Насловна Друштво ЦИА надгледала Југославију, СССР, Вијетнам, Блиски исток

ЦИА надгледала Југославију, СССР, Вијетнам, Блиски исток

0
ПОДИЈЕЛИ

Како би обиљежили 75 година картографског одсјека, америчка Централна Обавјештајна Агенција (ЦИА) скинула је ознаку тајности и објавила велики број мапа из периода од четрдесетих година прошлог вијека до данас, преноси хрватски Експрес.

Тајне карте које је користила америчка агенција откривају како су САД надзирале и гледале свијет годинама: током четрдесетих година акценат је био на Јапану и Њемачкој а након Другог свјетског рата пажња је преусмерена ка СССР-у (савезници из рата), Вијетнаму и Блиском истоку, задњих пар декада ка Југославији.

cia-mapa-jugoslavije

Као што се може примијетити, скоро да нема државе коју они нису надгледали да касније није почео рат, па се можда може повући веза између надгледаних територија и ратова који су планули након тога.  

„Током посљедњих неколико година, ЦИА и друге обавјештајне агенције ослањају се више на дигиталне мапе и сателитске снимке, него претходних десетљећа када су географи и картографи били кључни за планирање и извођење операција широм свијета. Како су ове мапе за војнике значиле ‘живот или смрт’, њихова апсолутна прецизност је представљала императив,“ пише „Експрес“.

cia-mape-bosna

Током осамдесетих и деведесетих ЦИА је помно посматрала Југославију и њене тадашње републике. 

Карте се могу видјети на ЦИА-ином профилу на Фликру.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here