Насловна Политика Ципрас: Грчка ће одлучити о сопственој судбини

Ципрас: Грчка ће одлучити о сопственој судбини

0
ПОДИЈЕЛИ

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је данас да је његова презадужена земља одлучна у томе да донесе одлуку о сопственој судбини у еврозони, јер ће се грађани изјаснити на ванредном референдуму који је сазвао.

cipras

Нико не може игнорисати поруку одлучности народа који узима судбину у своје руке„, рекао је Ципрас након што је гласао у основној школи „Димотика“ у Атини.

Ципрас је на гласачком месту дочекан овацијама и узвицима „Оxи, оxи“ (не,не).

Долазак Ципраса на гласање пратио је велики број новинара из Грчке и целог света, те је настала велика гужва приликом његовог доласка и одласка са биралишта.

У Грчкој се данас око 10 милиона Грка изјашњава на референдуму, о предложеном споразуму са повериоцима, који предвиђа додатне рестриктивне мере штење у замену за финансијску помоћ за спашавање привреде.

Бирачка места отворена су јутрос нешто после седам сати по локалном времену, а грађани ће моћи да гласају до 19 сати.

Први прелиминарни резултати, како је најављено, биће објављени око 21 сат.

Одржавање референдума о споразуму са европским владама, Европском унијом (ЕУ) и Међународним монетарним фондом (ММФ), иницирао је грчки премијер Алексис Ципрас и гласање је организовано за само девет дана.

Повериоци Грчке захтевају реформе у замену за продужење споразума о пакету помоћи до новембра, али је продужење одбијено а програм помоћи окончан као што је планирано 30. јуна, након прошлонедељне пропасти преговора грчке владе и кредитора.

Грчка влада није желела да прихвати овај предлог без консултовања грађана, а премијер Алексис Ципрас га је назвао „ултиматумом“ и уценом, док на другој страни европски званицнцици истичу да се ради о „великодушној понуди“.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here