Насловна Политика Ципрас најавио: Отказује се споразум о штедњи

Ципрас најавио: Отказује се споразум о штедњи

0
ПОДИЈЕЛИ

Побједник пријевремених посланичких избора одржаних у недјељу у Грчкој, вођа љевичарске странке Сириза, Алексис Ципрас (40) најавио је у недјељу увече отказивање споразума Грчке с међународним повјериоцима и обећао народу тешку борбу у интересу Грчке већ од данас.

Cipras

„Грчки народ је дао јасан, јак и неоспоран налог: Грчка окреће лист, Грчка за собом оставља катастрофалну штедњу, страх и самовлашће, оставља за собом петогодишње понижење“, рекао је Ципрас у говору хиљадама присталица на тргу у центру Атине и најавио да његова земља „с надом и достојанством иде ка Европи која се мијења“.

„Отказује се споразум о штедњи и уништењу, ‘тројка’ (међународних повјерилаца) постаје прошлост.., народ нам је дао налог за национални препород и обнављање друштвене кохезије“, рекао је Ципрас.

„Наша побједа (Сиризе) је и побједа свих народа Европе који се боре против штедње“ што ће чинити и његова влада „спремна да сарађује и први пут преговара с партнерима о праведном, обострано корисном и одрживом рјешењу“ за проблем јавног дуга, рекао је Ципрас уз најаву својих предлога и плана реформи.

Званични резултати избора се очекују данас, а потом почиње законом утврђена тродневна процедура за формирање нове владе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here