриједност (ПДВ), независност статистичке службе, реформа пензионог система, јачање финансијског сектора, смањење ненаплативих зајмова и елиминисање политичког утицаја на банкарски сектор, либерализација привреде, приватизација електродистибуционе мреже, реформа тржишта рада.

Ми у то не верујемо, али смо принуђени да прихватимо„, рекао је Ципрас посланицима, пред гласање у парламенту.

Уочи гласања, испред зграде парламента у Атини избили су сукоби демонстраната и полиције, у којима су повређена четворица полицајаца и сниматељ агенције Франс прес.

Издали су нас!“, узвикивали су демонстранти, преноси АФП.

Противници мјера штедње гађали су полицију димним бомбама испред зграде парламента у Атини, али је протест трајао кратко и завршен је мирно.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here