Насловна Друштво ЦИА о СФРЈ: Хрвати милитантни националисти, стални извор тензија

ЦИА о СФРЈ: Хрвати милитантни националисти, стални извор тензија

2
ПОДИЈЕЛИ

Америчка Централна обавјештајна агенција (ЦИА) још крајем 1970. године је наговијестила распад бивше Југославије, наводећи да су републике и покрајине те државе, „својеврсна измошљотина 20. вијека“, у ствари одвојене нације, различитих историја, етничког и културног састава, преносе агенције. ЦИА је још тада указала на Загреб као извор тензиција те Хрвате описала као милитантне националисте.

На недавно објављеним мапама са којих је ЦИА скунула изнаку тајности види се да је Југославија била под лупом осамдесетих и деведесетих година. Међутим, још је седамдесетих ЦИА предвидјела њен распад.

Закључци ЦИА-е наведени су у извјештају начињеном 20. новембра 1970. године, који је, према америчком закону о доступности информација тек од скоро доступан широкој јавности, у склопу читавог низа документа који се односе на разне сумњиве активности те агенције, али и озбиљне анализе односа снага у тадашњем Совјетском Савезу, Кини или бившој Југославији.

cia-mapa-jugoslavije

„Главно питање је опстанак федерације. Постоји озбиљан потенцијал за катастрофу,“ наводи се у извјештају ЦИА-е који је потписао шеф службе за специјална истраживања Хал Форд. У извјештају се, такође, разматрају могуће последице евентуалног отцјепљења Хрватске, војне управе под контролом Срба и совјетске интервенције, која би, можда, следила такав развој догађаја.

ЦИА је указала на озбиљне разлике између Словеније и Хрватске, „католичких и најразвијенијих“ република тадашње федерације, означујући Загреб као „извор константних тензија“ у СФРЈ. Одређујући однос снага међу републикама, ЦИА је Босну и Херцеговину и Црну Гору ставила на страну Србије, док се Хрватима и Словенцима „приближила“ Македонија. Хрвати су, тако, описани као „милитантни националисти“, од којих се издвајају „космополитски“ Далматинци, пренијеле су агенције.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Љубан рече,од њега сам чуо-Усташтво је ко кисели купус,ако га не притискаш стално испливава на површину(у главицон).

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here