Насловна Политика Ципрас: Претње су блеф, идемо на референдум

Ципрас: Претње су блеф, идемо на референдум

0
ПОДИЈЕЛИ

Премијер Грчке Алексис Ципрас је у обраћању нацији поручио да ће се референдум одржати и оценио да су претње да грчко „не“ значи излазак из еврозоне – блеф.ципрас

Ципрас је рекао и да су „кредитори на сто ставили боље понуде, чим је објављено да ће Грци ићи на референдум“ и поново позвао грађане да заокруже „не“.

„Недељни референдум није о томе да ли ће Грчка бити део еврозоне. Глас за ‘не’ није глас за напуштање Европе, већ глас за повратак европским вредностима“, рекао је Ципрас.

Ципрас је рекао и да је мандат народа јачи од воље једне власти.

Такође, навео је и да је Грчка и даље за преговарачким столом и да ће се „ићи напред уколико састанак Еврогрупе да позитивну поруку“.

Грчки премијер је истакао да је Грчка спремна за споразум са кредиторима након референдума.

Он је покушао да смири грчку јавност истичући да је овај период кризе које Грци и банке проживљавају већ трећи дан „транзициони“. „Људи неће изгубити плате, пензије, нити новац у банкама“ истакао је Ципрас.

У овом телевизијском обраћању Ципрас није говорио о наводним уступцима које је Грчка спремна да направи и значајно попусти у преговорима.

Ципрас је додао да никада није очекивао од демократске Европе да не да простор и време за одржавање референдума.

„То је срамота, имати ове сцене срама где су затворили банке само због тога што смо дали људима могућност да гласају“, каже Ципрас.

Он је додао да референдум не значи раскид са Европом, већ враћање у њу са још већим вредностима.

„Кажу да имам план, ако гласате „не“ да ћу вас одвести из Европе, варају се“, рекао је Ципрас у обраћању грчком народу.

Ципрас је подсетио и на своју прошлогодишњу кандидатуру за председника Европске комисије. „Био сам кандидат за председника Европске комијие. Европа мора да престане да буде недемократска“, рекао је он.

Грчка влада је одбацила тврдње медија да су „у потпуности прихваћени захтеви кредитора“ и додала да и даље постоји низ амандмана на предлоге из Брисела. Они су истакли да покушавају да дођу до договора који је добар за обе стране наглашавајући да Грци нису капитулирали.

Раније данас премијер Грчке Малте Џозеф Маскат изјавио је да је Грчка саопштила преговарачима у Европској унији да би била спремна да суспендује референдум или позове на позитивно изјашњавање о споразуму о програму помоћи, ако се поново покрену преговори.

Грци су затражили продужење рока и помоћи, али немачка канцеларка Ангела Меркел истакла је да неће бити никаквих преговора о новом пакету за спас посрнуле Грчке пре референдума који је заказан за недељу.

Немачки министар финансија Волфганг Шојбле рекао је да му није јасно шта Грци заправо хоће и траже, додајући да ова влада од доласка на власт није учинила ништа већ је само прекршила обећањ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here