Насловна Политика ЦИК на Косову и Метохији саопштила резултате, без сјевера

ЦИК на Косову и Метохији саопштила резултате, без сјевера

0
ПОДИЈЕЛИ

Kosmet-glasanje

ЦИК је саопштила да су од 30 општина у њих 10 у првом кругу изабрани градоначелници, док ће се у шест општина са српском већином јужно од Ибра одржати други круг избора, преноси Танјуг.

Ове прелиминарне резултате објавила је вечерас на конференцији за новинаре предсједница ЦИК Ваљдете Дака, и додала, да њима нису обухваћени гласови из четири општине на сјеверу.

На локалним изборима у Штрпцу, кандидат Самосталне либералне странке Братислав Николић добио 38,69 одсто док је кандидат Грађанске иницијативе „Српска“ Иван Ређић добио је 36,14 одсто гласова.

У општини Грачаница кандидат Грађанске иницијате Српска Бранимир Стојановић добио је 48,91 одсто, а кандидат Савеза косовских Срба Бојан Стојановић 35,02 процента.

У општини Ранилуг кандидат „Српске“ Градимир Микић је добио 39,94 одсто, а кандидат Српске народне партије Косова Милан Аритоновић 36,72 одсто.

У општини Партеш кандидат Самосталне либералне странке Ненад Цветковић добио је 45,81 одсто, док је кандидат „Српске“ Драган Николић добио 33,97 одсто гласова.

У општини Клокот кандидат „Српске“ Срећко Спасић добио је 35,39 одсто, а кандидат Самосталне либералне странке Саша Мирковић 29,17 процената.

У општини Ново Брдо кандидат „Српске“ Светислав Ивановић је добио 25,30 одсто, а кандидат Демократске странке Косова Бајруш Имери 32,57 процената.

Други круг избора биће одржан 1. децембра.

Изборни материјал с три гласачка мјеста у сјеверној Митровици је поништен и није могао да се преда ЦИК-у, потврдио је ОЕБС.

Гласови из четири општине на сјеверу Косова нису обухваћени прелиминарним резултатима локалних избора, али се бирачке кутије са изборних мјеста у тим општинама налазе у центру за бројање и процедура ће ићи законским путем. Након анализе, ЦИК ће се одлучити за једну од три могуће варијанте: да изборни материјал из сјеверне Митровице може бити објављен као регуларан, да се иде на поновно дјелимично гласање у центрима гдје су упала неовлашћена лица или да се организује поновно гласање на читавој територији сјеверног дијела Косовске Митровице.

Прелиминарни резултати указују на рапидан пад Демократске партије Косова Хашима Тачија, повећање гласова Демократског савеза Косова Иса Мустафе и Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја и пад популарнсоти покрета Самоопредјељење Аљбина Куртија.

Што се тиче српских политичких субјеката, на нивоу Косова евидентно је да је Грађанска иницијатива

„Српска“ добила највише гласова.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here