Насловна Политика Ципрас: Потребне су нам чвршће везе Срба и Грка

Ципрас: Потребне су нам чвршће везе Срба и Грка

1
ПОДИЈЕЛИ

„Долазим у Србију јер је време да нас наше историјско пријатељство и јаке економске и културне везе доведу до правог стратешког партнерства. У овим судбоносним временима за Балкан и Европу уопште, са изазовима који постају све бројнији у регионалним односима, безбедности, миграцијама и економији, потребан нам је другачији ниво билатералне сарадње„изјавио је уочи сутрашњег доласка у Београд Алексис Ципрас, премијер Грчке.

Током ове прве, званичне, дводневне посете Србији Ципрас ће са нашим званичницима, између осталог, разговарати о истрајности става грчке владе према статусу Косова и Метохије, као и позицијама према захтеву власти из Приштине за пријем у чланство у Унеску.

Како је Грчка међу пет земаља Европске уније које нису признале самопроглашену независност српске јужне покрајине, познато је да се налази под сталним притиском да ту позицију промени, због чега су веома важне поруке које ће Ципрас донети у Београд.

Током посете одржаће се српско-грчки пословни форум на коме ће уз Ципраса бити близу сто привредника, док ће са српске стране учествовати њих око 150. Из Грчке долазе представници готово свих тамошњих банака, највећих компанија из области инфраструктуре и ИТ сектора, неколико великих хотелијера заинтересованих да граде хотеле у Београду, челници бродовласничких компанија, фирми које би да у Србији отворе фабрику трактора…

Званичници двеју држава требало би да установе динамичнији план будућих контаката, а како се незванично помиње, један од предлога је да се, као већ испробани модел с другим земљама, договори заједничка седница двеју влада.

Ципрас је у Београду боравио у децембру 2014. као лидер Сиризе, у то време највеће грчке опозиционе странке, а последњи грчки премијер који је посетио Србију био је Јоргос Папандреу – 2010. године.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Ja sam mislio da dolazi da se izvini za dosadanju kradju nesto malo srpske istorije. Od prijatelja se ne krade, ali izgleda da i zvanicnu SANU boli uvo sto ste malo krali. I onako nam Njemci sa domacim izdajnicima jos uvijek pisu istoriju.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here