Насловна Политика Ципрас: Грчка неће вратити санкције Русији

Ципрас: Грчка неће вратити санкције Русији

0
ПОДИЈЕЛИ

Aleksis Cipras

Грчка неће вратити западне санкције Русији, јер је то „пут који не води нигде“, изјавио је грчки премијер Алексис Ципрас.

Он је у интервјуу за агенцију ТАС, уочи посјете Москви, казао да постоји шанса да се трговина између двије земље доведе на виши ниво.

Можемо имати значајну сарадњу, која ће омогућити извоз грчких пољоприведних производа у Руску федерацију„, нагласио је Ципрас.

Ви знате да су нашим односима претходних година ударац задале бивше власти у мојој земљи, које нијесу учиниле оно што су могле, како би избјегле ову бесмислену политику санкција, усред украјинске кризе„, навео је грчки премијер.

Резултат тога је забрана и на извоз пољопривредних производа из Грчке у Русију, што је озбиљно погодило нашу економију, казао је Ципрас.

Он је подсјетио да је од предсједника Европског савјета Доналда Туска добио поруку, чим је ступио на функцију, у којој је положај Грчке у погледу санкција узео „здраво за готово.“

Позвао сам њега и министарку иностраних послова ЕУ Федерику Могерини и рекао им да не мисле да је грчки став нешто што је заувијек дато, ситуација се промијенила и сада постоји друга влада у Грчкој и сад треба да нас питају прије него што доносе одлуке“, казао је Ципрас.

Ципрас је истакао да се он не слаже са санкцијама, изразивши увјерење да тај пут нигде не води.

Он подржава став да постоји потреба за дијалогом и дипломатијом и да рјешење за већину проблема треба тражити за преговарачким столом, додајући да је економски рат „слијепа улица политике„.

„Вјерујем да је споразум из Минска значајно дотигнуће и да треба учинити сваки напор да се зауставе тензије у Украјини“, казао је грчки премијер.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here