Насловна Друштво Цимбаљевићу одобрен политички азил у Канади

Цимбаљевићу одобрен политички азил у Канади

1
ПОДИЈЕЛИ

cimbaljevic

„Тиме је потврђено да је барем у случају једног свог грађанина, експонираног за заштиту људских права и слобода, Црна Гора пала на испиту заштите и процесуирања пријетњи и насиља“

Здравку Цимбаљевићу, првој јавно декларисаној геј особи у Црној Гори, одобрен је политички азил у Канади.

„Тиме је потврђено да је барем у случају једног свог грађанина, експонираног за заштиту људских права и слобода, Црна Гора пала на испиту заштите и процесуирања пријетњи и насиља“, казао је Цимбаљевић.

Канадски имиграциони одбор, који је потврдио наведени статус дао је мишљење да Црна Гора није заштитила свог грађанина и да је тужилаштво олако схватало испољену мржњу, насиље и пријетње.

Цимбаљевић је подсјетио да је „пуне три године, досљедно и свакодневно, потпуно сам на сцени, користио све расположиве државне и правне механизме да заштити своје достојанство али прије свега право на слободу и равноправност ЛГБТ заједнице коју је представљао“.

„То потврђују чињенице које говоре да сам у том периоду поднио преко 500 пријава и приитужби, био једини учесник неколико кривичних и судских поступака, иницирао готово све прекршајне поступке, увео у судску праксу, по основу сексуалне орјентације, Закон о заштити од дискриминације, адресирао више стотина писама и петиција званичницима и доносиоцима одлука на свим нивоима. Додатно, одговорно сам радио на јачању капацитета системских институција како би квалитетније приступали ЛГБТ особама и боље разумјели њихова људска права. Био сам и једини транспарентни саговорник медија о овој тематици. Први сам промовисао и заступао идеју Параде поноса у Црној Гори. Ако све то није допринос развоју и слободи ЛГБТ заједници и њеном бољем друштвеном прихватању онда нека се наставе све ружне приче о мени, посебно оне да сам кукавица и издајник“, казао је Цимбаљевић, додајући да је свјестан да се другим ЛГБТ особама које нијесу биле јавне личности дешавају много горе ствари.

„Њих не штити јавност. То је имао у виду и Имиграциони одбор. Зато мој ангажман за ЛГБТ заједницу и бољу Црну Гору неће престати. Наставићу да будем снажна подршка комплетном ЛГБТ покрету. Посебно ћу се посветити праћењу активности државних тужилаца чији ме је нерад, хомофобија и игнорисање отјерао из земље. Наставком рада за поштовање људских права ЛГБТ особа радићу и на свом повратку. Поносни сам син Црне Горе. Никада и ништа нећу урадити против њених интереса и напретка. Својој домовини желим пуну слободу и развој. Доприносићу да Црна Гора толеранцију прихвати као своју највећу вриједност. Таквој Црној Гори ћу се вратити“, казао је Цимбаљевић у допису медијима.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here